Ana SayfaGüncel‘Nefret suçlarının büyük kısmı kamusal alanlarda işlendi’

‘Nefret suçlarının büyük kısmı kamusal alanlarda işlendi’

HABER MERKEZİ – Kaos GL’nin 2017 Nefret Suçları Raporu’na göre, nefret suçları çoğunlukla kamusal alanlarda işlendi. Raporda, vakaların çoğunda failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluştuğu belirtildi.

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL), ‘2017 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı.

Prof. Dr. Melek Göregenli’nin yazdığı raporun editörü ise Kaos GL Derneği Uluslararası İlişkiler ve Savunuculuk Koordinatörü Murat Köylü.

Anket yoluyla hazırlanan raporda sunulan 117 anketin, 93 mağdur ile 24 tanık tarafından yanıtlandığı belirtildi.

Rapora göre, 2017 yılında homofobi veya transfobiye dayalı nefret suçlarının büyük kısmı okulda, evde, evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta veya diğer kamusal alanlarda işlendi.

Raporda, nefret suçlarının çoğunlukla kamusal alanlarda yaşanması “kişilerin görünür olmasıyla ilişkili olarak düşünülebilir” diye açıklanıyor.

Kaos GL’nin raporuna göre mağdurlar, ortalama olarak vaka başına ikiden fazla hak ihlaline maruz kaldı. 270 ihlalden 58’i cinayete teşebbüs, fiziksel şiddet, silahla yaralama, tecavüz veya diğer cinsel saldırıları içerecek biçimdeki fiili saldırılar olarak gerçekleşti. Bu suçları içeren toplam 52 vakadan sadece 14’ü polise bildirildi, 5’i mahkemeye taşındı.

Rapora göre, vakaların beşte üçünde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyordu. 117 olaydan 32’sinde ise failler üçten fazla kişiydi.


Kaos GL’de yer alan ayrıntılı habere BURADAN, raporun tamamına ise ŞURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
Dışişleri'nden SANA'nın “TSK tarihi kilise ve manastırı bombaladı” haberine yalanlama
Next post
İSKİ’den 3 ilçe için su kesintisi açıklaması