Ana SayfaDünyaNedeni küresel ısınma: Arktik bölgede sıcaklıklar tarihi seviyede

Nedeni küresel ısınma: Arktik bölgede sıcaklıklar tarihi seviyede

HABER MERKEZİ – Avrupa ve ABD’de son dönemde etkisini gösteren fırtınalara neden olduğu belirtilen küresel ısınmanın, Arktik bölgede rekor seviyede sıcaklıklara yol açtığı tespit edildi.

Arktik bölgede sona eren kış, küresel ısınma etkilerini yakından takip eden bilim insanları tarafından bile endişeyle karşılandı.

Bölgede bu kış yaşanan sıcaklık, kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık oldu.

Ayrıca buz seviyesi de beklenmedik derecede düşük kaldı.

ABD’de bulunan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Mark Serreze, bu durumu “Delice şeyler” sözleriyle yorumladı.

Yaklaşık 40 yıldır Arktik bölge üzerine araştırmalar yapan Serreze, “Bu sıcaklık dalgaları… Daha önce hiç böyle bir şey görmedim” diyerek, şöyle devam etti:

“Uzmanlar, bu durumun Avrupa ile ABD’nin kuzey doğusunda etkisini gösteren güçlü, soğuk fırtınalara da yol açan küresel ısınmanın yarattığı döngünün bir parçası olduğunu söylüyor.”

Şubat ayında rekor sıcaklık

Kuzey Kutbu’na en yakın bulunan kara iklimi istasyonundaki sıcaklık seviyesinin, Şubat ayı boyunca en az 60 saat donma seviyesinin üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

Guardian’ın AP’ye dayandırdığı haberine göre bilim insanları, bu yıl öncesindeki Şubat aylarında sıcaklığın donma seviyesinin üzerine çıktığını sadece iki kere gözlemlemiş, bu sıcaklık seviyeleri oldukça kısa sürmüştü.


Karınca Dış Haberler