Ana SayfaBilim ve TeknolojiStephen Hawking hayatını kaybetti

Stephen Hawking hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen evrenbilimci ve teorik fizikçi Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti. Hawking sadece günümüzün en zeki insanlarından biri değildi, aynı zamanda savaş karşıtı eylemlerde yer alan, toplumsal vicdanı olan, kapitalizmi eleştiren biriydi.

Britanyalı bilim insanı, teorik fizikçi Stephen W. Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Hawking’in ölüm haberini çocukları Lucy, Timothy ve Robert, “Babamızın vefatından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. O büyük bir bilim insanıydı. Çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi” sözleriyle duyurdu.

Cambridge Üniversitesi’nde öğrenciyken yakalandığı motor nöron hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) nedeniyle vücudunun neredeyse hiçbir kısmını kullanamayan Hawking, kendisi için özel olarak geliştirilen bir bilgisayar sistemiyle iletişim kurabiliyordu.

Ünlü teorik fizikçi, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmalarla biliniyordu.

Kapitalizmi eleştiren, savaş karşıtı bir bilim insanı

Genç Stephen Hawking (bastonlu figür) 1968’de Vietnam savaşına karşı Londra’da yapılan bir eylemde…

Stephen Hawking 1968’de Vietnam savaşına karşı Londra’da yapılan bir eyleme katılmıştı. 30 yıl sonra da, Hawking, ABD’nin Irak’taki savaşına cesurca karşı çıkmıştı.

İsrail’e karşı BDS hareketine katılmış ve ülkedeki durum için “Güney Afrika’nın 1990’dan önceki hali gibi; böyle devam edemez” demişti.

Stephen Hawking sadece günümüzün en zeki insanlarından biri değildi, aynı zamanda toplumsal vicdanı olan, kapitalizmi eleştiren biriydi:

“Eğer ihtiyacımız olan her şeyi makineler üretirse, sonuç, şeylerin nasıl dağıtılacağına göre belirlenecek. Eğer makinelerin ürettiği zenginlik paylaşılırsa herkes konforlu bir dinlence içinde yaşayacak; ama makinelere sahip olanlar, zenginliğin yeniden dağıtılmasına karşı başarılı biçimde lobi yaparsa, çoğu insan müthiş yoksul olacak. Şu ana kadar, ikinci seçenek baskın çıkmış görünüyor; teknoloji giderek artan bir eşitsizliğe yol açıyor.”


Hawking’in kısa portresi, Başlangıç Kolektifi’nin teleSUR’dan yaptığı çeviriden alınmıştır.



Önceki Haber
53'üncü gün: TSK ve ÖSO'nun Afrin'e yönelik saldırıları sürüyor
Sonraki Haber
Tillerson'un görevden alınmasıyla ilgili Türkiye'den ilk yorum