Ana SayfaDünyaABD, Britanya ve Fransa’dan Suriye’ye hava saldırısı

ABD, Britanya ve Fransa’dan Suriye’ye hava saldırısı

HABER MERKEZİ – ABD, Fransa ve Britanya, tarafından Suriye’ye hava saldırısı düzenledi. Trump saldırıyla ilgili “Esad’ın kimyasal silah gücüyle ilişkili hedeflere keskin saldırılar düzenlemelerini emrettim” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye askeri müdahale sinyali vermesinin ardından başlayan kriz Suriye’ye dönük hava saldırısına dönüştü.

Trump’ın dün akşam verdiği izinden sonra ABD ile Fransa ve Britanya, Suriye’nin başkenti Şam’a hava saldırısı düzenledi.

Hava saldırılarında Şam’ın yanı sıra Hama, Humus, Dera ve Süveyda da hedef alındı.

Hava saldırısını Trump duyurdu

Amerikan ordusuna Suriye’deki kimyasal silah tesisleri vurması için onay verdiğini ve Fransa ile Britanya’nın da operasyonu desteklediğini belirten Trump, “ABD silahlı kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşar el Esad’ın kimyasal silah gücüyle ilişkili hedeflere keskin saldırılar düzenlemelerini emrettim” ifadelerini kullandı.

Saldırının “Suriye rejimi silahlarını teslim edene” kadar süreceğini kaydeden Trump, bu kararı alınmasındaki sebebin “kimyasal silahların üretimi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasına karşı önleyicilik sağlamak” olduğunu vurguladı.

Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Rusya, bu karanlık yolda mı ilerleyeceğine yoksa istikrar ve barışı temin eden medeni toplumlara mı katılacağına karar vermeli. Umarım bir gün Rusya’yla iyi anlaşırız ve hatta belki İran’la; ama belki de anlaşmayız. Bugün Britanya, Fransa ve ABD halkları barbarlık ve gaddarlığa karşı güçlerini birleştirdi.”

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise vurulan hedeflerin kimyasal üretim ve stoklama merkezlerinin olduğunu öne sürdü.

“Esad bir daha kimyasal kullanırsa saldırılar devam edecek” diyen Mattis, şimdilik saldırıların son bulduğunu açıkladı.

Britanya Başbakanı Theresa May de saldırıyla ilgili “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin veremeyiz. Saldırı bölgede tansiyonu yükseltmek amaçlı değil. Belirli hedeflere sınırlı saldırı yapılıyor” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Fırat'tan seçim değerlendirmesi: İkinci turda savaş ihtimali büyük
Sonraki Haber
Gazeteci Ferhat Parlak tutuklandı