Ana SayfaKadınUca’dan Erdoğan’a: Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?

Uca’dan Erdoğan’a: Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?

HABER MERKEZİ – Türkiye’de OHAL ile birlikte kadınların yaşam haklarının doğrudan hedef alındığı kaydeden HDP milletvekili Uca, geçtiğimiz Pazar günü 8 Mart dolayısıyla çeşitli illerde toplanmak isteyen kadınlara yönelik polis müdahalesine tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?” sözleriyle seslendi.

Ankara, Diyarbakır ve Çorlu’da 8 Mart dolayısıyla geçtiğimiz Pazar günü toplanan kadınlara plastik mermi ve gaz sıkıldı, gösterilerin bazıları engellenirken, bazı yerlerde kadınlar gözaltına alındı.


8 Mart eylemlerine engel: Çok sayıda kadın gözaltına alındı


Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, kadınların mitingine yönelik polis müdahalesini Meclis Genel Kurulu’nda gündeme taşıdı.

Türkiye’de birçok ayrımcı düzenlemenin kaldırılmasına kadınların öncülük ettiğine dikkat çeken Uca, Olağanüstü Hal (OHAL) ile beraber kadınların şiddetin hedefi haline getirildiğini söyledi ve kadınların mitingine yönelik polis müdahalesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?” sözleriyle seslenen Uca, şöyle konuştu:

“OHAL’le beraber Türkiye’de kadınlar büyük oranda şiddetin hedefi haline gelmiş, bu dönem binlerce kadın KHK ile ihraç edilmiştir. Kadınların hakları gasp edilmiş, binlerce kadın işten çıkarılmış ve çok sayıda kadın kurumu kapatılmıştır. Onlarca kadın gazeteci bugün cezaevindedir. 78 yaşındaki hasta tutuklu Sisê Bingöl’ün sağlık sorunları her geçen gün ağırlaştığı halde hala cezaevinde olması bu ülke için utanç vericidir.

Diyarbakır KesKeSor aktivisti Diren Coşkun örneğinde basına yansıdığı gibi cezaevlerinde LGBTİ bireyleri ciddi bir şekilde kötü muameleyle karşı karşıyadır.

Cumhurbaşkanı üç ay önce “kadınlar gerçek özgürlüklerine bizim iktidarımız döneminde kavuştu” demişti. Buradan kendisine sormak istiyorum, geçtiğimiz Pazar günü Ankara ve Çorlu’da 8 Mart’ı kutlamak için alanlara çıkan kadınların polis tarafından darp edilerek yerlerde sürüklenmesi hangi iktidarın talimatıyla gerçekleşmiştir?

Diyarbakır’da yapmak istediğimiz bisiklet turu bile büyük bir güçle engellendi. Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?”

‘Cinsiyet ayrımcılığı en temel engel’

Uca ayrıca cinsiyet ayrımcılığının kadının toplumda ve iş hayatında karşılaştığı en temel engel olduğunu vurgulayarak, “Ne yazık ki hala her gün kadınların erkekler tarafından sokak ortasında öldürülmelerine tanık oluyoruz” diye konuştu.

HDP’nin binlerce kadın üyesinin cezaevinde olmasına ve beş kadın vekilin milletvekilliğinin düşürülmesine de tepki gösteren Uca, son olarak cezaevinde tutuklu bulunan HDP eski eş başkanı Figen Yüksekdağ, siyasetçiler Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Leyla Güven ve 78 yaşındaki Sise Bingöl başta olmak üzere kadın özgürlüğü mücadelesi için direnenleri selamladı.