Ana SayfaToplumsal CinsiyetHelin Palandöken davası: Sorguda gülen sanık aileye baş sağlığı diledi, Dağaslan’ın tutuklanması talebi reddedildi

Helin Palandöken davası: Sorguda gülen sanık aileye baş sağlığı diledi, Dağaslan’ın tutuklanması talebi reddedildi

HABER MERKEZİ – Helin Palandöken’i öldüren tutuklu sanık Mustafa Yetgin ve tutuksuz sanık Halis Can Dağaslan’ın yargılandığı dava herhangi bir karar çıkmadı. Dağaslan’ın tutuklanması talebini reddeden mahkeme duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi.

İstanbul Pendik’te, 13 Ekim 2017 tarihinde, lise öğrencisi Helin Palandöken’in öldürdüğü ve 2 kişinin de yaraladığı saldırıyla ilgili ikinci duruşma Kartal’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bir önceki duruşmaya Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanık Mustafa Yetgin’in yerine aynı cezaevinde gasp suçundan tutuklu bulunan Mustafa Yetkin’in getirilmiş ve duruşma ertelenmişti.

Duruşmaya tutuklu sanık Mustafa Yetgin ve tutuksuz sanık Halis Can Dağaslan, Helin Palandöken’in ailesi ve avukatları katıldı. Duruşmayı ayrıca İstanbul Kadın Meclisleri ve çok sayıda kadın hakları savunucusu izledi.

Dağaslan: Mustafa silahın kurusıkı olduğunu söyledi

Duruşmada ilk olarak savunmasını yapan Halis Can Dağaslan, Yetgin’i 3 yıldır tanıdığını belirterek şunları söyledi:

Olay günü, Mustafa bana, ‘Alper ve babasını okuldan alacağım aracın var mı?’ diye sordu. ’30 bin lira para alıp gideceğim buradan’ dedi. Ben de onu almaya evine gittim. Sırt çantası vardı ve yanında bir koli vardı. ‘Kolide ne var dedim’ bir şey söylemedi. Bir saat bekledik. Gelmediler. Okul dağılmaya başladı. Telefonla konuştu. Tören çıkışıydı çok öğrenci vardı. ‘Dur’ dedi. Kolinin içinden silah çıkarttı. ‘Kuru sıkı’ dedi bana. Bir iki adım attı silah sesi geldi. Birkaç arkadaşımı aradım. ‘Ne yapacağımı bilmiyorum’ dedi. Aklıma arabadaki koli geldi. Koliye baktım. Kolinin içinde iki tane bıçak vardı, kurusıkı vardı. Sonra karakola gittim ifade verdim”.

Katil Yetgin sorgu sırasında güldü, aileye baş sağlığı diledi

Ardından savunma yapan Mustafa Yetgin, ‘heyecanlı’ olduğu için yazılı savunma yapacağını belirtti.

Mahkeme Başkanı Haluk Azkın, Yetgin’in 3 sayfalık yazılı savunmasını özetleyerek okudu.

Yetgin savunmasında “3 yıldır kendisini seviyordum. 2017 Haziran’da görüşmeme kararı almıştık. Daha sonra Helin’in görüşmeme konusunda kararlı olduğunu öğrendim. Ben ise onu çok sevdiğimden ondan vazgeçmek istemedim” şeklinde ifadeler kullandı.

Helin’in ailesinden başsağlığı da dileyen Yetgin, ‘pişman’ olduğunu vurgulayarak kendisini aklamaya çalıştı.

Öte yandan Yetgin’in sorgu esnasında gülümsemesi salondakilerin tepkisini çekti.

Yaralananlar Yetgin’den şikayetçi oldu

Yetgin’in ardından olay günü yaralanan Palandöken’in arkadaşları Cemil Yıldız ve Deniz Morsümbül’ün ifadesine geçildi.

Saldırı anını anlatan Yıldız ve Morsümbül, Yetgin’den şikayetçi olduklarını söylediler.

Tanık olarak dinlenen okulun kantincisi Gülşen Ölmez de olay günü Yetgin’nın bağırarak okulun içinde hakaretler savurduğunu, 3 kişiyi katlettiğini söylediğini ve kendisini tehdit ettiğini ifade etti. Ölmez de sanıktan şikayetçi oldu.

Baba Palandöken: Şikayetçiyim, ciğerim yanıyor

Mahkemede söz alan Helin’in babası Nihat Palandöken ise “Hepimizin evlatları vardır. Ben diliyorum ki burada örnek bir ceza çıksın. Caydırıcı bir ceza çıksın. Öz kızım olan Helin’i öldürmüştür. Şikayetçiyim. Ciğerim yanıyor” dedi.

Mahkemeden savunma için ek süre talebi

Mahkeme heyeti, sanıklar Mustafa Yetgin ve Halis Can Dağaslan’ın Cemil Yıldız’a karşı işledikleri suçtan dolayı ve Helin Palandöken’i katletmekten dolayı ek savunma hakkı verilmesine karar verdi.

Sanık avukatları ek savunma için süre talep ettiğini belirtti.

Dağaslan’ın tutuklanması talebi

Palandöken’in avukatı Emrah Daylan ise sanıkların cezalarında herhangi bir indirime gidilmemesini talep ederek şunları söyledi:

“Halis Can ve Mustafa Helin’i planlayarak, tasarlayarak öldürmüştür. Aracın içinde silahına mermi koydu bunu Halis Can da görmüştür. Yangın merdivenine giderek yalandan havaya ateş açmıştır. Sanık tiyatro sergilemektedir. Olay yerine gelen polisler sanığı kelepçelemediler. Helin’in vücudunda mermi karaciğere saptanmıştır. Bir mermi de kolunu parçaladı. 3’üncü mermi de kalça kemiğini parçaladı. 4’üncü cilt altına girerek parçaladı. En ez 4 el ateş edilmiştir Helin’e. Sanık Mustafa Yetgin’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini ve sanık Halis Can Dağaslan’ın da tanıklar beyanı da dikkate alınarak tutuklanmasına ve cezalandırılmasına karar verilmesini istiyoruz. Herhangi bir indirim uygulanmamasını istiyoruz.”

Dağaslan’ın tutuklanması talebi kabul edilmedi

Mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın davaya müdahillik talebinin kabulüne, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun katılma talebinin reddine, sanık avukatlarına savunmalar için ek süre verilmesine, sanık Mustafa’nın tutukluluk halinin devamına ve sanık Halis Can Dağaslan hakkında adli kontrol ve yurt dışı yasağı konulmasına kararı vererek, bir sonraki duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi.

İddianame 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mustafa Yetgin için, “Tasarlayarak kasten öldürme”, “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Kasten silahla yaralama”, “İş yerinde silahlı yağma”, “Tehdit” ve “Korku, kaygı veya panik yaratacak tarzda silahla ateş etme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl 6 aya aya kadar hapis cezası isteniyor. Halis Can Dağarslan için de, “Tasarlayarak öldürmeye yardım” ve “Öldürmeye teşebbüs etmeye yardım” suçlarından 21.5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Bu haber t24 ve JinNews’ten derlenmiştir.



Önceki Haber
Erdoğan İstanbul barosundan çıkarılmasını istemişti: Eren Keskin'e Paris barosundan onursal üyelik
Sonraki Haber
Türkiye'de bir ilk: Haklarını arayan Bravo işçilerine ünlü markalardan ödeme