Ana SayfaGüncelÖnder’den CPT’nin İmralı raporuna ilişkin açıklama

Önder’den CPT’nin İmralı raporuna ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’nin İmralı ziyaretinden iki yıl sonra açıkladığı raporu dğerlendiren HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, rapordaki bilgilerin güncel olmadığına dikkat çekerek, “Maddi koşullardan çok tecrit koşullarının kabul edilemezliği meselesine yoğunlaşmalıyız” dedi.

Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önlenme Komitesi (CPT), Nisan 2016’da İmralı Cezaevi’ne yaptığı ziyaretin raporunu iki yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

Raporda, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 5 yıldır avukatları, 18 aydır da ailesiyle görüştürülmediği kaydedilmişti. Ayrıca, Öcalan ve aynı cezaevindeki diğer tutukluların söz konusu tarihlerden sonra dış dünyayla bağlantılarının kesildiği, telefon dahil hiçbir görüşmenin yapılmadığı belirtilmişti.

CPT, raporun Ankara’nın talebi üzerine kamuoyuna duyurulduğunu da açıklamıştı.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmralı Heyeti Sözcüsü olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Maddi koşullardan çok tecrit koşullarının kabul edilemezliği meselesine yoğunlaşmalıyız” dedi.

Rapordaki bilgilerin güncel olmadığına dikkat çeken Önder, “CPT değerlendirmeleri elbette önemlidir” dedi ve şöyle devam etti:

“Fakat gerek insan hakları, gerek toplumsal barış, gerekse de hukuk bakımından en önemli yaklaşım, bu hak gasbının ortadan kaldırılması ve CPT vb. kurumlara ihtiyaç duyulmamasıdır.”

HDP’li vekil, Öcalan’ın bir an önce avukatları ve ailesiyle görüşme imkanının sağlanmasını da istedi.