Ana SayfaGüncel24 Haziran’a doğru: Kim ne diyor?

24 Haziran’a doğru: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de seçmenlerin 24 Haziran’da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gideceğini açıkladı. Muhalefet bu ilanı ‘erken değil baskın seçim’ olarak niteliyor. Seçimlere 63 gün kala konuya dair yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


21:40 | Meral Akşener’den CHP’li vekillerin İYİ PARTİ’ye geçmesine ilişkin ilk açıklama

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP’li 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesinin ardından ilk kez açıklama yaptı.

Akşener yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Hukukun ve millet iradesinin önüne konan bu engelin aşılmasında, CHP ve değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Siyaset ve demokrasi tarihimizde övgüyle yerini alacaktır” ifadelerini kullandı.

Yola çıktıklarını gündem itibaren yollarına ‘engeller koyulduğunu’ belirten Akşener devamla şunları aktardı:

“Bu engeller bizleri korkutup yıldırmak yerine gücümüzü ve inancımızı tazelemekten başka bir işe yaramamıştır. Yorulacağımızı, yılacağımızı düşünenlere buradan sesleniyoruz, durun daha yeni başladık.”


20:45 | Bozdağ’dan İYİ Parti’ye geçen CHP’li vekillere: Siyasi ahlaksızlık

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesine ilişkin sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Bozdağ’ın paylaşımında kullandığı bazı ifadeler şöyle:

“Bu, siyasi ahlaksızlığın en yeni ve en son örneğidir, açık bir siyasi mühendisliktir. Bu kirli ve ahlaksız icraatıyla CHP yönetimi, Cumhuriyetin kurucu partisi CHP’yi bir başka partiye stepne yapmıştır. Bu operasyon, geçmişte Güneş Motel’de ve 28 Şubat sürecinde kurulmuş vekil pazarının 2018’de tekrarı anlamına geliyor mu, gelmiyor mu? Ne dersiniz? CHP yönetiminin ahlaktan, dürüstlükten uzak bu tutumu, bir aldatmadır, bir hiledir. Bu, adı konulmamış bir ittifaktır. Ama bu ittifak, ilkeler ittifakı değil, ilkesizler ve ilkesizlikler ittifakıdır. Bu ittifak, şeffaf, dürüst, ahlaki ve meşru bir ittifak değildir.”


18:35 | Bahçeli’den, CHP’li vekillerin İYİ Parti’ye geçmesine tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 CHP’li vekilin İYİ Parti’ye geçmesine dair “Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama ve siyasi çürüme halidir” dedi.

Bahçeli mesajında “Gazi Meclis’in hür iradesini, 98 yıllık izzetini, ikbal arayışlarıyla, dahası hülle ve hile yoluyla karalamaya, karartmaya çalışan siyasi düşükler, milletimizin demokratik kazanımlarına kast etmenin cezai karşılığını kuşkusuz sandıkta görecektir” ifadelerini kullandı.


18:20 | AKP’den CHP’li vekillerin İYİ Parti’ye geçmesine ilişkin açıklama

CHP’li 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesine ilişkin AKP’den bir açıklama geldi.

AKP Sözcüsü Ünal, “İlke ittifakından bahseden Kılıçdaroğlu siyasi bir onursuzluğa imza atmıştır” dedi.

Ünal, “İradesi rehin alınmış olan Kılıçdaroğlu, seçmeninin 1 Kasım Genel Seçimleri’ndeki tercihini hiçe sayarak 15 milletvekilini, emrinde olduğu iradenin talimatı ile başka bir partiye göndermiş, sözde demokrasi adına demokrasiyi ve o milletvekillerini seçen millet iradesini yok saymıştır” diye konuştu.


16:55 | YSK seçimlere katılacak 10 partiyi açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran’daki erken seçime katılabilecek 10 partiyi açıkladı.

YSK duyurusuna göre AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 24 Haziran’daki seçimlere girebiliyor. Açıklama şöyle:


14:40 | CHP’li Cihaner: ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz!

CHP’nin ‘doğrudan seçime katılabilmesi için’ partiden 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti’ye katılmasında karar kılmasının ardından partinin İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajla kararı eleştirdi.

CHP tüzüğünü hatırlatan Cihaner, partinin “çağdaş demokratik sol bir siyasal parti” olduğunu ifade ederek, “ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz!” dedi.


14:35 | Prof. Hamzaoğlu’ndan mesaj: Son gülen ‘biz’ olacağız

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nden HDK’nin 8’inci Dönem 3’üncü Genel Meclis Toplantısı’na bir mesaj gönderdi.

Hamzaoğlu mesajında seçimler için “Son gülen ‘biz’ olacağız” dedi. Mesajından bazı bölümler şöyle:

“Zaten güvenilirliği ve demokratikliği her dönem için tartışmalı olan seçim sistemi, Mart 2018’denyeniden düzenlenerek, tümüyle iktidarın çıkarına uygun hale getirildi. Korktuklarını görelim ve ona göre tutum alalım. Çünkü korkan insan korkutur. Bu ittifak ve iktidar son yılların en zayıf dönemini yaşıyor.

“Yoldaşlarım. Sevgili canlar. AKP-MHP ittifakı hala ‘demokrasinin tümüyle askıya alınmadığı görüntüsüne’  kendi meşruiyeti için gereksinim duyuyor. Vazgeçebilmiş değil. Aksine, muhalefeti hedef tahtasına oturtabileceği bir blok haline getirme, buna zorlama çabası içinde olduklarını izlemekteyiz. OHAL koşullarına rağmen, kaybettikleri halk desteği ve oylar, ‘alternatifsiz oldukları imajını’ geliştirmesini ve kabul edilmesini sağlamasını gerekli kılıyor. Bunun için de en büyük argümanı olan ‘muhalefetin beceriksiz ve yetersiz’ olduğunu topluma kabul ettirebilmek için çok büyük çaba harcıyor.

“İşte, yukarıda bahsettiğim 2 Mayıs 2018 hedefi bu süreç için önem taşıyor. Gezi-Haziran isyanında, 7 Haziran 2015 seçiminde ve 16 Nisan referandumunda olduğu gibi, herkesin kendi kimliğiyle, ortaklaşılmış hedef için çalışmasının, mücadele etmesinin hayata geçirilmesini sağlayabilmeliyiz.

“Ülkemizde, Ortadoğu’da ve dünyada özgür ve eşitlikçi bir toplumsal yaşantı kurana değin mücadelemiz sürecek. Bunun için gerekli umuda, dolayısıyla kararlılığa sahibiz. Son gülen ‘biz’ olacağız.”


14:10 | YSK’den ‘seçim takvimi’ açıklaması

YSK Başkanı Sadi Güven, seçim takvimi konusunda açıklamalarda bulundu.

Güven, “İYİ Parti seçimlere katılabilecek mi?” sorusuna verdiği cevapta konuya değindi:

“Siyasi partilerin ne şekilde seçim girebilecekler siyasi partiler kanunda yazıyor. Kamuoyunda YSK’yı yıpratıcı şekilde açıklamalar oluyor. Bu açıklamalar YSK’ya zarar verdiği gibi Türk demokrasisine de zarar veriyor. Seçim takvimi için uyum yasalarının geçmesi gerekiyor. Seçim takvimini açıklamak için onu bekliyoruz.”


13:35 | CHP’li 15 milletvekili İYİ Parti’ye geçiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığındaki heyet, bugün CHP Genel Merkezi’nde İYİ Parti heyetini karşıladı.

Görüşmede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in görüşmesinde gündeme gelen İYİ Parti’nin doğrudan seçime katılabilmesi için Meclis’te grup kurdurma seçeneği konuşuldu.

Görüşmede, CHP’den 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti’ye katılması kararı alındı. Konuya dair konuşan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, “Bu tarihi bir sorumluluktur” dedi.

  • CHP’den İYİ Parti’ye geçecek isimlerin de yer aldığı haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

12:35 | CHP’li Tezcan: İkinci tura kalırsa Akşener’i destekleriz

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, ikinci tura kalması durumunda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i destekleyeceklerini söyledi.

Diken’in aktardığına göre CNN Türk yayınında açıklamalarda bulunan Tezcan’ın, Akşener’in ikinci tura kalması durumunda CHP’nin desteğini alıp alamayacağı yönündeki soruya yanıtı şöyle:

“Tabi ki destek veririz. Bu Sayın Akşener de olur başka biri de olur. Mesele; demokrasiyi isteyenler ayrı ayrı aday çıkardıklarında bunların içinden bir tanesi ikinci tura kalırsa kuşkusuz destek verilecektir.”

Abdullah Gül’ün adaylığına destek verilip verilmeyeceği yolundaki soru üzerine Tezcan “Biz başka bir yerden aday arayışı içerisinde değiliz” cümlesini kurdu. Tezcan bu sözlerle Akşener’in ya da Gül’ün CHP’nin de destekleyeceği muhalefetin ortak adayı olacağı yönündeki söylentilere de yanıt vermiş oldu.

Gül’ün ikinci turda desteklenip desteklenmeyeceği konusunda da Tezcan şöyle konuştu:

“Biz belirtilen şartlar içinde üstünde uzlaşılan adaylardan ikinci tura kim kalırsa destekleriz. E doğal olarak partiler içerisinde ilkeler ittifakı yaptığınız adayı desteklersiniz. Demokrasiden yana olan adayı destekleriz. ”


12:30 | Erdoğan’ın “sandığa gömün” talimatına HDP seçmeninden yanıt: İkinci 7 Haziran’ı yaşatacağız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Halkların Demokratik Partisi (HDP) için söylediği “sandığa gömün” talimatına Hakkarililerden yanıt geldi.

Kentteki HDP seçmenleri, “Onlara ikinci 7 Haziran’ı yaşatacağız” dedi.


10:45 | İlk turda ortak aday arayışı: Kılıçdaroğlu ve Akşener ‘gizlice görüştü’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in önceki gün ‘kimseye duyurmadan’ bir araya geldiği; iki liderin ilk tur, ortak aday ve seçim güvenliğini görüştüğü öğrenildi.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde AKP ve MHP’nin oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı’na karşı, muhalefetin de ilk turda ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarması olasılığı üzerinde duruldu.

Öte yandan görüşmede seçim güvenliği için ortak hareket etme formülleri üzerinde de duruldu.

İlk tur için ortak aday arayışı

CHP kulislerine göre; muhalefetin seçime ortak adayla girme formülü, Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığını erken ilan etmesi nedeniyle azalıyor.

Akşener’in en başından itibaren ‘adayım‘ çıkışı, ortak aday formülünü zora sokarken Akşener’in kendi ismi üzerinde uzlaşılmaması durumunda adaylıktan çekilme olasılığının da düşük olduğu belirtiliyor.

Tüm bunlar partilerin ilk turda kendi adaylarıyla çıkması, ikinci turda oluşacak doğal ittifak modelini güçlendiriyor. Ancak ‘Cumhur ittifakı’nın seçimi ilk turda bitirme hedefi, muhalefetin ilk tur için ortak aday seçeneğinin gündemden düşürmemesine neden oluyor.


08:30 | Hangi il kaç vekil çıkaracak?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim çevreleri ve çıkaracağı milletvekili sayısını 31 Aralık 2017 tarihli nüfus bilgileri gözetilerek yeniden belirledi.

YSK’nin aldığı ve dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, hangi ilden kaç milletvekili çıkacağı belli oldu.

Karara göre illere göre 600 milletvekilinin dağılımı şöyle olacak:

Adana: 15; Adıyaman: 5; Afyonkarahisar: 6; Ağrı: 4; Amasya: 3; Ankara: 36; Antalya: 16; Artvin: 2; Aydın: 8; Balıkesir: 9; Bilecik: 2; Bingöl: 3; Bitlis: 3; Bolu: 3; Burdur: 3; Bursa: 20; Çanakkale: 4; Çankırı: 2; Çorum: 4; Denizli: 8; Diyarbakır: 12; Edirne: 4; Elazığ: 5; Erzincan: 2; Erzurum: 6; Eskişehir: 7; Gaziantep: 14; Giresun: 4; Gümüşhane: 2; Hakkari: 3; Hatay: 11, Isparta: 4; Mersin: 13; İstanbul: 98; İzmir: 28; Kars: 3; Kastamonu: 3; Kayseri: 10; Kırklareli: 3; Kırşehir: 2; Kocaeli: 13; Konya: 15; Kütahya: 5; Malatya: 6; Manisa: 10; Kahramanmaraş: 8; Mardin: 6; Muğla: 7; Muş: 4; Nevşehir: 3; Niğde: 3; Ordu: 6; Rize: 3; Sakarya: 7; Samsun: 9; Siirt: 3; Sinop: 2; Sivas: 5; Tekirdağ: 7; Tokat: 5; Trabzon: 6; Tunceli: 2; Şanlıurfa: 14; Uşak: 3; Van: 8; Yozgat: 4; Zonguldak: 5; Aksaray: 4; Bayburt: 1; Karaman: 3; Kırıkkale: 3; Batman: 5; Şırnak: 4; Bartın: 2; Ardahan: 2; Iğdır: 2; Yalova: 3; Karabük: 3; Kilis: 2; Osmaniye: 4; Düzce: 3.