Ana SayfaDünya‘Ticaret savaşı’: Çin’den ABD’ye ‘3 milyar dolarlık gümrük vergisi’ uyarısı

‘Ticaret savaşı’: Çin’den ABD’ye ‘3 milyar dolarlık gümrük vergisi’ uyarısı

HABER MERKEZİ – ABD’nin Çin’den ithal edilen mallara 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirme kararına Pekin’den misilleme geldi. Çin, ABD’den ithal edilen mallara 3 milyar dolarlık gümrük vergisi koyabileceği uyarısı yaptı. Çin Ticaret Bakanlığı “Bir ticaret savaşı yapmak istemiyoruz ancak kesinlikle bir ticaret savaşından da korkmuyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump yeni kararname ile Çin’den ithal edilen mallara 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama ve Çin’in ABD’deki yatırımlarını kısıtlama kararı aldı.

Karar sonrası iki ülke arasında başlayan kriz sürüyor.

Trump’ın bu kararına karşı Çin’den misilleme geldi. Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada ABD’den ithal edilen mallara 3 milyar dolarlık gümrük vergisi koyabileceği uyarısı yaptı.

Açıklamada kararın ne ABD’nin ne Çin’in ne de dünyanın çıkarına olduğu vurgulandı ve Çin’in meşru haklarını kararlılıkla savunacağı bildirildi.

Açıklamada “Bir ticaret savaşı yapmak istemiyoruz ancak kesinlikle bir ticaret savaşından da korkmuyoruz” ifadeleri yer aldı.

ABD’ye ticaret savaşının eşiğinden dönmesi ve makul hareket etmesi çağrısının yapıldığı açıklamada iki ülke ilişkilerinin tehlikeye atılmaması uyarısında bulunuldu.

Bakanlık ABD’nin Çin ile bir ticaret anlaşmasına varmaması halinde 1 milyar dolar değerinde, aralarında taze meyve, fındık ve şarabın da olduğu 120 ürüne yüzde 15’lik gümrük vergisi uygulayabileceğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying de günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada “ABD’den Çin’in poziyonunu ciddiye almasını ve mantıklı bir karar vermelerini beklediklerini” söyledi.

USTR’nin Beyaz Saray’ın talebi üzerine geçen yıl ağustos ayında 1974 tarihli Ticaret Yasası’nın 301 numaralı bölümü kapsamında yapılan soruşturma sonucunda, Çin’in ABD’de üretilen teknolojilere erişim için uygun olmayan yollara başvurduğu hükmüne varıldığı bildirilmişti.