Ana SayfaEkolojiSur’daki yıkımın fotoğrafları Cenevre’de

Sur’daki yıkımın fotoğrafları Cenevre’de

HABER MERKEZİ – Sokağa çıkma yasakları sırasında Diyarbakır Sur ilçesinde yaşanan yıkıma ilişkin Cenevre’de fotoğraf sergisi açıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan yıkıma ilişkin fotoğraflar Cenevre’de açılan sergide gösterildi.

Forum de Fauborug’ta açılan sergi 27 Mart – 7 Nisan 2018 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Serginin açılışında konuşan Cenevre Belediye Başkanı Remy Pagani, Sur’un sadece bir Kürt şehri değil aynı zamanda bölgenin dili, kültürü ve kimliği olduğunu söyledi.

Musul Belediye Başkanı M. Zuhair Mohin Al A’araji, KHK ile görevden alınan Sur Belediye Başkanı Fatma Şık ve Tombouctou Belediye Başkanı Abubaccrine Cisse de katıldı.

TMMOB’un Sur’daki yıkıma ilişkin raporu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun Aralık 2017’de açıkladığı rapora göre çatışmalı sürecin başlangıcında kentte ikinci kez 13 Ekim 2015’te Sur’da ilan edilen yasağın ardından mahallelerde 706 iş yeri ve konutun hasar gördüğü tespit edilmiş 693 yapının basit onarımlarla hasarının giderilebileceği, 13 yapının ise detaylı incelenmesi gerektiği kaydedilmişti.

Raporda, 9 Mart 2016’da “Operasyonlar bitti” açıklamasının ardından 10 Mayıs 2016 tarihli uydu görüntüsü üzerinden yapılan tespitlere göre Hasırlı Mahallesi’nde 347, Fatihpaşa Mahallesi’nde 232, Cemal Yılmaz Mahallesi’nde 126, Savaş Mahallesi’nde 83 ve Dabanoğlu Mahallesi’nde 44 yapı olmak üzere, toplam da 832 yapının yıkıldığı, 257 yapının ise hasarlı olduğu tespit edildiği kaydedilmişti.

Raporda, TMMOB’un 11 Temmuz 2017 tarihinde uydu görüntüleri üzerinde elde ettiği tespitlere göre de Sur içinde toplam 148 hektar alanın, yasaklı 6 mahallede ise toplam 75.3 hektarlık alanın yıkıldığı belirtilmişti. Raporda yasaklı 6 mahallenin yüzde 61’i yıkıldığı, yıkılan yapı sayısını ise yüzde 72 olduğu kaydedilmişti.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
NATO 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etti
Sonraki Haber
Kanal İstanbul toplantısında Prof. Dr. Üstün’den tepki: Yaptığınız suçtur