Ana SayfaGüncel‘Seçim ittifakı’ Meclis’ten geçti: Oylama sonrası MHP’li vekillerden CHP’li Çam’a saldırı

‘Seçim ittifakı’ Meclis’ten geçti: Oylama sonrası MHP’li vekillerden CHP’li Çam’a saldırı

HABER MERKEZİ – AKP ve MHP’nin hazırladığı ‘seçim ittifakı düzenlemesi’ yaklaşık 20 saatlik mesainin ardından TBMM’den geçti. Söz konusu düzenleme, mevcut yasada ittifaka engel olan maddelerin çıkarılacağı, polis ya da askerlerin ihbar üzerine sandık çevresine gelebileceği ve oy pusulalarının aynı zarfa konacağı gerekçesiyle muhalefet tarafından eleştiriliyordu. Öte yandan oturumun ardından Meclis kulisinde MHP’li vekiller CHP’li Musa Çam’a saldırdı.

AKP’nin hazırladığı MHP’nin ise destek verdiği siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren 26 maddelik ortak kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasa teklifi, televizyon yayınının olmadığı Pazartesi günü gece yarısı TBMM Genel Kurulu’na getirildi ve yaklaşık 20 saatlik mesainin ardından Meclis’ten geçti.

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, siyasi partilerin ittifak yaparak milletvekili seçimine katılabilecek. Buna göre, seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime girebilecek.

Ayrıca, öngörülen ittifak müessesesine uyum amacıyla, Milletvekili Seçimi Kanununda düzenleme yapılıyor. İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.

26 maddelik ortak kanun teklifinde muhalefetin tepkisini çeken kısımlar ise özetle şöyleydi:

  • Valilere sandık taşıma yetkisi verilecek
  • Sandık kurulu başkanları memurlardan oluşacak
  • Oy kullanma esnasında herhangi bir vatandaşın şikâyeti üzerine polis veya asker sandık çevresine gelebilecek
  • 16 Nisan referandumunda en çok tartışılan mühürsüz oy ve pusulalar da seçimde geçerli sayılacak.

Meclis’te CHP’li vekile yumruklu saldırı

Teklifin görüşüldüğü süreçte zaman zaman gerginliklerin yaşandığı Meclis’te, oylamaya geçileceği sırada ise bir gerginlik yaşandı.

Kürsüde konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için söylediği bir sözü hatırlattı.

Çam’ın sözlerine AKP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi. Çam’ı kürsüden indirmeye çalışan AKP ve MHP’li milletvekillerini CHP’li milletvekilleri engelledi. Bunun üzerine oturuma ara verildi.

Oturum yeniden başladıktan sonra Musa Çam’a sözleri nedeniyle TBMM’den 3 birleşim çıkarma cezası verildi.

Oturum sonrası gerginlik büyüyerek, Meclis kulisinde devam etti.

MHP’li milletvekilleri Musa Çam’a yumrukla darp etti. Saldırı, diğer milletvekillerinin araya girmesiyle son buldu.

Previous post
Bir tutuklunun anlatımıyla: Cezaevinde askeri nizam, Türk bayrağı öptürme ve 'hücre içinde hücre' cezası
Next post
Hindistan'da on binlerce çiftçinin 170 kilometrelik 'Uzun Yürüyüş'ü kazanımla sonuçlandı