Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Merdivenden itilip, darp edildik’: 8 Mart’ta şiddete uğrayan kadınlardan suç duyurusu

‘Merdivenden itilip, darp edildik’: 8 Mart’ta şiddete uğrayan kadınlardan suç duyurusu

HABER MERKEZİ – 8 Mart günü Taksim’de Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıktan sonra kutlama için gittikleri mekanda şiddete uğrayan kadınlar suç duyurusunda bulundu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıktan sonra kutlama için Kartal ilçesinde bulunan Beyrut Nostalji Kartal adlı mekana giden kadınlar, burada şiddete uğradıklarını açıkladı.

Şiddete maruz bırakılan 8 kadın, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube yöneticisi Leman Yurtsever ile birlikte İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Grup adına açıklamayı okuyan şiddete uğrayan kadınlardan Ezgi Toptaş, Beyrut Nostalji’nin kapısında kendilerine ellerinde Femina bayraklarıyla içeri giremeyeceklerinin söylendiğini aktardı.

Toptaş, bunun üzerine işletme kriterlerine saygı duyarak bayrağı kapatıp içeri girdiklerini ancak burada da işletme müdüresi, garsonlar, işletme sahibi ve onun bir kadın arkadaşı tarafından sözlü tacize uğradıklarını anlattı.

Toptaş ardından olayın fiziksel saldırıya dönüştüğünü söyledi:

“Merdivenlerden itilmesiyle fiziki saldırılara dönüşmüş; mekan personeli tarafından bıçakla üstlerine yürünen arkadaşlarımız aldıkları tekme, tokat ve yumruk darbeleri neticesinde darp edilmiştir.”

‘Mekanın açıklaması izansızlık’

Söz konusu mekanın saldırıdan 3 gün sonra yaptığı açıklamayı ise ‘izansızlık’ olarak nitelendiren Toptaş, açıklamada söz edilen ”Nihai sonucun” arkadaşlarının erkek bir güruh tarafından darp edilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Metnin bir diğer bölümünde yer alan ‘incinen ruhlar ve kırılan kalplerin onarılmasını isteriz’ açıklaması, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne duyduğumuz saygı ve sevgi gibi zorlama bir dille politik bir hatta oturtulmaya çalışılan ifadeler; ciddiyet ve sorumluluktan uzak, buram buram erkeklik kokan, söz konusu işletmenin kadına, kadın özgürlüğüne ve kadına yönelik şiddette karşı tarafını ele veren ifadelerdir. Bu ifadeler en açık şekilde erkek döver de, sever de yaklaşımının yansımasıdır.”

Toptaş mekanın tüm kamera kayıtlarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep ederek kadınlar olarak dün olduğu gibi bugün de korkmadan var olacaklarını ifade etti.

Suç duyurusunda bulunuldu

İHD yöneticisi Leman Yurtsever ise, konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Previous post
İzin çıktı: İstanbul Newroz'u 21 Mart'ta Bakırköy'de
Next post
16. İber-Amerika Tiyatro Festivali Kolombiya'da başladı