Ana SayfaGüncelNewroz’un “resmi tatil” ilan edilmesi için kanun teklifi verilecek

Newroz’un “resmi tatil” ilan edilmesi için kanun teklifi verilecek

HABER MERKEZİ – HDP, Newroz kutlamaları öncesi 21 Mart’ın bayram olarak kabul edilmesi ve “resmi tatil” ilan edilmesi için Meclis’e kanun teklifi verecek.

Newroz kutlamaları için geri sayım başlarken, Halkların Demokratik Partisi 21 Mart gününün “resmi tatil” ilan edilmesi için Meclis’e kanun teklifi vermeye hazırlanıyor.

HDP’nin kanun teklifini önümüzdeki hafta Meclis’e sunması bekleniyor.

MA’da yer alan habere göre bugüne kadar Newroz’un “resmi tatil” ilan edilmesi için Meclis’e 9 kanun teklifi verildi.

İlk kanun teklifi 2009 yılında Demokratik Toplum Partisi (DTP), Siirt Milletvekili Osman Özçelik tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 21 Mart’ın “Özgürlük ve Barış Bayramı” olması ve “resmi tatil” ilan edilmesini öngören teklif gündeme alınmadı.

Sunulan teklifin kurallara uygun hazırlanıp, hazırlanmadığının incelenmesi için Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı’na gönderildi. Hazırlanan raporda ise, bazı yazım hatalarına işaret edilip, “w” harfi de bu hatalar arasında sayıldı.

Bu nedenle “w” yerine “v” harfinin yazılması istenen raporda, şöyle denildi: “Anayasa’nın 3’üncü maddesine göre, ‘Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir’. Kanunlarımız Türkçe kelimeler ihtiva etmelidir. Ayrıca 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’da ‘w’ bulunmamaktadır.”

Bu rapor doğrultusunda ise, Meclis tarihinde ilk kez verilen bu kanun teklifi görüşülmedi.