Ana SayfaDünyaİki ay geride kaldı: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de

İki ay geride kaldı: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO grupları, 20 Ocak’ta operasyon başlattıkları Afrin’e 58 gün sonra 18 Mart’ta girebildi. Afrin yönetimi ve YPG tarafından yapılan açıklamada, ‘tehdit altındaki sivillerin kentten tahliye edildiği’ belirtilirken, “Afrin’den çekilmedik, yeni bir aşamaya geçildi” mesajı verildi. Saldırılar nedeniyle yüz binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığı kentte olan biteni, gün içindeki gelişmeleri ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:00 | BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi: Afrin’de şiddet tehditleri ve hukuk dışı tutuklamalar yaşanıyor

Jens Laerke

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e girebildiği 18 Mart’tan itibaren kentte şiddet tehditleri yaşandığı ve hukuk dışı tutuklamalar yapıldığı yönünde bilgiler aldıklarını söyledi.

Gazetecilere konuşan Lerken, “18 Mart’tan beri Afrin’de sivillere yönelik şiddet tehditleri, hukukdışı tutuklamalar ve yağmalamaların olduğu bilgileri geliyor” dedi.

Söz konusu bilgilerin endişe verici olduğunu vurgulayan Lerke, tüm tarafları uluslararası hukuka uymaya çağırdı.


15:30 | Tarihçi Ayşe Hür: ÖSO’nun hukuk dışı eylemlerinin sorumluluğu Türkiye’dedir

Tarihçi Ayşe Hür, Afrin’de daha önce cenazelere yaptıkları işkenceler ile gündeme gelen, son iki gündür de kenti yağmalayışlarıyla gündeme oturan ÖSO gruplarının eylemlerinden Türkiye’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Hür, “ÖSO’nun yaptığı ve yapacağı hukuk dışı eylemlerin sorumluluğu Türkiye’nin üstündedir. Bu eylemler suç niteliği taşıdığında, Türkiye de suçlu olur” dedi.


15:15 | Ankara’dan ABD’ye ‘Afrin’ yanıtı: Yağmalama konusunda hassasız

Türkiye ve desteklediği ÖSO gruplarının Afrin’e girmesinin ardından gelen haberler nedeniyle ‘derin endişe’ duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor” açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin’de yağmalamaya izin verilmeyeceğini belirterek, “Yağmalama veya insanlık dışı muamele konusunda hassasız, bunlara müsaade etmeyiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün açıklamalarına yanıt veren Çavuşoğlu, “Endişe duymaya gerek yok operasyon tamamlandı” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, “Siviller bu operasyondan mutluyken, ABD neden rahatsız oluyor. Bir terör örgütünün peşine kapılmışsınız, arkasından gidiyorsunuz” şeklinde konuştu.


14:40 | Buldan: Afrin’e girenleri bir tek kişi dahi yollara çıkıp güllerle karşılamadı

Hürriyet, AA’dan servis ettiği bu fotoğrafla “Afrin halkından Mehmetçiğe tam destek” başlıklı bir haber yapmıştı

Newroz öncesi partisinin Diyarbakır’daki grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Afrin’e girenleri bir tek kişi dahi yollara çıkıp güllerle karşılamadı” dedi ve ÖSO gruplarının kentteki yağmasına dikkat çekti: “Afrin’deki yağmacılar Kürt halkının onurlu duruşuyla karşı karşıya kalacaklar.”


14:10 | Christoph Sydow: Alman dış politikası Afrin’de başarısızlığa uğradı

Spiegel Online için bir yazı kaleme alan Christoph Sydow, Türkiye’nin beraberindeki ÖSO grupları ile Afrin’de görüntülendiği fotoğraflarda yer alan Alman yapımı tanklardan ve sembollerden yola çıkarak, “Alman dış politikası başarısızlığa uğradı” diyor.

Sydow’un “Afrin’den sinyal: Kürtlere karşı Alman tankları” başlıklı yazısını aşağıdan okuyabilirsiniz.


11:55 | Erdoğan’dan ABD’ye Afrin yanıtı

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in dün yaptığı Afrin’den son 48 saattir gelen haberler nedeniyle “derin endişe” duyduklarını açıklamasına yanıt veren Erdoğan, “Biz kaygılarımızı sizlere ilettiğimiz zaman neredeydiniz?” diye tepki gösterdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Amerika’dan sözcü açıklama yapıyor ‘Afrin’de kaygılıyız’ diyor. Biz kaygılarımızı sizlere ilettiğimiz zaman neredeydiniz? Gelin bu terör örgütlerini temizleyelim dediğimiz zaman neredeydiniz? Siz terör örgütleri ile işbirliği yaparak DEAŞ’ı temizleyeceğinizi söylemiştiniz. Buyurun şimdi PYD’yi de YPG’yi de Mehmetçik’imiz ÖSO nasıl halletti işte ortada. Bizimle stratejik ortaksak bize saygı duyacaksın. Bizi aldatmaya kalktınız.”


11:10 | Reuters kent merkezinden aktardı: Afrin’de son durum ne?

Fotoğraf: Reuters

Türkiye ve ÖSO grupları, 20 Ocak’ta operasyon başlattıkları Afrin’e 58 gün sonra yani 18 Mart’ta girmişti. Kent merkezinde bulunan Demirci Kawa heykelini yıkan Türkiye destekli ÖSO’luların “dükkanlara ve evlere zorla girerek, buraları yağmaladıklarını” bildirilmişti.

Peki TSK ve ÖSO’nun Afrin’de kontrolü ele alması sonrası Afrin’de yaşam nasıl?

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın haberine göre, kent merkezinde birçok dükkan kapalı ve çok sayıda insan Afrin’in dışındaki köylere gitmek için evlerini terk etmiş bulunuyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Reuters’a konuşan ismini vermek istemeyen bir kişi, “ÖSO Afrin’e girdiğinde bizim güvende olmamız gerekiyordu ama tam aksi oldu” diyor ve ekliyor:

“ÖSO arabalarımızı, evlerimizi, dükkanlarımızı yağmaladı. Kendi evlerimizde bile evsizler gibi yaşar olduk. Ne yiyecek içecek var, ne de güvenlik.”

Türkiye’nin kente dönük operasyonu başladığında ailesinin 30 km uzaklıktaki Bülbül ilçesinden Afrin’in merkezine taşındıklarını anlatan bir başka kent sakini ise kamyonunun arkasına yatak, halı ve diğer eşyalarını taşırken, bir yandan yaşadıklarını anlatıyor:

“Bombardıman başladığında Afrin’e kaçmıştık. Şimdi daha güvenli olduğu için evimize geri dönüyoruz.”

OCHA: 192 bin kişinin yardıma ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunun başlangıcından itibaren resmi verilere göre 100 bine yakın kişinin yerinden edildiğini, okulların vurulduğunu ve yaklaşık 200 bin kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Kızılhaç Başkanı Peter Mauerer de Afrin’de TSK ve desteklediği grupların kontrolündeki bölgelere serbestçe erişim istemişti.


09:26 | Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’nin Afrin açıklamasına tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’nin ‘Afrin’den gelen haberlerden derin endişe duyulduğuna’ yönündeki açıklamasına yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin’deki duruma ilişkin açıklaması hakkındaki soruya verdiği yanıtta “ABD harekatın amacını hala idrak edemedi” ifadelerini kullandı.

Aksoy, şunları söyledi:

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin’deki durum hakkında bugün yaptığı açıklama, ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hâlâ idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir. Zeytin Dalı Harekatı, bir terörle mücadele harekatıdır. Harekat, kesinlikle sivil halkı hedef almamakta, bilakis sivil halkı bir terör örgütünün baskı ve tahakkümünden kurtarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemler alınmış, sivil halka insani yardım erişimi sağlanmıştır.

Afrin’de teröristlere karşı yürütülen harekatın DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği iddiası da her türlü temelden yoksundur. Suriye’de terörizmle mücadeleye asıl zarar veren yaklaşım, terörist bir gruba karşı bir başka terör örgütünün kullanılması ve bu terörist grubun kendi bölücü gündemini ilerleterek sahada oldubittiler yaratmasına, demografik değişiklikler yapmasına göz yumulmasıdır.”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Afrin’den son 48 saat içerisinde gelen haberlerden ‘derin endişe’ duyduklarını açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bildiride, “ABD; Türkiye, Rusya ve Suriye rejimi dahil olmak üzere, ülkenin kuzeydoğusunda operasyon yürüten tüm ilişkili aktörlere uluslararası insani yardım örgütlerine geçiş sağlamalarına yönelik çağrıda bulunuyor” denilmişti.


09:07 | BM: Operasyon nedeniyle Afrin’de çok sayıda sivil yaşamını yitirdi, binlercesi göç etti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’den TSK ve ÖSO birliklerinin girdiği Afrin’de sivillerin durumuna ilişkin açıklama daha geldi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre Hüseyin, “Türk güçleri tarafından önceki gün ele geçirilen Afrin’de, hava saldırıları, kara operasyonları ve patlayıcılar nedeniyle çok sayıda kişi öldürüldü ve yaralandı. Binlercesi göç etti” dedi.


00.00 | Kalın’dan ‘Afrin’de yağma’ açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International’a verdiği demeçte Afrin’e giren Türkiye destekli ÖSO’luların evleri ve işyerlerini yağmaladığına dair haberleri ciddiye aldıklarını, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.

Kalın, bazı grupların ‘verilen emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabileceğini’ ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, söz konusu olayların ciddi şekilde incelendiğini, ‘halkın güvenliğini sağlamak’ için gerekli önlemlerin alınacağını da savundu.

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyon kapsamında beraber hareket ettiği ÖSO’yu kent merkezinde görüntüleyen uluslararası haber ajansı AFP, ÖSO’luların “dükkanlara ve evlere zorla girerek, buraları yağmaladıklarını” bildirmişti.

Afrin’den son 48 saat içerisinde gelen haberler nedeniyle ‘derin endişe’ duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada “Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor” demişti.


TSK ve ÖSO grupları Afrin’de: İki ayda neler oldu, kim ne dedi?

Previous post
Gazeteciler Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’in 'adli kontrolü' kalktı
Next post
Facebook'a soruşturma başlatıldı, AB ve Britanya Zuckerberg'i ifadeye çağırdı