Ana SayfaÇeviri‘Ne affet ne de unut’: Arjantin’de binlerce kişi ‘Hakikat ve Adaleti Anma Günü’ için toplandı

‘Ne affet ne de unut’: Arjantin’de binlerce kişi ‘Hakikat ve Adaleti Anma Günü’ için toplandı

HABER MERKEZİ – Arjantin’de binlerce kişi 42 yıl önce askeri darbenin gerçekleştirildiği 24 Mart’ta, yani Hakikat ve Adaleti Anma Günü’nde sokağa çıkarak suçların cezasız kalmaması için “Ne affet ne de unut” dedi.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te binlerce kişi, 1976 ile 1983 yılları arasındaki askeri dikta döneminde zorla kaybedilen 30 bin kişiyi anmak ve 42 yıl önce yapılan askeri darbeyi hatırlamak için Hakikat ve Adaleti Anma Günü’nde bir araya geldi.

Plaza de Mayo önünde toplananlar arasında insan hakları savunucuları ve siyasi liderlerle de vardı.

40 yıldır askeri dikta döneminde gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan binlerce kişinin akıbetini soran Plaza de Mayo Anneleri ise etkinliğe Twitter aracılığıyla katıldı.

Mesajlarında şöyle dediler: “Kemer sıkma politikalarına, tahakküme, suçların cezası kalmasına karşı ve siyasi tutuklunun olmadığı, soykırımın olmadığı bir demokrasi için yürüyoruz.”

Arjantin’de insan hakları

Telesur’un insan hakları raporlarına dayandırdığı haberine göre Arjantin’de insan haklarının durumu son 30 yılın en kötü seviyesinde.

Kitlesel insan kaçırma, işkence ve zorla kaybetmede önemli rol oynamış eski görevlilere çoğunlukla ev hapsi gibi cezalar veriliyor.
Arjantin’de halkın geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte sokağa çıkmalarının nedeni de beklenilen cezaların verilmemesi olarak görülüyor. Öyle ki taleplerden biri şu sözlerle anlatılıyor: “Ni perdon, ni olvido” (Ne affet ne de unut).

Arjantinliler aynı zamanda Devlet başkanı Mauricio Macri ve devlet kurumlarının politikalarının insan haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

Bu ihlallerden birinin yaşam savunucusu Santiago Maldonado’nun zorla kaybedilmesi olduğu belirtiliyor.


Karınca Dış Haberler