Ana SayfaGüncelYargıtay, özel yetkili mahkemenin gazetecilere verdiği cezayı bozdu

Yargıtay, özel yetkili mahkemenin gazetecilere verdiği cezayı bozdu

HABER MERKEZİ – Yargıtay, 3’ü gazeteci 6 kişiye verilen 2’şer yıl 1’er ay hapis cezasını, yetersiz ve eksik gerekçeye dayanılarak verildiği için bozdu.

7 Kasım 2012’de dönemin özel yetkili Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA Diyarbakır Bölge Bürosu Temsilcisi Kadri Kaya, DİHA Batman Muhabiri Erdoğan Altan ve Batman Posta Gazetesi Muhabiri Mehmet Karabaş ile Musa Balur, İhsan Bilayak ve Mehmet Kaya’ya “Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamak ile birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçunu işledikleri iddiasıyla 2’şer yıl 1’er ay hapis cezası verilmişti.

Mahkeme, İbrahim Kaya ve Remnziye Ekinci’nin “örgüt propagandası yapmak” suçundan beraatına karar vermişti.

Sanık avukatları yasaya ve usule aykırı olduğunu belirttiği yerel mahkemenin kararını Yargıtay’da temyiz etmişti.

MA’dan Deniz Tekin’in haberine göre avukatların temyiz taleplerini 5 yıl sonra inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, oy birliğiyle aldığı kararla avukatların taleplerini yerinde bularak yerel mahkemenin kararını esas ve usul yönünden bozdu.

Bozma kararının gerekçesinde, gazeteciler Altan ve Kaya’nın aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında “Silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlarından verilen hükmün yetersiz ve eksik gerekçeye dayanılarak verildiğine işaret edildi.

Özel Yetkili Mahkemelerin 2014 yılında kapatılması nedeniyle dava 6 Mart’ta Batman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Previous post
Şubat ayında erkekler tarafından 47 kadın öldürüldü
Next post
HDP Milletvekili Osman Baydemir'e verilen ceza bozuldu