Ana SayfaKültür-SanatMizojiniyi merkezine alan bir sergi: ‘Bir Kelime Bin Mesele’

Mizojiniyi merkezine alan bir sergi: ‘Bir Kelime Bin Mesele’

HABER MERKEZİ – Üniversite bitirme projesi kapsamında mizojini konulu bir sergi düzenleyen Burçe Saraçoğlu, tarih boyu süren kadın düşmanlığını sanat yoluyla anlatıyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Yönetimi ve Reklamcılık bölümü öğrencisi olan Burçe Saraçoğlu, bitirme projesi kapsamında mizojini (kadın düşmanlığı) temalı bir sergi düzenliyor.

Saraçoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği “Bir Kelime Bin Mesele” isimli sergi, “Mizojini” kavramından yola çıkarak, kadını ve kadın düşmanlığını irdeliyor.

Kadınlara yönelik ayrımcılığı irdeleyen “Bir Kelime Bin Mesele” sergisinde 11 sanatçının eserleri yer alıyor.

Kişisel deneyim ve birikimlerden oluşan anlatım biçimleriyle sergiye eserleriyle katkı sunan sanatçılar şöyle: Beyza Boynudelik, Damla Yalçın, Eda Emirdağ, Hülya Sözer, İpek Duben, Leyla Emadi, Meltem Sırtıkara, Nur Koçak, Sena, Tan Taşpolatoğlu ve Yağmur Yılan.

Sergi, 5 – 28 Nisan tarihleri arasında Galeri Bu’da gerçekleşecek.

Mizojini

Kadın düşmanlığı, erkeğin kendini üstün görmesi, kadınların aşağılanması olarak nitelendirilen mizojini, uzun yıllardır geçerliliğini koruyor.

Serginin basın metninde mizojini kavramının ortaya çıkışı ve sürekliliği şöyle anlatılıyor:

“1656 yılında Oxford English Dictionary sözlüğünde ortaya çıkan bu kavram daha önceleri 1630 yılında, Iren Joseph Swetnam’ın “Cinsel Arzulu, Tembel, Çığırtkan ve Değişken Tabiatlı Kadınlar Hakkında” adıyla yayınlanan eleştirel bir makalesinde kullanılıyor.”

“Kadına karşı meşrulaştırılan mizojinik her türlü şiddet, tecavüz, kadın bedeninin metalaşması ve nefret söylemi gibi benzer önyargıların günümüzde hala devamlılık göstermesi insani gelişmişliğin ve ekonomik ilerlemenin engeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın kimliğine karşı yapılan söylemler, kadın bedeninin maruz kaldığı sözsel ve fiziksel saldırılar, kadının kendisi dışında kendi hayatına yönelik söz sahibi birçok insanın çoğalmasına neden olmuştur!”


Adres: Galeri Bu / Şahkulu Mahallesi, Serdar-ı Ekrem Sokak No: 11 Galata/Beyoğlu/İstanbul