Ana SayfaKültür-SanatSanatçılar: Kadınlar Afife Jale’den beri sahnede ve kimse onları indiremeyecek

Sanatçılar: Kadınlar Afife Jale’den beri sahnede ve kimse onları indiremeyecek

HABER MERKEZİ – TBMM’de başlatılan ‘Meclis Sohbetleri’ etkinliğinde düzenlenen müzikli gösteride kadın oyuncuların sahneye çıkmasının yetkililer tarafından engellenmesine tepki gösteren sanatçı Nur Sürer, erkek oyuncuların sahneye çıkmasını ‘rezillik’ olarak nitelendirdi. Oyuncu Orhan Aydın da bu kararı veren kişi için “TBMM koltuğunu işgal eden bu zat, hemen istifa etmelidir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından başlatılan ‘Meclis Sohbetleri’nde gerçekleştirilen müzikli gösteride rol alan kadınların sahneye çıkması, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın talebiyle engellenmişti.

Bu cinsiyetçi tavra tepki gösteren sanatçı Nur Sürer, “Kadını hiçbir yerde görmek istemiyorlar. Onlara göre kadın yalnızca evinde oturup çocuk bakmalı. ‘Şeriata doğru gidiyoruz’ diye açık açık söyleyemiyorlar. Sıkıldım artık bu ülkeden. İnsanları bu kadar tepkisiz bir hale getirdiler. Yoruldum, yaşlandım” dedi.

MA’da yer alan habere göre kadınların sahneye çıkmasının engellenmesine rağmen erkek oyuncuların buna tepki göstermemesini ve oyunu sürdürmesini de ‘rezillik’ olarak değerlendiren Sürer, şöyle konuştu:

“Farklı bir tepki geliştirebilir, sahneye çıkmayabilirlerdi. Ahlaksızlar. Kurumdan atılma, bir aylık para cezası alma gibi durumlar insan olmadan, kadın hakkını korumanın önüne geçmiş.”

‘TBMM koltuğunu işgal zat istifa etmelidir’

Oyuncu Orhan Aydın ise bu uygulama ile açık şekilde kadın ve sanat düşmanlığı yapıldığını belirterek, kadınların sahneye çıkmasını engelleyen yetkilinin hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

“TBMM koltuğunu işgal eden bu zat, hemen istifa etmelidir. Yapılması gereken tek şey budur. Kadınların sahneye çıkmasını engellemek ve bir oyunu budamaya çalışmak başlı başına bir sansürdür. Afife Jale’den bu yana kadınlar sahnede ve hiç kimsenin gücü onları sahneden aşağı indirmeye yetemeyecektir.”

Kadın oyuncular sahneye alınmazken erkek oyuncuların sahneye çıkmasınını da eleştiren Aydın, “Oyuncular bu davranışlarını yeniden gözden geçirmelidir. Sistemin bir parçası olmayı reddedip kendi sanatlarını yapmak için taviz vermeden ne yapacaklarına kendileri karar verecekleri bir hayat örmelidirler” dedi.

Previous post
Ankara'dan Fransa'ya tepkiler
Next post
CHP'li Özel'den 'gökkuşağı ittifakı' önerisi: Farklı renkler birbirine karşımadan yan yana durabilir