Ana SayfaÇalışma Yaşamıİnşaat işçilerinin ‘farklı lisanlarda’ konuşması yasaklandı

İnşaat işçilerinin ‘farklı lisanlarda’ konuşması yasaklandı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da bir inşaat firması, işçilere ‘farklı lisanlarda’ konuşmayı yasakladı. Yasağın gerekçesi ise ‘diğer personellerin bu durumdan rahatsız olması.’

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN), İstanbul’daki Yapı & Yapı firmasının işçilere ‘farklı lisanlarda’ konuşmayı yasakladığını açıkladı.

Sendikanın Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “Yapı & Yapı firmasının İstanbul Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında çalışan bazı inşaat işçilerinin şantiye içerisinde kendi aralarında Kürtçe konuşmalarının yasaklandığını öğrenmiş bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.

Firmanın gönderdiği yazıda kararın gerekçesi şöyle açıklandı: “Şantiyede çalışan personelin farklı lisanlarda konuşmaları diğer taşeronların personelleri de dahil olmak üzere tüm çalışanları rahatsız etmektedir.”

‘Sömürüsünü perdelemek için ayrımcılığı körükler’

Bu yasağa tepki gösteren İYİ-SEN, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Patronlar kar hırsları yüzünden işçileri ölüme gönderir, işçilerin en temel hakları olan ücret, barınma ve yemek gibi haklarından mahrum bırakır. Sigorta primini eksik öder, hem işçinin hakkından hem devlete ödemesi gereken vergiden kaçar. Sonra gelir kendi sömürüsünü perdelemek amacıyla işçiler arasında ayrımcılığı körükler. Buna da konuşulan dili sebep göster.”

Previous post
'Westworld'ün ikinci sezonundan yeni fragman
Next post
HDP’den ‘medya ambargosu’ raporu: Grup toplantılarına 2015’ten bu yana canlı yayınlarda yer yok