Ana SayfaGüncelİçişleri Bakanlığı’nın verileri: 106 bin 740 silah kayıp

İçişleri Bakanlığı’nın verileri: 106 bin 740 silah kayıp

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı’nın 2017 Faaliyet Raporu’na göre 106 bin 740 silah kayıp.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından birçok kez bazı silahların kayıp olduğu iddiası gündeme gelmişti.

Gündeme getirilen iddialar, darbe girişimi sonrası gözaltına alınan ya da hayatını kaybeden polis ve askerlerin birçoğunun silahlarının kayıp olduğu yönündeydi.

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı saatlerde Osmanlı Ocakları’na mensup olduğu iddia edilen kişilerin uzun namlulu silahlar ile çektikleri fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması ile Ankara Emniyeti Müdürlüğü’nün darbe gecesi kimlik gösterenlere silah dağıttığı iddiası üzerine konu bir ara Meclis gündemine de taşınmıştı.

2017 yılının Haziran ayında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Eren Erdem, kayıp silahların akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sormuştu.

CHP’li vekil, “15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece sivil vatandaşlara Emniyet birimlerince tarafından silah dağıtıldığı iddiası doğru mudur? Darbe girişiminin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü envanterindeki kayıp silah sayısı nedir?” gibi sorulara yanıt istemişti.

Çarpıcı bakanlık verileri

İçişleri Bakanlığı’nın yayımlanan 80 sayfalık 2017 Faaliyet Raporu ile konu bir kez daha gündeme geldi.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre raporda 15 Temmuz darbe girişiminde mağdur olan sivil ve görevlilere ödenen tazminat miktarları, kamu görevlilerine açılan soruşturmalar, çalıntı-kayıp araç plakası konusundaki başvurular gibi konular ve bunlara dair veriler yer alıyor.

Habere göre raporda en çarpıcı rakam ise ‘çalıntı-kayıp silahlar’ konusunda.

Bakanlık raporunda çalıntı veya kayıp silahların sayısının 106 bin 740 olduğu belirtiliyor.

‘Bakanlığa bağlı kurumlar zayıf’

Ayrıca raporda bakanlığın ve bağlı kurumların zayıflıkları konusu da yer alıyor. Konuya dair özeleştiri ise raporda şöyle ifade ediliyor:

“Bürokratik ve geleneksel bir yapıya sahip olması, bakanlığın güvenlikle ilgili faaliyetlerinin diğer faaliyet alanlarının önüne geçmesi, özlük hakları nedeniyle nitelikli personel yetersizliği, merkez birimlerinin fiziksel altyapısının, çalışma koşulları bakımından yetersiz olması, personelin, stratejik planlama ve yönetim konusunu henüz içselleştirememiş olması, bakanlığın, bazı faaliyetlerini yeterli düzeyde kamuoyuna tanıtamıyor olması, bakanlık ile diğer kurumlar arasında yetki ve görev çakışmaları olması.”


Her 4 kişiden 1’i silahlı: Bakanlık verilerine göre bireysel silahlanma üç ayda yüzde 10 arttı

Silahlanma için ‘avcı dernekleri paravan olarak kullanılıyor’ iddiası

‘Silahlanma’yla ilgili İçişleri’nden açıklama: Doğal bir durum