Ana SayfaGüncelLice Davası’nda dönemin komutanı Hatipoğlu’nun beraati istendi

Lice Davası’nda dönemin komutanı Hatipoğlu’nun beraati istendi

HABER MERKEZİ – Lice Davası’nda mütalaasını veren savcı, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993 yılında 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan askeri operasyonla ilgili süren davanın 12’nci duruşması İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Savcı, 2013 yılında başlayan yargılamada mütalaasını verdi.

İddia makamı, sanık Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında yaşamını yitirdiği için davadan düşürülmesini, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkında ise beraat kararı verilmesini istedi.

Avukatların mütalaaya karşı beyan hazırlamak için süre talebini değerlendiren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 6 Temmuz 2018 Cuma gününe erteledi.

Davaya ilişkin

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan; 242 işyeri ve 401 konutun zarar gördüğü; insanların ilçeden göç etmesine neden olan askeri operasyonla ilgili süren dava, zamanaşımına bir gün kala, 21 Ekim 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun’un hazırladığı iddianamenin Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle başlamıştı.

Dava iddianamesinde Lice’nin yerle bir olmasına neden olan saldırının failinin, işaret edildiği gibi PKK olmadığı ifade edilirken, 16 kişinin ölmesine ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan operasyonun dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu tarafından yönetildiği, Bahtiyar Aydın cinayetinin de Üsteğmen Tünay Yanardağ tarafında organize edildiği savunuluyor.

“Güvenlik gerekçesiyle” önce Eskişehir’e, ardından İzmir’e nakledilen yargılama, 13 Haziran 2014’te İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıkların üst dereceli kolluk amirleri olması nedeniyle Adalet Bakanlığı’ndan izin istenmesi gerektiği yönündeki kararı nedeniyle daha başlamadan durmuştu.

29 Ocak 2015’te avukatların bu karara itirazını değerlendiren HSYK 3. Dairesi durdurma kararını bozmuştu.


Davanın seyrine ilişkin Hafıza Merkezi tarafından hazırlanan Zaman Çizelgesi’ni buradan inceleyebilirsiniz.
Davanın daha ayrıntılı bilgilerine ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Previous post
Rusya ve Türkiye arasında 'Til Rıfat pazarlığı' iddiası
Next post
AKP'den Kılıçdaroğlu'na: Siyaset ağır mitomani vakasıyla karşı karşıya