Ana SayfaGüncel17 aydır tutuklu: Demirtaş için tahliye talebi

17 aydır tutuklu: Demirtaş için tahliye talebi

HABER MERKEZİ – 15 aydır tutuklu bulunan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk kararının kaldırılması istemiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında “örgüt üyeliği” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekkiline yöneltilen “suç işlemeye tahrik” suçlamasının Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevi kapsamında olduğu ve azami tutuklama süresinin dolduğu gerekçesiyle yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Selahattin Demirtaş hakkında tahliye talebinde bulunuldu.

MA’nın haberine göre Karaman, müvekkili Demirtaş yönünden azami tutuklama süresinin dolduğunu kaydetti.

Karaman, “Tutukluluk süremiz 1 yıl 5 ay doldu. Temel 1 yılık süre aşıldığı için müvekkilim Selahattin Demirtaş’ın bu suç yönünden tutukluluğunun kaldırılması gerekiyor. Kaldı ki uzatma sayılsa bile 6 aylık uzatmanın da 5 ayı bitti” dedi.

Mahkemeye sunulan dilekçede, tutuklu kalma süresinin infaza dönüşmemesi için makul süreyi aşmaması gerektiği belirtilerek, şöyle denildi:

“CMK’nın 102’inci maddesi ile azami tutukluluk süreleri, azami tutukluluk sürelerinin zorunlu olarak en fazla uzatılabileceği süreler ve zorunlu uzatmaya dair usuller düzenlenmiştir. CMK’nın 102’inci maddesi azami tutukluluk sürelerini, ağır ceza mahkemesinin görevine giren veya girmeyen işler ayrımına göre belirlemiştir. Bu ayrıma göre ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde azami tutukluluk süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Madde hükmüne göre bu süre zorunlu hallerde (gerekçeleri gösterilerek) en fazla 6 ay uzatılabilmektedir. Müvekkil Selahattin Demirtaş hakkında, bilindiği üzere 2 adet tutuklama müzekkeresi düzenlenmiştir. Müvekkil hakkında düzenlenen 1’inci tutuklama müzekkeresi ‘Örgüt üyeliği’ suçundan, 2’inci tutuklama müzekkeresi ise ‘Halkı suç işlemeye tahrik’ suçundan düzenlenmiştir. Müvekkil hakkında düzenlenen 2 tutuklama müzekkeresinden birinin TCK 214 maddesi uyarınca tanzim edildiği, isnada konu suçun ‘Suç işlemeye tahrik’ suçu olduğu, bu suçun Asliye Ceza Mahkemesi görevi kapsamında kaldığı, CMK 102 uyarınca Asliye Ceza Mahkemesi görevi kapsamında kalan işlerde tutukluluk süresinin 1 yıl olduğu, bu sürenin zorunlu hallerde 6 ay uzatılabileceği anlaşılmakla; 1 yıllık temel tutukluluk süresini dolduran, hakkında 6 aylık uzatma kararı alınmayan ve mevcut tutukluluk süresi 17 ayı/ 1 yıl 5 ayı bulan müvekkilin, TCK 214 maddesinden tanzim edilen tutuklamam müzekkeresinden tahliyesine karar verilmesini saygılarımla vekâleten talep ederim.”

Previous post
Sezgin Tanrıkulu hastaneye kaldırıldı
Next post
“Şirketleri matbaaları kapatabilirsiniz ama hakikati bununla kapatamazsınız"