Ana SayfaGüncelKadıköy’de Dünya Tiyatrolar Günü kutlaması

Kadıköy’de Dünya Tiyatrolar Günü kutlaması

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de bir araya gelen tiyatrocular ve tiyatro severler Dünya Tiyatrolar Günü’nü düzenledikleri yürüyüşle kutladı.

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlandı.

Tiyatrocular ve tiyatro severler Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde toplanarak Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüyüş düzenledi.

“Bir hayalden dünya kuranların günü kutlu olsun” pankartının açıldığı yürüyüşte “Özgür sanat özgür tiyatro”, “Bize her yer tiyatro” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından iki ayrı bildiri okundu.

MA’da yer alan habere göre ilk bildiriyi tiyatrocu Metin Coşkun okudu.

Çoşkun şunları söyledi:

“Bugün 27 Mart, sahneden sesler yayılacak. Kulak verelim bu sese. Bu ses, bir kabustan uyanan kadının, bir emekçinin öfkesinin, bir gencin ilk aşkının sesi olabilir. Bu ses, bir hayalden bir dünya yaratanların sesidir. Bu ses, hayatı düşlerle yoğurup, sizi kendi avuçlarınıza bırakanların sesi, bu ses tiyatroların sesidir”

Yazar, eleştirmen ve akademisyen Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu tarafından kaleme alınan ikinci bildiri ise tiyatrocu Hasan Pehlivanoğlu tarafından okundu.

Tiyatro üzerindeki baskılara da değinilen metinde şu ifadeler yer aldı:

“Tüketim toplumunun uyuşukluğu içinde donup kalmışsak, tiyatro krizini aşmak için gerekli olan, Dario Fo’nun alaycı sözleriyle, cadı avı mıdır? Tiyatrocuların korkmaları mıdır? Öyleyse baskıcı toplumlarda tiyatronun işi daha mı kolay? Böyle bir ayrım yapılabilir mi? Hayır. Çünkü tüketim de, baskılar da bütün ülkelerde farklı dozlarda yaşanıyor. Eşitsizlik giderek artıyor, demokrasi anlayışı çöküyor, savaşlar ortalığı yıkıp yakıyor, yaşadığımız dünya kıyasıya harap ediliyor.

Her türlü dayatmaya karşı koyarak özgün olmak, anlamaya çalışmak ve yaşamın bunca kargaşalığı içinde kendi yolunu bulmak gerekiyor. Bu başarılmışsa mutlaka aynı heyecan, aynı duyarlılık izleyicide de uyanacaktır.”