Ana SayfaGüncel2017 İnsan Hakları İhlalleri Raporu: ‘Türkiye’nin insan hakları ekseni kaydı’

2017 İnsan Hakları İhlalleri Raporu: ‘Türkiye’nin insan hakları ekseni kaydı’

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Derneği’nin 2017 yılı hak ihalleri raporuna göre, 33 kişi yargısız infaz edildi, silahlı çatışmalarda 656 kişi yaşamını yitirdi, 408 kadın ve 99 çocuk öldürüldü, 133’ü çocuk 5 bin 268 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı, 12 bin 145 kişi gözaltına alındı, 528 kişi hakkında 3 bin 125 yıl hapis cezası verildi. Dernek eş genel başkanı bu verileri “Türkiye’nin insan hakları eksenin kaydığı” şeklinde değerlendirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 2017 Yılı Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

Derneğin Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda raporu İHD Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan açıkladı.

2017 yılının Olağanüstü Hal’de (OHAL) geçtiğini belirten Türkdoğan, Türkiye’nin insan hakları eksenin kaydığını ve tek kişi yönetimine dayalı rejim değişikliğiyle geçtiğini vurguladı.

Türkdoğan, 1987 yılında sıkıyönetimin kalktığını ancak 30 yıl sonra ülkenin tamamının OHAL ile yönetilmeye başlandığını belirtti.

Türkiye’de gelinen noktanın iyi bir nokta olmadığını vurgulayan Türkdoğan, Türkiye’nin Kopenhag Kriterlerine uyma hedefinden kaydığını neredeyse Şangay Beşlisi’nin insan hakları kategorisine düştüğünü ifade etti.

İHD Eş Genel Başkanı, OHAL’in kesinlikle uzatılmaması ve uygulamanın derhal kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de şu an OHAL’in uzatılması için hiçbir sebep yok. Darbeden sonraki süreci karşı darbeye dönüştürmesine olan eleştirilerimiz hale geçerlidir. Türkiye’de şu an demokrasi ve insan hakları sorununu çözebilecek yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç vardır, tek kişi yönetimine dayalı bir sistem değildir. Kuvvetler ayrılığına, hukukun üstünlüğüne, azınlık haklarının güvence altına alındığı bir Anayasa’ya ihtiyaç vardır” dedi.

Rapordan

33 kişinin yargısız infaz edildiği, silahlı çatışmalarda 656 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kadın ve 99 çocuğun öldürüldüğü, 133’ü çocuk 5 bin 268 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, 12 bin 145 kişinin gözaltına alındığı, 528 kişi hakkında ise 3 bin 125 yıl hapis cezasının verildiği belirtilen raporda, yer alan verilerin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.