Ana SayfaGüncel400 yıllık Saint Stefanos Kilisesi yıkılmanın eşiğinde

400 yıllık Saint Stefanos Kilisesi yıkılmanın eşiğinde

HABER MERKEZİ – Define avcıları tarafından yağmalanan tarihi Saint Stefanos Kilisesi’nin hem duvarları yıkıldı hem de içerisinde metrelerce derinlikte çukurlar oluştu.

Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan tarihi Saint Stefanos Kilisesi, Aksorik dağının eteklerinde ve Bend-i Mahi Çayı kenarında 17’nci yüzyılda inşa edilmiş.

1915’teki Ermeni Soykırımı’ndan önce de aktif olan kilise, Ermeniler için önemli bir hac yeriymiş.

Kilise, tüm tahribatlara rağmen yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş önemli yapılar arasında.

Ancak Saint Stefanos Kilisesi ve manastırı son 50 yıl içerisinde yüzyıllar boyunca yaşamadığı tahribatı yaşadı.

Kilisenin içerisinde bulunan keşiş hücreleri zamanla yıkılırken, hücrelerin yerinde ise sadece temel izleri duruyor.

1970’e kadar sağlamdı, şimdi delik deşik

Define avcıları tarafından her geçen gün yağmalanan kilisenin duvarları yıkılırken, içerisinde de metrelerce derinlikte çukurlar oluşmuş durumda.

Ermeni Ortaçağ mimarisinin eşsiz örneklerinden olan kilesinin hemen yanında bulunan mezar taşlarının da birçoğu define avcıları tarafından yıkılmış halde.

Tarihi yapının saldırılara direnebilen kısımları ise yok olma tehdidi ile karşı karşıya.

Kiliseye yakın bir yerde ikamet eden Ebubekir Çiftçi, 1970 yılına kadar kilisenin sapasağlam durduğunu söyleyerek, şu bilgileri aktarıyor:

“Kilisenin etrafı, kapıları sağlamdı. Keşiş hücrelerini kendim gördüm ve yıkılmamıştı. İnsanlarımız bu noktada çok duyarsız. Birçok kişi define için burayı kazdı. Bu yaşananlar gerçekten çok üzücü, define avcıları kiliseyi çok kötü bir hale getirdi. Devletin burayı restore edip, eski haline getirmesini istiyoruz.”

Her şeye rağmen kilisenin özellikle birçok yerli ve yabancı turistin uğrak mekânlarından biri olduğunu hatırlatan Çiftçi, bu tarz yerlerin korunması gerektiğini vurguluyor.


Bu haber Mezopotamya Haber Ajansı’ndan derlenmiştir.