Ana SayfaDünyaParis’te Kuzey Suriye heyeti ile görüşen Macron’dan açıklama

Paris’te Kuzey Suriye heyeti ile görüşen Macron’dan açıklama

HABER MERKEZİ – Fransa’nın, Türkiye’nin hedefindeki Minbiç’e asker göndereceği iddia edildi. Aralarında DSG temsilcisinin de bulunduğu heyetle Paris’te yaptığı görüşme sonrasında bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Suriye’nin Kuzeyi’nin istikrara kavuşması için çalışacağını” kaydederken, Fransa’nın Türkiye ile DSG arasında arabuluculuk yapmak istediğini belirtti.

Afrin’in ardından Türkiye’nin Minbiç’e dönük olası operasyonu gündemdeki yerini korurken, Fransa’nın Minbiç’e asker göndereceği iddia edildi.

Fransa basınında yer alan iddia, bugün Kuzey Suriye ve Rojava yönetimini temsilen bir heyetin Paris’teki Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmenin ardından gündeme geldi.

Söz konusu görüşmeye yer veren haftalık Marianne dergisinde yer alan haberde, “Fransa, Minbiç’e, Amerikan güçlerinin de desteğini alan birliklerini şehre yönelik Türk saldırılarını engellemek için gönderecek” ifadeleri yer aldı.

Uluslararasıarası haber ajansı Reuters de Elysée Sarayı’ndaki görüşmeye dair bir haberi okurlarına servis etti. Ajans, Macron’un, YPG’nin de içinde olduğu Suriye’den bir heyetle görüştüğünü yazdı.

Bir Kuzey Suriye temsilcisinin, “Arap, Kürt ve Hıristiyanlardan oluşan bir heyet Kuzey Suriye ve Afrin’deki durumu görüşmek için Elysee’ye kabul edildi” şeklindeki Twitter mesajını paylaşan Reuters, Kürt yetkililerin görüşlerine de yer verdi.

Ajansa konuşan Kürt yetkililer ise Fransa’nın Demokratik Suriye Güçlerini (DSG) desteklemek için Minbiç’e asker göndermeyi vadettiğini söyledi.

Macron’dan açıklama

Söz konusu haberler gündemdeyken Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suriye açıklaması yaptı.

“Suriye’nin Kuzeyi’nin istikrara kavuşması için çalışacaklarını” belirten Macron, “Kürtlere destek garantisi verdik. SDG-Türkiye arasında arabulucu rolü oynamak istiyorum” dedi.

Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptıkları görüşmede Suriye’nin kuzeyi ile ilgili konuşmuştu.

Bu görüşmeye dair Macron’un ofisinden yapılan açıklamada “iki tarafın da önceliğinin IŞİD’e karşı mücadele olduğu ve bunu başka hiçbir şeyin engellememesi gerektiği” bildirilmişti.


Cumhurbaşkanlığı’ndan Fransa’ya ‘DSG’ tepkisi


Elysée Sarayı’ndaki görüşme

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Kuzey Suriye ve Rojava’daki heyet şöyle:

  • Kürt, Arap ve Süryani temsilcilerin yer aldığı Kuzey Suriye Heyeti
  • TEV-DEM Eşbaşkanı Aysa Abdullah
  • Afrin Kanunu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hêvin Reşîd
  • Cizire Kantonu Dışilişkiler Konseyi Eşbaşkanı Siham Qiryo, Cizirê Bölgesi Yürütme Konseyi Üyesi Faner Gaêt,
  • Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Dışilişkiler Sorumlusu Rêdur Xelil
  • YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah
  • Kuzey Suriye Özerk Yönetimi Fransa Temsilcisi Dr. Xalid İsa

Trump, ‘Bırakalım diğerleri uğraşsın’ dedi: Yakın zamanda Suriye’den çekileceğiz