Ana SayfaDünyaTSK ve ÖSO grupları 58 gün sonra Afrin’de

TSK ve ÖSO grupları 58 gün sonra Afrin’de

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO grupları, 20 Ocak’ta operasyon başlattıkları Afrin’e 58 gün sonra girebildi. Saldırılar nedeniyle kentten yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kalırken, kentte hala binlerce sivilin bulunduğu belirtiliyor. Dün geceden bu yana Afrin şehir merkezine yönelik yoğun hava saldırısı gerçekleştirilirken, kentin birçok yerinde şiddetli çatışmalar yaşandığı da gelen bilgiler arasında. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, kentteki gazetecilerin aktarımlarını, yine operasyona dair yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


17:30 | Afrin yönetimi ve YPG’den açıklama: Yeni bir aşamaya geçildi 

Türkiye, 20 Ocak’ta ÖSO grupları ile başlattığı operasyonun 58’inci gününde Afrin’e girerken, Afrin yönetimi ve YPG’den son duruma dair bir açıklama geldi.

Şehba’da yapılan ortak açıklamada ‘tehdit altındaki sivillerin kentten tahliye edildiği’ belirtilirken, “Afrin’den çekilmedik, güçlerimiz kentin her yerinde; yeni bir aşamaya geçildi” mesajı verildi.

Ortak açıklamada konuşan YPG Sözcüsü Brusk Haseke, “Afrin’den çekilmedik. Sınırsız katliama maruz kalan sivillerin yaşamlarını kurtarmak için önlem aldık. YPG ve YPJ Afrin’in tüm bölgelerinde mevcuttur ve mücadeleye devam edecektir” dedi.

  • Bu haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

15:50 | Kılıçdaroğlu: Afrin’de mücadele eden ordumuza her zaman güvendik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin 58 gün sonra girebildiği Afrin kent merkezine yönelik askeri operasyona değindi.

Kılıçdaroğlu, “Afrin’de mücadele eden ordumuza her zaman güvendik” ifadelerini kullandı.


15:25 | ÖSO Afrin’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin şehir merkezinin “08:30 itibarıyla kontrol altına alındığını” açıklamasının ardından, ajanslar kent merkezinden görüntüler geçmeye başladı.

Paylaşılan görüntülerde TSK destekli ÖSO gruplarının kentten verdiği “pozlar” da var. Uluslararası ajansların geçtiği fotoğraflardan bazıları şöyle:


14:27 | Salih Müslim’den Afrin açıklaması

PYD’nin eski eş başkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, Afrin kent merkezine TSK ve ÖSO gruplarının girmesine ilişkin açıklama yaptı.

Müslim, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bir muharebeden çekilmek, savaşın kaybı veya mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmez. Mücadele devam edecek ve Kürt halkı, kendisine yönelik soykırım planına karşı kendisini koruyacak. Zafer Kuzey Suriye halklarının olacak” ifadelerini kullandı.


14:20 | TSK: Afrin’de 46 asker hayatını kaybetti, 225 asker yaralandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak’ta başlattığı operasyonda bugüne kadar 46 askerin hayatını kaybettiğini, 225 askerin de yaralandığını açıkladı.


14:10 | Bozdağ: Henüz işimiz bitmedi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ‘büyük ve sembol yer’ olarak nitelendirdiği Afrin kent merkezinin kontrol altına alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Ama henüz işimiz bitmedi. Önce Afrin tuzak, bomba ve silahlardan arındırılacak. Sonra Afrin’in ötesindeki Afrin’e bağlı yerler kontrol altına alınacak ve bölge teröristlerden, tuzaklardan, bomba ve diğer silahlardan arındırılacaktır.

“Hayatın normalleşmesi için hızlı adımlar atılacak, alt ve üst yapı imar, ihya edilecek, gıdaya, sağlığa erişimde sorun yaşanmaması için tedbirler artırılacak, yaralar sarılacak, huzur, barış, güven ve istikrar yeniden inşa edilecek. Yani henüz işimiz bitmedi.”


13:10 | TSK ve ÖSO birlikleri Afrin’de Demirci Kawa heykelini yıktı

Afrin kent merkezine giren TSK ve ÖSO birlikleri, kent merkezinde bulunan Demirci Kawa heykelini iş makineleriyle yıktı.

ÖSO mensupları sosyal medya hesaplarından heykelin yıkılma anının videosunu yayımlarken Reuters haber ajansı da heykelin devrilmesini görüntüledi.

BBC’nin haberine göre Demokratik Suriye Güçleri ise ‘heykelin devrilmesinin Kürt halklarının tarih ve kültürüne yönelik bir saldırı olduğunu’ belirtti.


12:50 | SOHR: 289 sivilin yaşamını yitirdiği Afrin’den 200 binin üzerinde insan yerinden edildi

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin 20 Ocak’ta başlattığı Afrin’e yönelik operasyonda 289 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yaşamını yitiren sivillerden 43’ünün çocuk olduğunu belirten SOHR, hayatını kaybedenler arasında Afrin’de yaşayan Kürt, Arap ve Ermeni halklardan da insanların bulunduğunu aktardı.

SOHR, Türkiye’nin havadan ve karadan bombardımanları sonucu yüzlerce sivilin de yaralandığını kaydetti.

Türkiye ve bağlı grupların kent merkezine girdiğini belirten Gözlemevi, Afrin’de yaşayan 200 binin üzerinde insanın yerinden edildiğini aktardı.


12:40 | Yerinden edilen Afrinliler ne diyor?

Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin kent merkezine dönük saldırıları nedeniyle yüz binlerce Afrinli konvoylarla şehirden çıkmak zorunda kaldı.

Konuştuğumuz Afrinliler bu durumu, “Biz Afrin’de o kadar göçmeni ağırladık, şimdi kendimiz göçmen durumuna düştük” sözleriyle özetlerken, uluslararası kurumların sessizliğine tepki gösterdi.

“Dünyanın vicdanı burada olanları görmeli” diyen Afrinliler, başta BM olmak üzere uluslararası örgütlere yardım çağrısı yapıyor.


11:50 | TSK’den Afrin açıklaması

TSK, Afrin’deki son duruma dair yaptığı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır” dedi.

Açıklamada mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları yapıldığı bildirildi.


11:05 | Erdoğan: Afrin’de artık Türk bayrağı dalgalanıyor

Foto: @tcbestepe

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Afrin şehir merkezi TSK desteğindeki ÖSO tarafından bu sabah saat 08.30 itibarıyla tamamen kontrol altına alınmıştır” dedi.

Erdoğan, “Afrin’de şu anda Türk bayrağı ve Özgür Suriye Ordusu bayrağı dalgalanıyor” diye konuştu.

“ÖSO mensuplarına şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” diyen Erdoğan, “Alt yapısından üst yapısına bölgeyi yaşanabilir hale getireceğiz” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasından bir süre sonra ise Afrin’den sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde, binalara Türk bayrakları ve ÖSO’nun kullandığı üç yeşil yıldızlı Suriye bayrağının asıldığı görüldü.


10:30 | “Afrin’de TSK ve ÖSO’yu çok kolay bir süreç beklemiyor”

Musa Özuğurlu

TRT Türk’ün eski Suriye Temsilcisi, gazeteci-yazar Musa Özuğurlu, Türkiye’nin Afrin merkeze yönelen operasyonuna dair değerlendirmesinde, “Tek belirleyici şey, YPG’nin direnip direnmemeye karar vermesidir” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan Özuğurlu, “Yerel kaynaklardan aldığımız bilgiler direnmeye kararlı, bu direniş olacak. Dolayısıyla TSK’yı ve ÖSO unsurlarını çok kolay bir süreç beklemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Afrin’den yüz binlerce sivil tahliye edilse de kentte hala on binlerce sivilin bulunduğu belirtiliyor. Buna dair de konuşan Özuğurlu, TSK ve ÖSO’nun Afrin kent merkezine girmesi durumunda sivil kayıpların artmasının da kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrin Savaşı” tanımlamasını da değerlendiren Özuğurlu, “Erdoğan’ın bununla ilgili olarak doğru tanımlamayı kullandığını söyleyebiliriz. Bu bir yandan da devletin açıkça ne yaptığının ifadesi olmuştur. Meselenin biraz daha sertleşmeye doğru gittiğinin de ifadesidir. Belki bu çok kanlı saldırılara ve olacak saldırılara da işaret ediyor” dedi.


10:20 | DHA: ÖSO, Afrin merkeze girmeye başladı

DHA, Türkiye destekli ÖSO gruplarının, bu sabah Afrin kent merkezine girmeye başladığını duyurdu.

Ajansın haberinde ÖSO’nun ilerleyişinin sürdüğü, Afrin’in 2 kilometre kadar içerisine girildiği, bölgede çatışma ve patlama sesleri duyulduğu kaydedildi.

Kuzey Suriye’den yayın yapan ANHA da dün gece servis ettiği haberinde yoğun hava saldırılarının yanında Afrin’in Mahmudiye mahallesinde şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirmişti.


10:08 | DSG, Fırat’ın doğusunda IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonu ‘geçici süreliğine’ durdurdu

Fotoğraf: Nazım Daştan

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Fırat’ın doğusunda IŞİD’e karşı yürüttüğü  “Cizre Fırtınası Hamlesi”nin ‘geçici süreliğine durdurulduğu’ duyuruldu. Gerekçe ise Türkiye’nin Afrin’e dönük devam eden saldırısı.

Konuya dair Kuzey Suriye’de yayın yapan ANHA’ya açıklamalarda bulunan operasyonun komutanlarından Lilwa Abdullah, bölgenin en ön mevzilerinde IŞİD ile DSG savaşçıları arasındaki çatışmaların durma noktasına geldiğini belirterek, bunun tek nedeninin Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısı olduğunu belirtti.

Abdullah, Fırat’ın doğusundaki güçlerin Afrin’e katılmak için bölgeden çekildiğini de aktardı.

Türkiye’nin Afrin’e saldırmasının IŞİD’e ‘yaradığını’ kaydeden Abdullah, IŞİD’lilerin ‘fırsattan istifade’ DSG noktalarına saldırmaya başladığı bilgisini de paylaştı.


09:50 | Afrin’de çatışmalar şiddetlendi

TSK ve ona bağlı ÖSO gruplarının Afrin’de yürüttüğü operasyon kapsamında şehir merkezine yönelik yoğun hava saldırısı gerçekleştirilirken, kentin birçok yerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Operasyon başladığında nüfusu yaklaşık 700 bin olan kentten siviller bombardıman nedeniyle araç konvoylarıyla güvenli alanlara geçmeye başlamıştı. Ancak Afrin şehir merkezinde hala on binlerce sivil bulunuyor.


TSK ve ÖSO grupları Afrin’de: İki ayda neler oldu, kim ne dedi?

Previous post
Rusya'da seçim sonuçları açıklandı: Putin yeniden başkan
Next post
Yücel: Almanya, Türkiye'deki demokratik güçleri iki kez aldattı