Ana SayfaGüncelMatbaalar basmayı kabul etmiyor: Welat Gazetesi kağıt baskıya son verdi

Matbaalar basmayı kabul etmiyor: Welat Gazetesi kağıt baskıya son verdi

HABER MERKEZİ – Matbaaların basmayı kabul etmemesinin ardından sayfalarını fotokopi yoluyla çoğaltarak okuyucularına ulaştıran Kürtçe yayın yapan Welat Gazetesi, kağıt baskıya son verildiğini duyurdu. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Zeynel Abidin Bulut, “Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz anadil yayıncılığımızı internet üzerinde daha yaygın ve etkili bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

Engin Basın Yayın San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde çıkan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin merkez bürosu ve gazetenin basımının yapıldığı Gün Matbaacılık’a polis baskını yapılmasının ardından Türkiye’nin tek günlük Kürtçe gazetesi olan Welat’ın da iki gündür basımı yapılamıyor.

Gün Matbaacılık’a yapılan baskının ardından diğer matbaalar da gazeteyi basmayı kabul etmeyince Welat, fotokopi yoluyla çoğaltılarak okurlarına ulaştırılmıştı.


Matbaalar basmayı kabul etmeyince: Kürtçe Welat gazetesi fotokopiyle çoğaltılıp dağıtıldı


Bunun üzerine Welat Gazetesi, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği’nde yaptığı açıklamayla matbaalara yönelik tehditlerden dolayı kağıt baskısına son verdiğini açıkladı.

Welat Gazetesi ve çalışanları adına açıklamayı gazetenin İmtiyaz Sahibi Zeynel Abidin Bulut yaptı.

MA’nın haberine göre sözlerine “Türkiye’de basın üzerine uygulanan baskılar, ülke tarihinin hiçbir döneminde görülmemiş kadar arttı. Zorbalık ve sansür 1990’lı yılları çok geride bırakacak bir düzeye ulaştı” ifadeleriyle başlayan Bulut, 27 Mart’ta Özgürlükçü Demokrasi ve Welat Gazetesi’nin de basıldığı Adana’daki Gün Matbaası’na kayyum atandığını ve onlarca çalışanın gözaltına alındığını hatırlattı.

Bulut, “Bugün Türkiye’de yüzlerce gazeteci cezaevinde ve gazeteciler için bütün ülke, yarı açık bir hapishaneye dönüşmüş durumdadır. Farklı tek bir sese ve dile tahammül edemiyorlar. Özellikle Kürt kültürü ve dili hedef alınıyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“İktidar ilk günden bu yana özellikle Kürtçe yayıncılığa karşı büyük bir baskı uygulanmaktadır. AKP döneminde Kürtçe gazeteler onlarca kez kapatıldı, binlerce dava açıldı, gazetenin çalışanlarına yüzlerce yıllık cezalar kesildi.

Türkiye’de Kürtçe yayın yapan tek günlük gazete Welat gazetesidir ve bu ülkede bu gazeteyi basacak matbaa bulunamıyor. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaası’na kayyım atandıktan sonra, merkezi Adana’da bulunan ve yıllardır gazetemizi basan matbaa, baskı saatine dakikalar kala gazetemizi basmama kararını aldığını bildirdi. Basılmasında hukuki bir engelin olmamasına rağmen matbaa sahibi gazetemizi basamayacağını ve bu sorunun kendilerini aştığını söylemiştir. Baskı ve tehditlerden dolayı gazetemizi basmama kararı aldığını açık bir şekilde dile getirmiştir.”

Gazetenin abonelerinden Avukat Eren Keskin, “Ji zimanê me ditırsın (Anadilimizden korkuyorsunuz)” manşetiyle çıkan fotokopiyle çoğaltılmış gazetesini alırken, 30 Mart

‘Anadilde yayıncılıktan vazgeçmeyeceğiz’

Tehdidin gazete dağıtımcılarından gazete abonelerine kadar uzandığını söyleyen Bulut, yine de anadilde yayıncılıktan vazgeçmeyeceklerini belirterek gazetenin kısa bir süre içerisinde dijital ortamda yayın hayatına devam edeceğini duyurdu:

“Bu zorunlu nedenlerden dolayı bugünden itibaren gazetemiz Welat’ın kağıt baskısına son veriyor ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz anadil yayıncılığımızı internet üzerinde daha yaygın ve etkili bir şekilde sürdüreceğiz. Susturma politikasına karşı kısa bir süre içinde dijital gazetemizle yayınımızı sürdüreceğiz. Welat gazetesinin okurlarının her koşulda gazetelerine sahip çıkacağını çok iyi biliyoruz. Bütün halkımıza, abonelerimize, ulusal ve uluslararası basın yayın kuruluşlarını destek vermeye çağırıyoruz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Casus krizi' sürüyor: Rusya, İngiltere'den 50 diplomatını çekmesini istedi
Sonraki Haber
Banu Güven: Çin'e geldik sayılır, ver elini Kuzey Kore!