Ana SayfaEkonomi“İktidar da ekonomik kriz bekliyor, şirketler kaçış hazırlığında”

“İktidar da ekonomik kriz bekliyor, şirketler kaçış hazırlığında”

HABER MERKEZİ – Son dönemde alarm niteliğindeki ekonomik verileri değerlendiren iktisatçı Alp Altınörs, Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satılmasını ve Ülker’in sermayesini yurt dışına taşımasını “bir kaçış hazırlığı olabilir” sözleriyle yorumladı. Altınörs, hükümetin kamu mevduatında 30 milyar TL beklettiğini belirterek, krizi bekleyenler arasında sadece şirketlerin değil, hükümetin de olduğunu vurguladı.

Türkiye’de dış ticaret açığı hızla artış gösterirken, iktidarın teşviklerine rağmen enflasyon ve işsizlik çift haneli rakamlardan düşürülemiyor.

Dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri TL karşısında rekor üzerine rekor kırıyor. Öyle ki TL’nin dünyada en fazla değer kaybeden para birimi olduğu belirtiliyor.

İktisatçı Alp Altınörs de bütçe açığı, cari açık ve dövize endeksli dış borca dikkat çekerek, “ekonomide her an kırılabilecek” bir denge bulunduğu uyarısında bulunuyor. Altınörs’e göre bu kırılganlığı onarmak artık hükümetin de elinde olmayabilir.

Savaş politikaları

Afrin’e dönük operasyonla beraber savaş politikalarının ekonomi üzerinde iki boyutu olduğunu söyleyen iktisatçı Altınörs, Mezopotamya Ajansı’ndan Kenan Kırkaya’ya yaptığı değerlendirmede, yoksullaşmasının söz konusu politikalarla doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizdi ve Türkiye’nin krizi aşmak için bulduğu yöntemin yine de silah sanayi olduğunu vurguladı:

“Yoksullaşma, insanların kendisini yakması, tamamen savaş politikalarıyla doğrudan bağlantılı. İthalatın bu kadar artmasının da savaş politikalarıyla doğrudan bağı var. Rusya’dan S-400 füzesi alındı. Fransa’dan ayrıca bir füze sistemi alınıyor. Bu füze alımları emperyalist ülkeler nezdinde rıza üretimidir aynı zamanda. ABD, Rusya bazı şeylere sessiz kalıyorsa silah anlaşmalarının bunda payı var. Afrin olayına bir şey demiyorlar. Niye demiyorlar? Onlar da kendi işlerini yürütüyorlar. Almanya, Deniz Yücel olayından sonra 8 silah anlaşması yapıldığı ortaya çıktı.

İkinci boyutu da kapitalizm; kriz içerisinde ve bunu aşmak için silah sanayini geliştiriyorlar. Silah anlaşmaları yapıyorlar. ABD, Arabistan ile tarihin en büyük silah anlaşması yaptı. Askeri sanayi dediğimiz olay, silah sermayesi bağlantısı Türkiye’de de geliştiriliyor. Türkiye, silah sanayi geliştirerek ekonomik krizi de aşmaya çalışıyor. Silah ihracatçısı haline geldi. Afrika gezisine bunu gördük.”

Ekonomik krizi bekleyen bir tek şirketler değil

Altınörs ayrıca halkın yanı sıra iş çevrelerinin 6 ay sonrasını ‘göremediğini’ söyledi.

Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satılmasını ve şirketlerin sermayesini yavaş yavaş dışarıya taşımasını değerlendiren Altınörs’e göre “bu, bir kaçış hazırlığı olabilir”:

“Ülker bile sermayesini yavaş yavaş dışarıya taşıyor. Bu tip krizli dönemlerde ülkeleri ilk sermaye terk eder. Ülker bile kaçıyorsa demek ki bir şeyler var. Doğan Grubu’nun satışı da bir kaçış hazırlığı olabilir.” 

İktisatçı, son olarak ekonomide krizi tek bekleyenin şirketler olmadığını, iktidarın da benzer bir öngörüde bulunduğu yorumunda bulundu: “Bütçe açığını kapatmak için borç alınır. 53 milyar lira açık var ama 83 milyar lira borç alındı. 30 milyar lira kamu mevduatında bekletiliyor. Bu da iktidarın kriz beklediğini gösteriyor. 30 milyar fazladan borç alınmış. Bu normal bir durum değil.”

Previous post
OHAL çiftlikleri - Bahadır Altan
Next post
Ekonomik güven gerilemeye devam ediyor