Ana SayfaGüncel“Şırnak’ı kayyum olmadan yönetemeyenler Afrin’de ne yapacak?”

“Şırnak’ı kayyum olmadan yönetemeyenler Afrin’de ne yapacak?”

HABER MERKEZİ –  HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu, Afrin’e giren ÖSO gruplarının “IŞİD’in üniforma değiştirmiş hali olduğunu” söyledi. Hükümeti eleştiren Kerestecioğlu, DBP’li belediyelere atanan kayyumları hatırlattı, “İçeride Kürt sorununu çözemeyenler sorunu uluslararası hale getirdiler” dedi.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile girdiği Afrin’e dair açıklamalarda bulundu.

“Afrin’de yaşanan sorun Kürt sorunudur” diyen Kerestecioğlu, Türkiye’nin ‘içeride’ çözemediği sorunu uluslararası hale getirdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Başından beri Kürt halkına karşı yapılan ve Kürt sorununu yaratan şeyler bugün Afrin’de tekrarlanıyor ve bu vesileyle Türkiye’de çözümü savaşa ve silaha havale edilen Kürt sorununa bakış açısı, Afrin’de de hakim kılınıyor.

Zilan’da, Ağrı’da, Dersim’de yapılanlar bu sorunu çözmedi tam aksine daha içinden çıkılmaz kanlı bir sürece soktu meseleyi. 1990’larda vahşetin her türü denendi ama Kürt halkı demokratik taleplerinden vazgeçmedi. Şimdi Afrin’de yaşananlar sınırların ötesine taşan Kürt sorununda çözümsüzlüğün geldiği noktadır.

Kürt sorununda çözümsüzlüğü öyle bir noktaya taşıdılar ki Kerkük’ten Afrin’e Kürt halkının bulunduğu bütün topraklara saldırı tehdidinde bulunuyorlar. İçeride Kürt sorununu çözemeyenler sorunu uluslararası hale getirdiler.”

Kayyumların atandığı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerini anımsatan Kerestecioğlu, “Şırnak’ı, Diyarbakır’ı, Van’ı, Mardin’i OHAL ve kayyumlar olmadan yönetemeyenler Afrin halkına ne söyleyebilirler?” diye sordu ve ekledi: “Kim IŞİD’in üniforma değiştirmiş hali ÖSO çetelerinin Afrinlilere yaşam hakkı tanıyacağını söyleyebilir.”

“Kürtlerin kapitalizme karşı öncülük etmeleri engellenmek isteniyor”

Afrin’deki yağmaya da değinen HDP Grup Başkanvekili, hükümet yetkililerinin ve ÖSO’cuların dahi bunu kabul ettiğini belirterek, “Afrin’e hangi huzuru götürdünüz” ifadelerini kullandı.

Kerestecioğlu, Ortadoğu’da Kürtlerin kurduğu modelin örnek olmasının engellenmek istendiği değerlendirmesini de yaptı:

“İşte bugün gelinen noktada Ortadoğu’da seküler, laik, demokratik bir yaşamı kurmaya uğraşan, bunun için mücadele eden Kürtlerin de oraya örnek olması ve dolayısıyla bütün dünya düzenini aslında değiştirecek yeni bir yaşam örneği sunması, kadınların özgürlüğüne ve kurtuluşuna, ulus devlet sınırlarına hapsolmadan onlarca halkın eşit haklarla bir arada aynı yerde bir hayat kurmalarına, kapitalizme karşı öncülük ediyor olmaları engellenmek isteniyor.”

Previous post
‘Elektronik Express’ yayında: 1+1 Forum
Next post
Erdoğan-Trump görüşmesi: Ankara ve Washington'dan açıklamalar