Ana SayfaÇalışma YaşamıTaşeron sınavından bir soru: ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaç torunu var?’

Taşeron sınavından bir soru: ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaç torunu var?’

HABER MERKEZİ – Taşeron işçilerin kadroya alınması için açılan sınavda adaylara, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaç çocuğu, kaç torunu var?” sorusu yöneltildi. Sınavdaki sorular, CHP Milletvekili Zeynep Altıok tarafından TBMM gündemine getirilirken, konuya ilişkin hükümet cephesinden de açıklama geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, taşeron işçilerin kadroya alınması için Meclis ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin yaptığı sınavlardaki soruları TBMM gündemine getirildi.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre Altıok, Meclis’te kadro almak isteyen işçiler için yapılan sözlü mülakatta “Cumhurbaşkanımızın kaç çocuğu, kaç torunu var?”, “Cumhurbaşkanımız nerelidir?”, “Cumhurbaşkanımız kaç yaşındadır?” gibi sorulara yer verildiğini öne sürdü.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nin yaptığı sınavda ise bazı adaylara “İsminde kaç harf var?” diye sorulduğu belirtildi.

CHP’li vekil, görüştüğü işçi adaylarının kendisine soruların meslekleriyle ilgisi olmadığı gerekçesiyle şikayette bulunduğunu söyledi.

Zeynep Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Çalışılan ve kadroya geçilmek istenilen mesleklerle ilgisi olmayan soruların işçilere sorulduğu iddiaları doğru mudur? Bunun gerekçeleri nelerdir? Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı iddia edilen mülakat sorularında Atatürk devrimlerinden önce, Tayyip Erdoğan’la ilgili sorular sorulmuş mudur? Adaylara yöneltilen bu tip sorular, adayların yaşam tarzı ve inançları doğrultusunda tercih edilerek yerleştirileceği anlamı doğurup, adayların iktidarın istediği profillere uygun olan ve olmayan olarak ayrılmasına ve fişlenmesine yol açmayacak mıdır?” ifadelerini kullandı.

Hükümetten açıklama

Altıok’un gündeme getirdiği konuya ilişkin hükümet cephesinden ilk açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan geldi.

Sarıeroğlu, taşeron sınavında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaç torunu var?” gibi soruların sorulmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Ama maalesef şimdi bazı yerlerden duyuyoruz, sınav komisyonlarında çok büyük bize gelen şikayetler olmadı ama bugün bazı medya kuruluşlarında yer almış ‘Farklı sorular soruluyor’ diye. Ben buradan tekrardan bu komisyonlardaki yetkili arkadaşlarımıza sesleniyorum: Biz çok temiz ve önemli bir iş yaptık, bu işi gölgeleyecek hiçbir girişim içerisinde olmayın, aynı titizliği sizlerden de bekliyoruz. Sınav komisyonlarında sadece işinizle ilgili bunca yıldır, hepiniz yıllardır işlerinizi yapıyorsunuz zaten, işiniz dışında hiçbir soru sorulmaması gerekiyor. Eğer soru sorulursa buradan ben taşerondaki kardeşlerime sesleniyorum, itiraz etsinler, biz onların yanındayız. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın kesin talimatı var. Bizim ortaya koyduğumuz bir genelgemiz, çalışma usul ve esaslarımız var. Buna aykırı davrananlarla ilgili gereği yapılacaktır.”