Ana SayfaEkolojiNedeni iklim değişikliği: Sahra Çölü büyümeye devam ediyor

Nedeni iklim değişikliği: Sahra Çölü büyümeye devam ediyor

HABER MERKEZİ – Son yüzyılda gözle görülür bir oranda büyüyen Sahra Çölü ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre büyümenin nedeni iklim değişikliği.

Dünyanın en büyük çölü Sahra, büyümeye devam ediyor.

1923’den beri toplanan verileri derleyerek yapılan yeni bir araştırmaya göre bu büyümenin arkasında iklim değişikliği var.

Araştırmada Sahra bölgesindeki yağmur düşüşündeki değişikliklerin arkasındaki nedenler incelendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin yüz ölçümünden yaklaşık 10 kat daha büyük olan çölün son yüzyılda yüzde 10 oranında büyüdü.

Yeşilsit’in haberine göre bu durum Sahra çölü sınırında bulunan Sahel bölgesinde büyük sorunlara yol açıyor ama uzmanlar iklim değişikliğine bağlı çölleşmenin sadece bu bölgeyi etkilemediğini belirtiyor.

Araştırmayı yöneten, Maryland Üniversitesi’nde atmosfer ve okyanus araştırmaları yapan Profesör Sumant Nigam, araştırmalarının Sahra Çölü’nü ele aldığını ama diğer çöller için uygulanabilecek verilere sahip olduklarını belirtti.

Dünya nüfusunun devam eden artışı ile artık çöl sınırlarında yaşayanlar verimli toprakları çöle kaybetmeyi riske atamıyor. Her çöl gibi Sahra da, mevsimsel olarak büyüyüp küçülmekte ama bu araştırma çölün uzun dönemli büyümesini öne çıkarıyor.

Previous post
Tek kişilik kadroyla 8 senede hazırlandı: Animasyon filmi 'Away’den fragman
Next post
'Casus krizi' sürüyor: Rusya, İngiltere'den 50 diplomatını çekmesini istedi