Ana SayfaGüncel10 Ekim Katliamı Davası ertelendi | ‘Katliamın emrini Ebu Talha verdi’

10 Ekim Katliamı Davası ertelendi | ‘Katliamın emrini Ebu Talha verdi’

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nın sekizinci duruşmasında Yunus Durmaz’a ait diskin silinmiş kısımlarından elde edilen belgeleri mahkeme heyetine sunan avukat Ahmet Özder, katliamın emrinin 9 Ekim günü “Ebu Talha” kod adlı Erman Ekici’den geldiğini söyledi. mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması ikinci gününde görüldü.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma kimlik tespitiyle başladı.

İlk sözü alan avukat Sanem Doğanoğlu, 5 Nisan Avukat Günü dolayısıyla katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Çoşkun’u anarak konuşmasına başladı.

Sanıkların insanlığı karşı suçlar ve savaş suçları kapsamında yargılanmalarını talep eden Doğanoğlu, “Bu anlamda uluslararası toplumda sorumluluğunuz var. Bunun için insanlığa karşı suç kapsamında işlenmesi gerekiyor” diye belirtti.

“Katliamın emrini Ebu Talha verdi”

Daha sonra konuşan avukat Ahmet Özder, Yunus Durmaz’a ait diskin silinmiş kısımlarından elde edilen belgeleri mahkeme heyetine sundu.

Özder, katliamın emrinin 9 Ekim günü “Ebu Talha” kod adlı Erman Ekici’den geldiğini, katliamın tüm planlamasının ve sanıkların katliamdaki tüm görevlerinin açıkça belgede yer aldığını anlattı.

Abdülmüttalip Demir’in tartışmasız katliamın sanıklarından olduğunu, Hüseyin Tunç’un ise ‘örgütün nakliyecisi’ olduğunu ifade eden Özder, “Tunç silah ve bomba taşıyor. Hatta kendi avukatı da Antep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturmada müvekkili için ‘bomba taşıyıcısıdır’ demiştir” diye konuştu.

Sanıklardan Metin Akaltın’ın örgütün teknik işlerini yapan kişi olduğunu belirten Özder, şöyle devam etti:

“Nerde silah, katliam organizasyonu, nerede bir örgüt evi var, her şeyin altından Metin çıkıyor. Eşi Hatice Akaltın dünyadan habersiz mi? Aylarca günlerce silahlarla yatıyor. Gizli gizli mesajlaşıyorlar. Burak Ormanoğlu hala IŞİD üyeleriyle görüşüyor. Evlerde çıkan parmak izlerine bakıldığında Ankara katliamı öncesi birlikte hareket ettikleri açıkken bunu nasıl sıradan bir üye yaparsınız. Örgüt talimatıyla deşifre oldukları için Yunus Durmaz’ın ‘ evleri boşaltıyoruz’ dediğinde hepsi evleri boşaltıyor. Burak Ormanoğlu açık ve net katliamın sorumlularındandır.”

Yakup Yıldırım, Nihat Ürkmez, Erman Ekici hakkında topladıkları delilleri mahkeme heyetine sunan Özder, bu sanıkların sıradan bir örgüt üyesi olmadığını, hepsinin bizzat katliamın içinde yer aldığını ifade etti.

“Antep’te selefi derneklere kimse müdahale etmiyor”

Ardından söz alan tutuklu sanık Hatice Akaltın’ın avukatı Oğuz Akman, “Orada (Antep’te) selefi derneklere kimse müdahale etmiyor. Maddi değerler olmadan ceza verirsek, sonra bunlar devlete karşı cephe alıyor. Maddi gerçekliklere bakarak ceza vermezsek, bu terör olayları devam edecek. Müvekkilim mağdur ediliyor” ifadelerini ileri sürdü.

Ardından müvekkilinin tahliyesini isteyen Akman’a, katliamda yakınlarını kaybeden aileler tepki gösterdi.

Duruşma verilen aranın ardından diğer sanıkları savunmalarını yaptı.

Savunmalar sonrası söz alan savcı sanıkların Antep’te yargılandığı davaların birleştirme taleplerini reddedilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 12-13 Haziran’a erteledi.

Mahkeme heyeti ara kararında ayrıca Islah Der ile ilgili Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan Ahmet Gümüş hakkındaki davaların fezlekeleri için müzakere yazılmasına, dosyanın varsa tefsis, tahsislerin yapılması yoksa mütalaa için  iddia makamına gönderilmesine karar verdi.

Davanın sanıkları

Davada 19’u tutuklu, 17’si firari toplam 36 sanık yargılanıyor.

Davanın tutuklu sanıklarının isimleri şöyle: İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakup Şahin Yakup Karaoğlu, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz, Abdülmüttalip Demir, Talha Güneş ve Abdulhamid Boz, Suphi Alpfidan, Hatice Akaltın, Esin Durgun.

Firari sanıklar sanıklar ise şöyle: Ahmet Güneş, Bayram Yıldız, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Hasan Hüseyin Uğur, İlhami Balı, Kasım Dere, Muhammet Zana Alkan, Mustafa Delibaşlar, Nusret Yılmaz, Ömer Deniz Dündar, Savaş Yıldız, Yakup Selağzı, Kenan Kutval, Walentina Slobodjanjuk ve Cebrail Kaya.