Ana SayfaGüncel24 Haziran seçimlerine 57 gün kaldı: Kim ne diyor?

24 Haziran seçimlerine 57 gün kaldı: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılabileceği seçimlere 57 gün kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:00 | BBP lideri Destici: ‘Cumhur İttifakı’nın içinde yer alacağız

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 24 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde ‘Cumhur İttifakı’nın içinde yer alacaklarını söyledi.

DHA’nın haberine göre Destici, “Yarın il başkanları toplantısı yapacağız. İl başkanlarımızın fikrini aldıktan sonra BBP olarak hafta içi bu ittifakın içerisinde hangi şekilde yer alacağımızı, kamuoyu ile paylaşacağız. Hangi şekilde olursa olsun BBP Cumhur İttifakı’nın yanındadır. İnşallah bu ittifakın içinde yer alacaktır ve yeni sistemin hayata geçmesi için önümüzdeki seçimler çok kritiktir. Yeni sistemin hayata geçmesi için biz elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Hem Cumhur İttifakı’nın adayı için hem de meclis çoğunluğu elde ederek çıkması anlamında biz bütün kadrolarımızla sahada olacağız” diye konuştu.

‘Cumhur İttifakı’, AKP ve MHP’nin 24 Haziran seçimleri için bir araya geldikleri ittifakın ismi.


20:25 | Abdullah Gül’ün açıklamasına Kılıçdaroğlu’ndan ilk yorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül’ün 24 Haziran’daki seçimlerde aday olmayacağına yönelik açıklamasını değerlendirdi.

NTV’ye konuşan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Sayın Gül’ün açıklamaları son derece değerli ve önemli. Adaletin ne kadar önemli olduğunu kuvvetler ayrılığı ilkesine vurgu yaparak belirledi. İktidar kanadının tepki göstermesi doğal. Bunların olmadığı süreci yaşıyoruz. Sayın Gül açıklamalarıyla Türkiye’de içinde olduğumuz sorunların çözümüne talip olduğunu da ifade etti. Farklı siyasal görüşlerde olsak bile Türkiye’nin menfaatleri için bir araya gelip tutarlı politika oluşturacağız. Önce demokrasi ittifakını sağlayalım ondan sonrası daha kolay olacak.”

  • Abdullah Gül’ün açıklamalarına BURADAN ulaşabilirsiniz.

20:10 | HDP’nin ‘seçim’ toplantısına polis baskını

HDP Güngören ilçe binasında seçim çalışmaları ve 1 Mayıs gündemli yapılan toplantıyı basan polis, HDP İstanbul İl Başkanı Çiçek ve iki gazetecinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.


19:30 | ‘Geniş mutabakat oluşmadı, aday değilim’ diyen Gül’e Arınç’tan teşekkür

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarının odak noktasındaki isimlerden eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün düzenlediği basın toplantısıyla 24 Haziran seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

Gül, “Geniş mutabakatın ortada olmadığı gözükmüştür. Adaylığımla ilgili bir süreç artık söz konusu değil” dedi.

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, aday olmayacağını açıklayan Abdullah Gül’e teşekkür etti.


18:35 | Erdoğan ilk mitinginde CHP liderine ‘darbeci’ dedi, Tatlıses’i sahneye çıkardı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimleri için ilk mitingini İzmir’de yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Erdoğan, “Sen darbe karşıtı değil darbecisin. Bay Kemal, biz ölümü korkutarak bu yolda yürüdük. CHP’yi FETÖ’nün saflarında bize yürürken bulduk” dedi.

Erdoğan, konuşması sırasında İzmir’de AKP’den milletvekili aday adayı olan İbrahim Tatlıses’i de sahneye çıkardı.


18:25 | Temelli: Korkuyorlar, korktukları için bunları yapıyorlar

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Siirt’e giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konuşma yapacağı otobüsün kente girişine izin verilmemesine tepki gösterdi.

Temelli, “Seçim dönemine denk gelen bölge gezilerimiz ile seçimin bir nevi startını verdik. Biz yeniden geleceğiz. Otobüslerden de sizlere yine sesleniriz. Olsun, siz bunlara gülün geçin. Eğer HDP küçük bir parti olsaydı dikkate almazlardı. Ama HDP büyük bir parti olduğu için bu uygulamaları yapıyorlar. Korkuyorlar, korktukları için bunları yapıyorlar” dedi ve ekledi:

“Korkuları da onları panik bir seçime kadar götürdü. Savaş politikaları ile insanlara zulmetmektedirler. Yaptıkları zulümlerden biri de Hasankeyf’te yapılan büyük yıkımdır. Doğa başta olmak üzere hiçbir şeye saygıları yok. Ama artık yeter. Bunlara ‘dur’ demenin zamanı geldi.”


17:50 | Kılıçdaroğlu: Ülkenin 5 temel sorunu var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Kayseri’de düzenlenen İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

“2002’de iktidar olduklarında ülkenin bir sorunu vardı. 16 yıldır ülkeyi yönetenler ülkeyi 5 temel sorunla karşı karşıya getirdi” diyen Kılıçdaroğlu, beş temel sorunu şöyle sıraladı: Eğitim, dış politika, toplumsal barış, ekonomi ve demokrasi.

CHP lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“24 Haziran’a giderken Türkiye’nin 5 temel sorununu unutmayacaksınız. Ecevit zamanında yazar kasa atıldı. Şimdi yazar kasanın ötesinde insanlar 3-4 yıldır işsiz kendilerini yakıyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde kendilerini yakıyorlar. Haber olmadı ben konuşana kadar.”


17:25 | Alper Taş’tan CHP’ye ‘sol aday’ çağrısı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, seçim sürecinde adaysız bir çalışma yapacaklarını ve kime oy verilmeyeceğini işaret edeceklerini söyledi.

Gazete DuvaR’dan Hacı Bişkin’e konuşan Alper Taş, özellikle ikinci tur için ittifak konusunda CHP’ye çağrıda bulundu, “CHP’nin güçlü bir sol fikri yayacak ve sol havayı estirecek güçlü bir adayı seçmesi iyi olur” dedi.

Taş, açıklamalarında şunları kaydetti:

“10-11 Mart tarihinde yaptığımız genel kurulda partimizin düşüncelerini ifade etmiştim. Orada her siyasal kesimin, her siyasal öznenin ilk tura kendi adayıyla girmesinin doğru bir strateji olduğunu söylemiştik. İlk turda olabildiğince insanın oy vermesini sağlayacak güçlü adaylarla ilk tura katılıp seçimi ikinci tura taşıyıp, ikinci turda da faşizm cephesini en azından sandıkta yenmektir. Bizim genel bakış açımız bu. Memlekete sol bir hava lazım. Sağ eksenli fikirler ve arayıştan öte memlekete her anlamda her konuda sol bir rüzgar estirecek aday gerek.”


17:20 | Şırnak TEM Müdürü de AKP’den adaylık için istifa etti

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok’un görevinden istifa ederek AKP’den milletvekili aday adayı olmasının ardından Şırnak Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Hacı Murat Dinçer de AKP’den milletvekili olmak için görevinden istifa etti.

Ajansların aktardığı habere göre 2015 yılından bu yana Şırnak’ta görevini sürdüren Dinçer, 24 Haziran’da yapılacak baskın seçimler için emeklilik dilekçesi vererek, İstanbul’dan aday adaylığı için başvuruda bulundu.

“Ben bu seçimi ikinci kurtuluş savaşı olarak görüyorum” diyen Dinçer, adaylık nedenini ise şöyle açıkladı:

“Amacım Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında, ona destek verebilecek bir seviyede, mevkide olmak. Teveccüh gösterirlerse teşkilatımın özellikle bana olan iltifatı oldukça fazladır. Teşkilatımın özlük hakları ile ilgili ellimden geleni yapacağımı da buradan açıklıyorum. Terörle ilgili devlet memuru olarak yapamadığım bir takım projelerim var. Onları Allah nasip ederse 25 yıllık tecrübemi kullanarak, Meclis çatısı altında hayata geçirmek istiyorum.”

Dinçer, Şırnak merkezde 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde aktif görev yapmıştı.

MA’nın haberine göre Dinçer’in adı, 3 Ekim 2015 tarihinde öldürülen ve ardından bedeni akrep tipi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in soruşturması sırasında ortaya çıkan telsiz konuşmalarında geçmişti.


17:00 | Buldan: Yüksekdağ’ı, Hezer’i ve Yıldırım’ı geri getireceğiz

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Van’da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, yaptığı konuşmada “Yüksekdağ’ı, Tuğba Hezer’i, Nadir Yıldırım’ı buraya geri getireceğiz” dedi.

Buldan ayrıca, “25 Haziran günü Recep Tayyip Erdoğan’sız, Devlet Bahçeli’siz bir gün olacaktır” diye konuştu.


16:48 | Saadet Partisi lideri: 500 bin imzayla adayımızı belirleyeceğiz

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, partisinin “Seçim 2018 Atılım Toplantısı”nda yaptığı konuşmada gösterecekleri aday için 500 bin imza toplayacaklarını açıkladı.

Karamollaoğlu, “Bütün gücümüzle, öyle 100 bin değil en az 500 bin imzayla, hiç kimsenin tereddüdü olmayacak bir tarzda başkan adayımızı belirleyeceğiz. Onun başarılı olması için gayret göstereceğiz” diye konuştu.


14:00 | Erdoğan: 24 Haziran seçimleri kırılma noktasıdır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul Kadın Kolları Kongresi’nde konuştu.

Erdoğan, 24 Haziran’a alınan seçimler için “Kırılma noktasıdır. Türkiye yeni bir döneme giriyor” dedi, geçtiğimiz sene 16 Nisan tarihli Anayasa değişikliğine yönelik referandumda İstanbul’da yüzde 50’nin altında kaldıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:

“İstanbul 24 Haziran’ın belirleyicisi olacak. İstanbul ne derse Türkiye onu der. Bilindiği gibi 2017 halk oylamasında İstanbul’da yaklaşık 4.5 milyon oy ile yüzde 48.5 düzeyinde bir ‘evet’ oranına ulaşmıştık. O zaman üzüntülüydüm, çünkü biz yüzde 48.6 ile sandıklardan çıkmamalıydık. AK Parti için İstanbul’un çıtası çok daha yüksektir. İyi bir çalışmayla oyumuzun üzerine 1.5 milyon rahat koyabileceğimize ben inanıyorum.”


12:30 | Erdoğan adaylık için imzayı attı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık muvafakatnamesini imzalayarak partisinin grup başkanvekillerine teslim etti.

Erdoğan, sosyal medya hesabı Twitter’dan imzaladığı muvaffakatnamenin fotoğrafını paylaşarak “24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık muvaffakatnamemizi imzalayıp AK Parti’mizin Grup Başkanvekillerine teslim ettik. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.


12:10 | “AKP erken seçime önceden hazırlandı”

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman,kamu harcamalarına bakıldığında, AKP’nin ekonomi anlamında erken seçim için önceden hazırlandığının görüldüğünü söyledi:

“Biliyorsunuz kamu harcamaları iki şekilde finanse ediliyor. Biri vergi yolu diğeri borçlanma yolu. E sen borçlanmayı almışsın! Bir yandan 37 milyarı ek borçlanma aldın, zaten 3 buçuk milyarı yasa dışı harcama yaptın, bir de vergiler arttı. Bu bir felaket!

Henüz 2018 bütçesi gelmeden önce AKP zaten öyle borçlanma yetkileriyle öyle vergilerle donatmış ki kendini, herhangi bir erken seçim olunca istediği borçlanmayı yapabilsin.”


11:15 | Akşener: İkinci tura kalırsa CHP’yi destekleyeceğiz

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sözcü gazetesine verdiği röportajda 24 Haziran seçimlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Adaylığını koyduğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda CHP’nin adayını destekleyeceklerini belirten Akşener, “Partiyi kurmadan zaten ilan etmiştim, bir kez daha söyleyeyim; diyelim ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı ikinci tura kaldı, şüphesiz ki her türlü gücümüzle destekleyeceğiz! Bu kavga Meral Akşener’in koltuğa oturma kavgası değildir, bu kavga İYİ Parti’nin bir yerlere gelme kavgası da değildir. Biz eğer 24 Haziran 2018’de bu işi başardığımız takdirde, zaten Meclis’te kendiliğinden bir koalisyon kurulacak” dedi.

Akşener, kendisine yöneltilen “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu size Cumhurbaşkanı adayını söyledi mi?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Evet, aklında olan bir isim geçti. Ama o bilgi benim namusumdur. Partideki arkadaşlarımla, en yakınlarımla bile paylaşmadım.”


10:25 | Engin Altay yanıtladı: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ne zaman açıklanacak?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Fox TV’de katıldığı programda “CHP’nin cumhurbaşkanı adayı kim olacak, ne zaman açıklanacak?” sorularına yanıt verdi.

Altay, şunları söyledi:

“Siyasette imkansız diye bir şey yoktur. Her isim konuşulabilir. Siyasette görüşmem, konuşmam diyorsan siyaset yapma. Ancak çok büyük olasılıkla adayımız CHP üyesi olan bir kişi olacak. Şu anda ben de bilmiyorum. Şunu biliyorum, Türkiye’yi kucaklayıcı, kapsayıcı bir isim olacak. Adayı açıklamak için son güne kadar beklenileceğini tahmin etmiyorum. 1 ile 5 Mayıs arasında açıklanır diye düşünüyorum. Salı önemli bir gün, 1 Mayıs. Salı sallanabilir.”


09:45 | YSK seçim günü uygulanacak yasakları açıkladı

YSK, seçimlerin yapılacağı 24 Haziran Pazar günü uygulanacak yasakları açıkladı.

Buna göre, seçimlerin ‘sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi’ amacıyla içki, silah taşıma ve yayın yasağı uygulanacak.


09:15 | CHP’de milletvekili adaylığı başvuruları Pazartesi başlıyor

CHP’de milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvurular, 30 Nisan Pazartesi günü başlıyor.

7 Mayıs saat 17.00’ye kadar CHP Genel Merkezi’ne yapılması gereken başvurular için alıncak ücretler de belli oldu.

DHA’nın haberine göre, CHP’den aday adayı olmak isteyenler, dosyayı genel merkezden 1000 lira karşılığında alacak. Erkek adaylar, aday adaylığı için 10 bin lira, kadın, genç ve engelliler ise 5 bin lira ödeyecek.


09:05 | CHP’li Pekşen: Kimse bizden He-Man beklemesin

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, partisinin cumhurbaşkanı adayının parti üyesi olacağını söyledi.

Pekşen, “CHP’nin adayı Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olacak” diye konuştu.

Cem TV’de katıldığı programda konuşan Pekşen, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığının CHP Parti Meclisi’nde konuşulmadığını ifade etti.

“Kimse bizden He-Man beklemesin, birden fazla gücü bir araya getirip Voltran’ı oluşturacağız” diyen Pekşen, cumhurbaşkanı adaylarının çiftçi, sanayici ve gazetecilerin beklentisini karşılayacağını da dile getirdi.


08:48 | HDP milletvekili adaylığı şartlarını belirledi

HDP’de 24 Haziran’da yapılacak seçim için milletvekili aday adaylığı başvuruları bugün başlıyor.

5 Mayıs’a kadar devam edecek olan başvurular, Diyarbakır, Van, İstanbul, İzmir, Adana ve Ankara olmak üzere 6 ayrı bölgede oluşturulan Aday Adayı Kabul Komisyonu’nda kabul edilecek.

Komisyon, aynı zamanda aday adaylığı kriterlerini de belirledi. Buna göre,

  • Hakkında parti programı ve tüzüğüne aykırı davrandığı gerekçesiyle disiplin cezası alan ya da soruşturması sürenler aday olamayacak,
  • Kadına yönelik şiddet uygulamış olanlar ve çok eşlilik durumu olanlar aday adayı olamayacak,
  • Kadın ve gençlerle (18-25) birlikte engelli ve ‘KHK mağduru’ olanlardan aday adayı ücreti alınmayacak, bu kesimler dışında kalanlardan ise 2 bin TL başvuru ücreti alınacak.

08:20 | Abdullah Gül bugün açıklama yapacak

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin soruları üzerine Cumhurbaşkanlığı adaylığına dair tartışmalarla ilgili açıklamasını Cumartesi günü (bugün) yapacağını söylemişti.

Abdullah Gül, dün cuma namazı sonrası görüşlerini şöyle dile getirmişti:

“Türkiye olağanüstü bir seçime gidiyor. Memleketin geleceğinden kaygı duyan herkes bu kaygıyı taşıyacaktır. Benim ismim etrafında da herkes bir şeyler söylüyor. Yarın sizleri çağıracağım. Ne yapacağımı orada anlatacağım.”