Ana SayfaGüncelTürkiye’deki işkence iddiaları BM İnsan Hakları Konseyi’nde gündem oldu

Türkiye’deki işkence iddiaları BM İnsan Hakları Konseyi’nde gündem oldu

HABER MERKEZİ – BM İşkenceye Karşı Raportör Nils Melzer, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 37. İnsan Hakları Oturumları’nda Türkiye’deki işkence iddialarına ilişkin raporu sundu. Türkiye rapora karşı kendini işkenceye uğrayan kişilerin “örgüt üyesi” olduğunu söyleyerek savundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 37. İnsan Hakları Oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde devam ediyor.

Bugün düzenlenen oturumda BM İşkenceye Karşı Raportör Nils Melzer, Türkiye’deki işkence iddialarına ilişkin raporu sundu.


BM: Türkiye’de işkence arttı, hesap soracak mekanizma yok


Raporun Türkiye yaptığı ziyaret esnasında yapılan gözlem ve tanık anlatımlarından oluştuğunu aktaran Melzer, işkence iddialarının artarak devam ettiğini söyledi.

Türkiye’de işkence vakalarının araştırılmadığını ve soruşturmaların da OHAL yasaları gerekçe gösterilerek takipsizlikle sonuçlandırıldığını belirten Melzer, Türkiye’ye uluslararası insan hakları sözleşmelerine uyması çağrısında bulundu.

Türkiye kendisini ‘onlar örgüt üyesi’ diyerek savundu

Melzer’in sunduğu raporun ardından Türkiye savunma yaptı.

Raporun okunmasının ardından devletler ve sivil toplum kuruluşları sırayla söz alarak görüşlerini bildirdi.

Türkiye’yi isim vererek eleştiren ABD, Türkiye’yi insan haklarına saygı duyurmaya çağırırken birçok devlet işkenceye karşı imzalanan uluslararası anlaşmalara dikkat çekti.

Sivil toplum örgütlerinden Türkiye’ye çağrı

Devletlerden sonra söz hakkı alan sivil toplum örgütü temsilcileri de Türkiye’yi sert bir dille eleştirdi.

Article 19 ve Uluslararası PEN, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Nedim Türfent’in durumuna dikkat çekerek, Türfent’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Article 19 ve Uluslararası PEN adına açıklamayı okuyan Andrew Smith, Türkiye’de keyfi olarak tutuklanan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Dünya İşkenceye Karşı Organizasyon (OMCT) , Af Örgütü ve Hukukçular Komisyonu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu Türkiye’de artan şiddet ve insan hakları ihlallerini eleştirerek, BM’nin daha aktif bir biçimde harekete geçmesini isterken Türkiye’ye işkenceye son vermesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Oturumları 23 Mart’a kadar değişik konularda okunacak rapor ve tartışmalarla devam edecek.