Ana SayfaDünyaİstanbul Sözleşmesi’ne Hırvatistanlı muhafazakarlardan itiraz: ‘Aile değerlerini zayıflatıyor’

İstanbul Sözleşmesi’ne Hırvatistanlı muhafazakarlardan itiraz: ‘Aile değerlerini zayıflatıyor’

HABER MERKEZİ – Kadına karşı şiddeti önleme amacıyla oluşturulan İstanbul Sözleşmesi’nin Hırvatistan’da gerçekleşecek görüşmeleri öncesi muhafazakarlardan itiraz sesleri yükseldi. Ülkedeki muhafazakar Parti, sözleşmenin Hristiyan değerlere aykırı olduğunu ve geleneksel aile değerlerini zayıflattığını iddia etti.

Kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan ve 1 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, Hırvatistan’da görüşülmeye başlamadan muhafazakarlardan tepki geldi.

Hırvatistanlı muhafazakarlar parlamentoda yapılması planlanan oylama öncesi, sözleşmenin kadınları koruma kisvesi altında “cinsiyet ideolojisi”ni teşvik ettiğini ve geleneksel aile değerlerini zayıflattığını iddia etti.

Muhafazakar Hrast (Meşe) Partisi’nden milletvekili Hrvoje Zekanovic konuya ilişkin yazdığı mektupta “HDZ’nin İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasına destek vereceğini açıklaması, partinin Hristiyan demokrat değerlerine son derece ters” ifadesini kullandı.

Kadın örgütleri: Ataerkil düzeni korumak için kavram icat ettiler

DW Türkçe’de yer alan habere göre iktidar partisi HDZ’nin içindeki ılımlıları temsil eden Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic geçen hafta, İstanbul Sözleşmesi’ni onay için ay sonuna kadar parlamentoya sunacaklarını açıklamıştı. Ancak sözleşmeye HDZ içindeki bazı muhafazakarlar da karşı çıkıyor.

Plenkovic ise gelen tepkilere sözleşmenin özünün kadınları şiddete karşı korumak olduğunu ve hükümetin herhangi bir yanlış yorumlamanın önüne geçeceğini söylüyor.

Kadın hakları örgütleri de muhafazakârların ve Katolik Kilisesi destekli diğer grupların “ataerkil düzeni korumak için ‘cinsiyet ideolojisi’ diye bir kavram icat ettiğini” savundu.

Muhafazakarları destekleyen Katolik Kilisesi ise yüzde 90’ı Katolik olan ülkede oldukça etkili.

İlk onaylan ülke Türkiye olmuştu

11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

İstanbul Sözleşmesi TBMM tarafından 14 Mart 2012’de kabul edilmiş, böylece Türkiye sözleşmeyi ilk onaylayan ülke olmuştu.

Kasım 2017’ye kadar 45 ülke tarafından imzalanan ve 27 ülke tarafından onaylanan İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı şiddetin önlenmesinde hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliği taşıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2018 Man Booker Ödülü'nün uzun aday listesi açıklandı
Sonraki Haber
Askeri bölgede patlama: Koyunlarını otlatan kadın ağır yaralandı