Ana SayfaGüncel24 Haziran seçimlerine 2 ay kaldı: Kim ne diyor?

24 Haziran seçimlerine 2 ay kaldı: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin katılabileceği seçimlere 2 ay kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

 


23:55 | CHP’den Kılıçdaroğlu’na tam yetki

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleşen grup toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’na ittifak sürecinin yürütülmesi ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda oy birliğiyle yetki verildiğini kaydetti.

Özel, bundan sonraki süreçte Kılıçdaroğlu’nun partiler arası temasları, ya bizzat ya da görevlendirdiği yöneticiler aracılığıyla sürdüreceğini belirtti.

Ayrıca Özel, CHP’nin cumhurbaşkanı adayını tamamen belirginleştikten sonra kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.


23:45 | Başbakan’dan ‘Abdullah Gül’ açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olacağı söylentilerine ilişkin soru üzerine şu yanıtı verdi:

“Uzun yıllar içerisinde bulunduğunuz, önemli görevler üstlendiğiniz bir siyasi hareketten ayrıldığınızda ne eski ne yeni yerinize yaranamazsınız. Tecrübeler bunu göstermiştir.”


21:35 | YSK Başkanı’ndan seçim takvimi açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran’da cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine 11 partinin katılacağını kaydetti.

Ayrıca Güven seçim takvimini yarın açıklamayı planladıklarını kaydetti.


15:45 | ‘Toplantılarımız bitmeden adayımızı açıklamamız söz konusu değil’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan HDP’li vekil, “Toplantılarımız bitmeden geniş kesimlerle yaptığımız çalışma bitmeden adayımızı açıklamamız söz konusu değil” dedi.

Danış-Beştaş, verdiği yanıtta şunları kaydetti:

“Bugün Parti Meclisi toplantımız var. Dün Kadın Meclisi toplantımız vardı. Bu akşam da MYK toplantısı var. Sadece parti organlarında değil, çok geniş kesimlerle temaslarımız sürüyor. Çünkü bizim çıkaracağımız aday sadece HDP’nin adayı olmayacak. Türkiye’yi içinde bulunduğu kaostan kurtaracak bir adayımız olacak. Kendi adayımızla 24 Haziran’a gideceğiz ama bu aday sadece HDP’nin adayı olmayacak. Demirtaş önerilenler arasında ve önümüzdeki birkaç isimden biri. Toplantılarımız bitmeden geniş kesimlerle yaptığımız çalışma bitmeden adayımızı açıklamamız söz konusu değil. Ama en kısa zamanda, önümüzdeki günlerde adayımızı açıklayacağız.”


14:17 | Akşener ve Kılıçdaroğlu yeniden görüştü, ortak açıklama yapıldı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha bir araya geldi.

Görüşme sonunda yapılan basın açıklamasında Akşener, cumhurbaşkanı adaylığının sürdüğünü belirtti.

Akşener, “100 bin imza ile cumhurbaşkanlığı adaylığımı sürdürüyorum. Türkiye siyasetini bizleri tanzim etmeye kalkanların başarısız olacağı açıktır” dedi.

İYİ Parti’nin seçime girmesini sağlamak için 15 CHP’li milletvekilinin partisine katılmasını da değerlendiren Akşener, “Bir demokrasi katliamının önüne geçildi. Tekrar teşekkür ediyorum Genel Başkana (Kılıçdaroğlu) ve arkadaşlarına” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da milletvekillerinin geçiyle ilgili “İYİ Parti’nin ötesinde demokrasiye katkı yaptıklarını” söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Teşekkür ziyaretine geldiler. Bizim yaptığımız demokrasinin bu topraklarda yaşanmasını sağlamaktı. Bir siyasi partiye karşı kumpas kurulması bizim içimize sindirebileceğimiz bir olay değildir. Bizim yaptığımız İYİ Parti’nin ötesinde demokrasiye katkıdır. Biz demokrasiyi savunanlar hangi parti olursa olsun 24-25 Haziran’da bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz. Tüm vatandaşlar 25 Haziran sabahına huzur içinde uyanacak” diye konuştu.


14:10 | SONAR müdürü: Erdoğan ilk turda hiçbir şekilde yüzde 51’i bulamıyor

SONAR Araştırma Genel Müdürü Hakan Bayrakçı,  24 Haziran seçimlerine dair açıklamalarda bulundu.

Sözcü’den Nil Soysal’a konuşan Bayrakçı, “Erdoğan’ın 16 yıl sonra ilk defa bu seçimde mağlup edilebileceğini düşünenlerdenim” derken, Erdoğan’ın en yüksek oyunu birinci turda alacağını, onun da hiçbir şekilde yüzde 51’i bulmayacağı öngörüsünde bulundu:

“Birinci turda Tayyip Erdoğan yüzde 45 alsa -ki bu yüzde 44 de olabilir, hatta yüzde 40 bile olabilir-, rakipleri de yüzde 10-15-20 diye dizilseler bile ikinci turda Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50.5 – 51’i bulabileceğini düşünmüyorum. 51, 52’yi karşısındaki aday bulabilir. Çünkü Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda ilave gelecek 6-7 puanı yok. İkinci turda o yine aldığı 44-45’ini alır. Belki 47 alır. Ama herkes de gider rakibine oy verir. Tayyip Erdoğan yüzde 47, rakibi yüzde 53 oy alabilir. Bu da sürpriz olmaz.”

SONAR başkanı, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın yüzde 51 aldığını da hatırlatarak, “Öyle 51 çantada değil bu sefer” dedi.


14:00 | CHP’li Özel’den ‘Abdullah Gül’ açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Abdullah Gül isminin partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak geçtiği yönündeki iddialara Twitter’dan yanıt verdi:

“YETER… Bu kadar spekülasyon canımıza tak etti. Bütün amaç bizim içimizde bir tartışma yaratıp moralimizi düşürmek CHP’nin gündeminde Abdullah Gül diye bir isim olmadı, şimdi de yok, olmayacak ta.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Twitter’dan yaptığı açıklamada, CHP’nin gündeminde Abdullah Gül gibi bir tartışma olmadığını, Gül’ün adayları olmadığını belirtti.


11:43 | Temelli: Tabanımız Meral Akşener’e oy vermez

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran seçimlerine dair aday olasılıklarını değerlendirdi.

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Temelli, “İlk turda herkes kendi adayını çıkarmalı. Güçlü adaylarla ikinci turun kapısı açılır. Muhalefet kanadında bir adayda uzlaşılabilir” dedi.

HDP’nin Meral Akşener’e destek olasılığını da değerlendiren Temelli, “Taban oy vermez. Tüm partiler ikinci turu dikkate alarak adayını belirlemeli. Yani belirleyecekleri aday herkesi kucaklayacak aday olmalı” diye konuştu.

Temelli, “Abdullah Gül’e oy verir misiniz?” sorusuna ise, “Bizim gündemimize düşmüyor. Ama saygın bir siyasetçi, değerlendirilebilir. Biz bir temas görmedik. Biz kendi adayımızı çıkartacağız. Adaylar havuzu oluşturduk. 3 Mayıs günü adayımız açıklanacak. Adaylar havuzunda Selahattin Demirtaş da var” yanıtını verdi.


11:35 | CHP’li İnce: Erdoğan’ın suç ortağı Erdoğan’dan kurtulma tercihimiz olamaz

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce

CHP’nin 24 Haziran’da düzenlenecek seçimlerde göstereceği aday şu an için netlik kazanmazken, partinin Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çatı aday gösterilmesi önerisine karşı çıktı.

İnce, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu sözleri kaydetti:

“Türkiye’nin huzuru, güvenliği, milletimizin ve çocuklarımızın geleceği için Tayyip Erdoğan’dan kurtulmak istiyoruz. Ancak atadığı bürokrat ve rektörler FETÖcü çıkan, görevdeyken hiçbir kanunu veto edememiş, görevden ayrılınca yanlışa yanlış diyememiş, Tayyip Erdoğan’ın suç ortağı ve kardeşi Abdullah Gül bizim Tayyip Erdoğan’dan kurtulma tercihimiz, seçeneğimiz olamaz, olmamalıdır.”


10:50 | İYİ Parti: Çatı adayda yokuz, CHP ve SP Abdullah Gül ile çıkabilir

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, “Her parti en güçlü ismiyle çıksın. CHP ve Saadet Partisi ‘En güçlü adayımız Gül’ diyorsa onunla çıksın” açıklamasında bulundu.

Fox TV sunucusu İsmail Küçükkaya’nın aktardığına göre 24 Haziran’daki seçim için çatı adayla ilgili olarak “Her zaman ters tepiyor” değerlendirmesinde bulunan Aydın şöyle konuştu:

“Biz motive olduk, genel başkan 5 ayda 56 il gezdi. Yola çıkarken cumhurbaşkanı adayı olduğunu deklare etti. Hiç çalışmayan ve bekleyen, adaylık için teklif bekleyen Sayın Abdullah Gül’ün ismi geçiyor. Çatı adayda yokuz.”

Milletvekili seçimi için ise Saadet Partisi ile iş birliğine hazır olduklarını kaydeden Aydın, “Parlamenter sistem istiyoruz. Hukukun üstünlüğü istiyoruz. Her parti en güçlü ismiyle çıksın. CHP ve SP ‘En güçlü adayımız Gül’ diyorsa onunla çıksın. Bizim en güçlü adayımız Akşener. HDP de kendi adayını çıkarsın” dedi.


10:35 | Selvi: Gül’ün manifesto gibi bir açıklama ile ortaya çıkması planlanıyor

Son günlerde 24 Haziran’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı konuşulan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi köşesine taşıdı.

Gül’ün aday olup olmayacağının bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yapacağı görüşmede netleşeceğini söyleyen Selvi’nin aktardığına göre Gül’ün “manifesto gibi bir açıklama ile ortaya çıkması planlanıyor.”


10:24 | YSK Başkanı’ndan ‘seçim takvimi’ açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçim takviminin yarın ya da öbür gün açıklanabileceğini söyledi.

Güven, yaptığı açıklamada “Uyum yasası Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra bakacağız. Uyum yasasını seçim takvimine yedirmemiz lazım. Yarın ya da öbür gün açıklanabilir” dedi.


10:00 | Karamollaoğlu, Abdullah Gül ile görüşecek

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İstanbul’da, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le bir araya gelecek.

Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağının bu görüşmenin ardından netleşmesi bekleniyor.


09:57 | CHP PM’den uyarı: İttifakta mutlaka HDP de olmalı

CHP’de dün gerçekleşen Parti Meclisi’nde, seçimlerde ittifak olasılıkları ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili konular ele alındı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na ‘tam yetki’ verilen ve 3 saat süren toplantıda, “Sıfır Baraj İttifakı” önerisinin tartışıldığı öğrenildi.

Gazete DuvaR’dan Nergis Demirkaya’nın kulis haberine göre, “Sıfır Baraj İttifakı” önerisi seçime girecek 10 partiden AKP, MHP ve BBP’nin dışındaki 7 partiyi bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Söz konusu ittifak çabasının tüm üyeler tarafından olumlu karşılandığını aktaran Demirkaya, toplantıda “Kurulacak ittifakta mutlaka HDP de olmalı. HDP baraj altı kalırsa sıkıntı olur, büyük vebal alınmış olunur” şeklinde değerlendirmeler yapıldığını belirtti.


09:25 | Gardner: Türkiye’de erken seçimin sonucu önceden belli olmayabilir

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times’ın dış haberler editörü David Gardner, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimleri değerlendirdi.

Gardner, gazetenin internet sitesinde yayımlanan yazısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kemalist sosyal demokratlarla muhalif milliyetçileri birleştirerek” muhalefete güç verir bir görüntü sergilediğini, bu nedenle erken seçimin sonucunun önceden belli olmayabileceğini yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığı yazıda, Erdoğan’ın “modern Sultan” olarak nitelendiren Gardner, AKP’yi de “seçim ve iltimas makinası” olarak nitelendiriyor.

Gardner, yazısından bazı bölümler şöyle:

“Erdoğan’ın muhtemelen en büyük kaygısı geçen yıl Nisan ayındaki referandumu kılpayı ve bir nebzeye kadar da hile ile kazanmış olması. Haziran 2015’te de bir ara Meclis’teki çoğunluğunu kaybeden AKP’yi bir korku kapladı.

“Erdoğan, büyük şehirleri ve bu kentlerdeki gençleri kaybetmesi halinde, seçimi kazanamayacağını biliyor. Zaten erken seçimin bir diğer önemli nedeni de Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden önce sandık başına gidilmesini sağlamak.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kemalist sosyal demokratlarla muhalif milliyetçileri birleştirerek’ muhalefete güç verir bir görüntü sergiliyor. Erken seçime gitme ihtiyacı da, seçimin sonuçlarının önceden belli olmayabileceğini gösteriyor.”


08:35 | Kılıçdaroğlu ile Akşener, bugün bir araya gelecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bugün saat 13.00’te bir araya geleceği bildirildi.

CHP’de Parti Meclisi, dün Kılıçdaroğlu’na ittifak için yetki vermişti.

Öte yandan CHP milletvekillleri de bugün 16.00’da parti genel merkezinde toplanacak.


08:30 | 10 maddelik uyum paketi Meclis’ten geçti

TBMM Genel Kurulu’nda, 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif, kabul edilerek yasalaştı.