Ana SayfaDünyaPolonya’da kadınlar kürtajın kısıtlanmasına karşı birçok ilde sokağa çıktı

Polonya’da kadınlar kürtajın kısıtlanmasına karşı birçok ilde sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Polonya’da binlerce kadın, hükümetin kürtaja kısıtlama getiren yeni yasa tasarısını protesto etmek için sokağa çıktı.

Polonya’da başkent Varşova başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan binlerce kadın, hükümetin kürtaja kısıtlama getirme çabalarını protesto etti.

The Guardian’ın haberine göre Varşova’da bir araya gelen eylemcilerin taşıdığı pankartlarda “Özgür seçim”, “Kadın insandır” ve “Ölü bir bebeği doğurmayacağım” ifadeleri yer aldı.

Yasa tasarısıyla ne değişebilir?

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Polonya’da kürtaja yalnızca fetüsün yaşamı risk altında olduğunda, kadının sağlığına tehdit olduğu durumda veya hamileliğin tecavüz veya ensest ilişki yoluyla olduğu zaman izin veriliyor.

Ülkede 2016 yılında kürtajı tamamen yasaklama girişimlerinin ardından siyah giyinen kadınlar tarafından ülke genelinde protestolar düzenlenmişti.

Protestoların ardından hükümet bu girişimini sonlandırma kararı almak zorunda kalmıştı.

Son önerilen yasa tasarısı ise kadının sağlığına tehdit oluşturması veya hamileliğin cinsel saldırı sonucu olması durumunda kürtaja izin veriyor, ancak doğuştan gelen hastalığa sahip fetüsün aldırılmasını yasaklıyor.


Karınca Dış Haberler