Ana SayfaDünya‘Pes etme, boyun eğme’: Kadınlar Zapatistaların ‘Uluslararası Kadın Buluşması’nda bir araya geldi

‘Pes etme, boyun eğme’: Kadınlar Zapatistaların ‘Uluslararası Kadın Buluşması’nda bir araya geldi

HABER MERKEZİ – Zapatista topraklarında buluşan dünyanın dört bir tarafından binlerce kadın, çeşitli atölyeler düzenledi. Katılımcılardan Berenice dünyanın çeşitli yerlerinden gelen kadınların aynı problemlere sahip olduğunu deneyimlediğini belirtirken, toplantı sonu okunan kolektif olarak hazırlanmış metinde kadınlara şöyle seslenildi: ‘Pes etme, ihanet etme, boyun eğme.’

Dünyanın dört bir yanından binlerce kadın, Zapatistalı kadınlar tarafından Meksika Chiapas’ta Tzotz Choj bölgesindeki Morelia Caracol‘unda düzenlenen “Uluslararası Mücadele Eden Kadınlar için Siyaset, Sanat, Spor ve Kültür Buluşması”nda bir araya geldi.


Zapatista kadınlarından ‘Uluslararası Kadın Buluşması’na davet


8-10 Mart tarihleri arasında düzenlenen toplantıya 5 binin üzerinde kadın katılırken, atölye ve sergi için 200’ün üzerinde siyasi, sanatsal ve sportif öneride bulunuldu. Jineoloji, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, adet döngüsü, ekoloji, siber feminizm, yazı ve yoga üzerine atölyeler düzenlendi.

Atölyelerin yanı sıra müzik, dans, tiyatro, şiir, fotoğrafçılık, sinema, futbol ve voleybol alanlarında etkinlikler ve gösterilere yer verildi.

Toplantıya katılan genç bir film yapımcısı Berenice, farklı kadınlarla futbol oynadığınız belirterek, “Her yerde aynı sorunları yaşadığımızın farkına vardık ve her birimizin bu problemlerle nasıl yüzleştiğini görmek ilgi çekiciydi” dedi.

Kapanış seremonisinde ise yüzü siyah maskeli Zapatista kadınları, kolektif olarak kaleme alınmış konuşmayı okudu.

‘Pes etme, ihanet etme, boyun eğme’

Konuşmada ailelere, hayvanlara ve kulübelere bakmakla yükümlü oldukları için toplantıya katılamayan kadınlara ve buluşmayı düzenleyenlere teşekkür edildi.

Sonrasında ise katılımcı kadınlardan şikayetler ve eleştiriler ele alındı. Kadınlara yönelik uluslararası bir toplantı organize etmek için ellerinde bir kılavuz olmadığını kaydeden Zapatista kadınları, yapılan eleştirilerin bir sonraki buluşma için dikkate alınacağını vurguladı.

Ancak onlar için toplantının en kayda değer tarafı dünyanın her tarafından ‘isyankar kadın ruhları’nın katılımıydı:

“Hepinizi gördük ve dinledik; çünkü öyle yapmasaydık, buraya yok yere gelmiş olurdunuz ve burada adil olan bizim dinlememiz ve hepinizi görmemiz. İster dediklerinizle hem fikir olalım ister olmayalım.

Belki yeterli değildi; çünkü 5 bin civarındasınız. Bazıları 8 bin, diğerleri 9 bin diyor. Mücadele içinde olan kadınlardan kaçının geldiğini bilmiyoruz; ancak çok sayıda olduğumuz konusunda anlaşabiliriz.

Hayal edin kız kardeşler ve yoldaşlar. Dediğimiz şey şu; Zapatista kadınları olarak bizler, onlar size sarılırken, sizlerin kulağına kendi dilinizde, kendi yönteminizle, sizin dilediğiniz zamanda şöyle diyoruz:

Pes etme, ihanet etme, boyun eğme.

Ve böylelikle, söylediğimiz bu sözcüklerle siz kız kardeşlere ve yoldaşlara teşekkür ediyoruz.”

Konuşmanın ardından kadınlar, dayatılan kapitalist ve ataerkil sistemin acının nedeni olup olmadığını kolektif bir şekilde düşünmeye davet edildi.

Öyle olduğunun kabul edilmesi takdirde kapitalist ataerkiye karşı mücadele edileceği konusunda anlaşıldı.

Seremoninin sona ermesiyle ise Zapatista kadınları, bir sonraki buluşmanın 2019 yılında yapılacağını duyurdu. Ayrıca önümüzdeki sene yapılacak buluşmanın sadece Zapatista bölgesinde değil, dünyanın her tarafında, “kadınların kendi seçtikleri zaman ve yöntemlerle, istedikleri ad altında düzenleneceği” belirtildi.


Kaynak: Telesur
Previous post
Rusya'da konuşan Çavuşoğlu: Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler kopma noktasında
Next post
Trump duyurdu: Tillerson’un yerine Pompeo gelecek