Ana SayfaGüncel24 Haziran’a doğru: Kim ne diyor?

24 Haziran’a doğru: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. YSK’nin açıklamasına göre seçime katılacak 10 parti şöyle: AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi. Seçimlere 62 gün kala yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:30 | Karamollaoğlu önce Akşener’le sonra Gül ile görüşecek

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun yarın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşeceği duyuruldu.

Saadet Partisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşme yarın saat 10.30’da gerçekleşecek.

Habertürk’te yer alan habere göre Karamollaoğlu, Çarşamba günü de eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek.


20:58 | ‘CHP Cumhurbaşkanı aday adaylarını ikiye düşürdü’

FOX TV Ana Haber bülteninde CHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki aday adaylarının ikiye düşürüldüğü ve bu isimlerin Yılmaz Büyükerşen ve Muharrem İnce olduğu belirtildi.

BirGün’ün FOX TV’den aktardığı haberde, CHP’nin adayları arasında İlhan Kesici ve Murat Karayalçın’ın da olduğu ancak son değerlendirmede aday sayısının düşürüldüğü ifade edildi.

CHP’nin yarın gerçekleşecek olan Parti Meclisi’nin ardından Yılmaz Büyükerşen ile Muharrem İnce arasından birinin aday olarak açıklanacağı aktarıldı.


19:45 | YSK: Taslak seçim takvimi partilere gönderildi

Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, taslak seçim takviminin seçimlere katılabilecek siyasi partilere gönderildiği belirtildi.


19:44 | YSK’den ‘seçmen sayısı’ kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran’daki seçimlerde bir sandık bölgesinde oy kullanacak seçmen sayısını belirledi.

YSK’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre,

  • Seçmenler bir sandık bölgesinde iki oy kullanacak
  • Yurt genelinde sandık bölgesi başına seçmen sayısı 360-380 arasında olacak
  • Köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

18:57 | İYİ Parti’den ‘Cumhurbaşkanı adayı’ açıklaması

İYİ Parti’den 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin gündeme gelen senaryolara dair açıklama geldi.

İYİ Parti Genel Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bugün medyada ve çeşitli kesimlerde, İYİ Parti’nin de içerisinde olduğu senaryolar yer almaktadır. Biz bu konudaki duruşumuzu 1 Nisan 2018 tarihinde net ve hiçbir kuşkuya yer bırakmaksızın açıklamıştık. Bunu tekrarlıyoruz; Sayın Meral Akşener her durumda Cumhurbaşkanı adayı olacaktır. Milletimiz bizden bunu açık ve net olarak beklemektedir. Bu yol nereye kadar giderse, oraya kadar gitmekte kararlıyız.”


18:25 | CHP’li İrgil’den ‘Abdullah Gül’ açıklaması

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde muhalefet partilerinin eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ortak aday göstereceği iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

İrgil, konuya ilişkin “Tartışmaya gerek yok. Bizim ve tabanımız için yok hükmündedir” yorumunda bulundu.

Abdullah Gül’ün yaşanan her hukuksuzluk ve haksızlıkta doğrudan payı ve sorumluluğu olduğunu savunan CHP’li İrgil, Twitter’dan yaptığı açıklamayı şöyle sonlandırdı:

“CB (Cumhurbaşkanı) adaylığı için Gül’e söyleyeceğimiz tek cümle ‘Güle güle’ olacaktır.”


17:40 | ‘Üç partinin cumhurbaşkanı adayı Vecdet Öz olacak’

Adalet Partisi (AP), Anavatan Partisi (ANAP) ve Doğru Yol Partisi’nin (DYP) cumhurbaşkanı adayının AP Genel Başkanı Vecdet Öz olacağı açıklandı.

AP Genel Başkanı Vecdet Öz’ün duyurduğu gelişmede şunlar kaydedildi:

“Biz, Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi ile ‘güç birliği’ anlaşması imzaladık. 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayımız Adalet Partisi Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Vecdet Öz olacak.”

AP, ANAP ve DYP geçtiğimiz günlerde 24 Haziran’da yapılacak seçimler için ittifak yapacaklarını açıklamıştı.


16:48 | CHP’li Öztürk Yılmaz: Seçimi alacağıma inancım sonsuz

Cumhurbaşkanı aday adaylığını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımlar yapan Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

“Cumhurbaşkanı Aday Adaylığımı açıklamamın ardından panikleyerek beni fütursuzca ve ciddiyetsiz bir şekilde eleştiren marjinal çevrelerin bu kararım üzerinde hiç bir kıymeti harbiyesi yok.

“Zira bu insanları tanıyorum ve ne sinsi planlar peşinde olduklarını çok iyi biliyorum. Eleştirilerden anlayın. Korktular ve planları bozuldu.

“Bu parti de bu ülke de bizim. Erdoğan’ın bütün planlarını akıl, sabır ve bir stratejiyle boşa çıkarıp seçimi alacağıma inancım sonsuz. Bu defa bizim adayımızla bunu başarmak zorundayız. Yeter ki Sayın Genel Başkanımız ve partimiz bana bu şerefli görevi tevdi etsin.”


14:40 | HDP’nin adayı kim olacak, ne zaman netleşecek?

24 Haziran’da yapılacak seçimlere iki ay var. Erken seçim öncesi HDP’nin nasıl bir politika izleyeceği, partinin çıkaracağı aday ise merak konusu.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Yasin Kobulan’ın haberine göre partinin dün İstanbul’da yapılan Merkez Yüksek Kurulu (MYK) toplantısında ve şimdiye kadar yapılan görüşmelerde birçok isim öne çıktı, ancak başkanlık için gösterilecek adayın ismi henüz kesinleşmedi.

Haberde HDP’nin seçime ilk turda kendi adayı ile gireceği, adaylık konusunda ismi öne çıkanlardan birinin de Selahattin Demirtaş olduğu belirtiliyor. Belirlenecek adayın kesin olarak açıklaması için beklenilen tarih ise 30 Nisan sonrası. 30 Nisan’da Demirtaş’ın duruşması var ve HDP bu duruşmanın sonucuna göre adaylık başvurularının son bulacağı 3 Mayıs tarihi öncesinde adayını açıklamayı planlıyor.

Yasin Kobulan imzalı haberin ilgili bölümü şöyle:

“Demirtaş’ın 30 Nisan’da Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan 2 No’lu duruşma salonunda görülecek olan dava duruşmasının sonucuna göre HDP’nin adayı da netleşmiş olacak.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmada, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Demirtaş’ın yargılanmasında mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere Demirtaş’a savunma yapmak için son kez süre vermişti. Adaylık konusunda ismi tercih edilmesi halinde 30 Nisan’daki duruşmadan Demirtaş’a ceza çıkması durumunda HDP’nin adaysız kalma durumu oluşacak. Bu olasılık, HDP’nin aday belirleme sürecinde daha titiz ve dikkatli davranmasını beraberinde getirdi.

Bu nedenle 30 Nisan tarihi, HDP için her şeyin netleşeceği tarih olacak. Demirtaş’ın ceza alması durumunda ise tüm kesimleri temsil edecek bir adayla yola devam edilecek.”


14:35 | Meclis’te görüşülecek ‘Anayasa Uyum Paketi’nde neler var?

TBMM Anayasa Komisyonu bugün Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşecek.

Anayasa Uyum Paketi’nden 24 Haziran tarihine çekilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin önemli başlıklar şöyle:

  • Seçmen, en az 100 bin yazılı teklifle cumhurbaşkanlığına aday gösterebilecek
  • Hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili adayı olunamayacak
  • Tek adayla gidilmesi halinde, oylama referandum şeklinde yapılacak. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek
  • Aday salt çoğunluğu alamazsa, seçim yenilenecek
  • Cumhurbaşkanı seçilenin varsa TBMM üyeliği sona erecek
  • Yurt dışındaki seçmenler randevu ile oy kullanmak yerine belirlenen günlerden kendine uygun olnası seçebilecek.
  • Her parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabilecek. Bir kişiyi birden fazla parti grubu veya parti aday gösterebilecek.

14:30 | CHP Grup Başkanvekili Özel: Meral Akşener ortak adayımız değil

Habertürk televizyonuna konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, erken seçim öncesi partisinden 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçişini değerlendirdi.

Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinin ise ihtimal dahilinde olmadığını belirtti:

“Meral Akşener ortak aday mı? Yok öyle bir şey. Meral Akşener’in engellenmesinin önünü kaldırdık. CHP kendi adayını çıkaracak.

Bir parti var ortada, oyu yüzde 9-11 olarak söyleniyor. Dengeleri değiştirecek bir parti. Biz ne dedik? MHP, Akşener’i aday yapmamak için uğraşacak. ‘CHP neden dillendiriyor?’ denildi. Doğru çıktı mı, çıkmadı mı? MHP ve AK Parti, kasis yaparken, tuzak kurarken biz izleyecek miyiz?”


13:00 | Gezici’nin anketi: Erdoğan ilk turda seçilemiyor

Gezici Araştırma, 14-15 Nisan tarihleri arasında 21 ilde 3 bin 864 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı seçim anketini açıkladı. Ankete göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran seçimlerinde ilk turda seçilemiyor.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre seçimin ikinci tura kalması halinde ise Erdoğan-Akşener yarışında oranlar şöyle oluyor:

Erdoğan 45.6
Akşener 41.8
Kararsız 12.6

İkinci tur yarışı Abdullah Gül ile Erdoğan arasında olursa da dağılım şöyle:

Erdoğan 42.8
Gül 23.5
Kararsız 33.7

Gezici’nin araştırmasına göre “Seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusuna yanıtlar da şu şekilde:

AKP (45.8)
CHP (19.7)
MHP (7)
İYİ Parti (16.3)
HDP (9.7)
SP (0.8)

AKP ve MHP’nin kurduğu ‘Cumhur ittifakı’nın oyu yüzde 49.9, CHP 18.9, İYİ Parti 17.8, HDP 10.5 oluyor.


11:45 | YSK oy verme saatlerini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimde oy verme saatlerine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı 24 Haziran 2018 Pazar günü, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 8 Temmuz 2018 Pazar günü, tüm ülkede oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

Daha önce ise oy verme işlemi doğu illerinde 07.00-16.00, batıda ise 08.00-17.00 olarak uygulanıyordu.


11:35 | Önder: Her şartta 7 Haziran başarımızın üzerine çıkacağız

İttifak arayışlarını ve bu konuda HDP’nin tavrını Mezopotamya Haber Ajansı’na değerlendiren HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, partisinin yetkili organlarının bu konuda en kısa sürede gerekli kararı açıklayacağını söyledi.

Muhalefetin kendilerine yönelik ‘mesafeli’ tutumunu da eleştiren Önder, şunları söyledi:

“Biz hiç bir zaman selde kütük misali, öznesi olmadığımız bir denklemin içinde olabilecek bir siyasi hareket değiliz. Bizim bir tarihimiz var ve hiç kimsede olmayan mutlak başarılarımız var. Bizi yok sayan, tarihteki aptallar kategorisinde kendisine yer belirlemiş olur.

Bu, Tayip Erdoğan’ın çizdiği çerçeve içerisinden muhalefet etme acizliğinin sonucudur. Bu blok o kadar acze düşmüş ki nasıl muhalefet edeceğini bile Erdoğan’ın koordinatlarına göre yapıyor. Biz herkese barışın demokrasinin ve özgürlüklerin aciliyetini hatırlatmakla mükellefiz.”

“Biz her şartta 7 Haziran başarımızın üzerine çıkacağız” diyen HDP’li vekil, “Bu bir seçim başarısı da olmayacak. Muhataplarımız, bize düşman olan ve bizden nefret eden kesimlerden dostlarımıza değin herkes için bu siyasi hareketin varlığı ve programları hakkında çok hayati bir ders olabilecek sonuçları olacak” dedi.

Önder, seçimlerin Türkiye siyasi tarihi için önemli değişiklikler ortaya çıkaracağını söyledi.


11:10 | Kılıçdaroğlu ile görüşen Karamollaoğlu’dan ‘ortak aday’ mesajı

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile bir araya geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Haluk Koç, Lale Karabıyık, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun da hazır bulunduğu görüşme sonrası taraflar açıklama yaptı.

Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Önümüzdeki seçimler bir partinin, iki partinin sorunu değildir. Saadet Partisi’nin demokrasiye olan bağlılığı, bizim açımızdan da kendileri açısından da son derece olumludur” dedi.

SP lideri Karamollaoğlu ise, “Temelde kendi partilerimizin menfaatlerinden çok ülkemizin geleceğiyle ilgili konularda bir dirsek temasında olmamız gerekliliğini gördük’’ dedi ve ”Ortak aday var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Sizin söylediğiniz konulara ilişkin inşallah önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.”


09:55 | Almanya ve Hollanda’dan seçim kampanyasına izin yok

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas (Solda), Hollanda Başbakanı Mark Rutte (Sağda)

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçimler öncesinde Avrupa’da Türk vatandaşlarına hitaben bir konuşma yapacağını açıklamasının ardından, Almanya ve Hollanda’dan Türkiye’deki hükümet üyelerini ülkelerinde istemediklerine dair açıklamalar geldi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte bu propagandanın ‘kamu düzeni için tehdit oluşturacağını’ söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yabancı siyasilerin Almanya’da seçim kampanyası yürütmesine izin verilmeyeceğini tekrarladı.


09:35 | CHP, İYİ Parti’yi ortak aday için ikna etmeye çalışıyor

CHP’nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçip tek ortak adayla seçime girme yönünde ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre Akşener ile bir araya gelen CHP heyeti İYİ Parti liderine, “Aday olma ısrarından vazgeç, ortak aday bulalım” dedi. Akşener ise Cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki netliğini sürdürdü.

Ancak CHP heyeti, görüşmeden ilk turda muhalefet partilerinin tek aday üzerinde anlaşması konusunda Akşener’le görüşmelerin sürdürülebileceği izlenimi ile ayrıldı.


09:30 | Kürkçü: En az yüzde 15’i hedeflemeliyiz

Erken seçime dair değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Mesele sadece barajı aşmak değil, en az yüzde 15’i hedeflemeliyiz ki, iki puan hırsızlandığında 7 Haziran konumunda kalabilelim” dedi.

Seçim yasasının hile ve tuzaklarla dolu olduğunu belirten, sandık güvenliğinin önemine vurgu yaan Kürkçü, “Bu seçim, Erdoğan için son savunma noktasıdır. Burada her türlü kanunsuzluğu, hukuksuzluğu, gerçekleştirecektir. Fakat biz bunlara rağmen onu bu seçim sandığına sıkıştıracağız” diye konuştu.


 

Previous post
'The Rain'den Türkçe altyazılı fragman: "Yağmur seni kime dönüştürecek?"
Next post
CHP'li Özel'den kendisine 'Ağzının payını verirdim' diyen Erdoğan'a yanıt