Ana SayfaDünyaABD ile Rusya arasında ‘Suriye krizi’

ABD ile Rusya arasında ‘Suriye krizi’

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, dün Twitter’dan yaptığı paylaşımlarında Suriye’ye askeri müdahale sinyali vermiş ve Rusya’yı tehdit ederek, “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor, üstelik hepsi yeni ve ‘akıllı’” demişti. Ardından da ‘silahlanmayı durdurma’ çağrısı yapan Trump’a yanıt veren Rusya Devlet Başkanı Putin, ‘sağduyu’ çağrısında bulunmuştu. Karşılıklı açıklamalarla başlayan ABD ile Rusya arasındaki ‘Suriye krizi’ ikinci gününde devam ediyor. Gün içindeki gelişmeleri ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:15 | Suriye: Kimyasal uzman heyeti gecikirse Batı’yı sorumlu tutarız 

Birleşmiş Milletler’e bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ/OPCW) Suriye’nin kimyasal silah saldırısı düzenlendiği iddia edilen Duma bölgesinde cumartesi incelemelere başlayacağını duyurmasının ardından Suriye hükümetinden de açıklama geldi.

Suriye devlet televizyonuna konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, OPCW heyetinin ülkeye varışında herhangi bir gecikme olması durumunda Batı’yı sorumlu tutacaklarını söyledi.

Suriyeli diplomat “Batılı devletler, OPCW heyetinin görevini engellemeye ve işlerine müdahale etmeye çalışıyor” dedi.

Bugün OPCW’den yapılan açıklamada, Şam’ın Doğu Guta kırsalının Duma bölgesinde düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıyı soruşturacak keşif heyetinin yola çıktığı bildirilmişti. Açıklamada “Keşif heyeti yola çıkmıştır ve çalışmalarına 14 Nisan cumartesi günü başlayacaktır” bilgisi verilmişti.


20:00 | Mattis: Suriye’deki savaşı Cenevre süreciyle bitireceğiz

ABD Savunma Bakanı James Mattis, “ülkesinin Suriye’deki iç savaşa Cenevre süreci yoluyla son vermeye bağlı olduğunu” söyledi.

Mattis ayrıca “Rusya’nın, Suriye’de hâlâ kimyasal silah bulunmasının suç ortağı olduğunu” vurguladı.

Mattis, Suriye’ye yönelik herhangi bir saldırı öncesinde Kongre liderleriyle iletişim kuracaklarını da söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump da “Suriye konusunda bugün bir toplantı yapacağız” demişti.


 19:10 | Trump’tan bir açıklama daha: Kararı yakında vereceğiz

Bu sabah Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarına ABD’nin nasıl yanıt vereceğiyle ilgili Twitter’dan “Suriye saldırısının ne zaman yapılacağını asla söylemedim. Çok yakın bir zamanda olabileceği gibi, hiç yakında da olmayabilir” mesajını paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, yeni bir Suriye açıklaması daha yaptı.

Trump, Suriye konusundaki kararlarını yakında vereceklerini açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Beyaz Saray’daki bir toplantıda bir gazetecinin sorusu üzerine “Trump, bugün Suriye konusunda toplantı yapacaklarını belirterek, konuya çok yakından baktıklarını” belirtti.


17:38 | Rusya: Duma’ya Suriye bayrağı çekildi

Duma’da Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialar nedeniyle ABD ile Rusya arasında karşılıklı açıklamalarla kriz tırmanırken Rusya’dan “Duma’da Suriye bayrağı göndere çekildi” açıklaması geldi.

Ayrıca Rusya, devriye görevi için Duma çevresine askerlerin yerleştirildiğini de duyurdu.


17:20 | Suriye’den ABD’ye: Savaş istemiyoruz ancak hazırız

Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, “savaş istemediklerini ancak buna hazır olduklarını” söyledi.

Şaban, El Mayadin televizyonuna verdiği demeçte, “Savaşın kuralları Şam’ın lehine değişti. Bugün, önceye kıyasla daha iyi formdayız” dedi.

Batılı ülkelerin Suriye’ye yönelik son dönemdeki eylemlerini psikolojik savaş olarak niteleyen Şaban ayrıca  “Ordu, Doğu Guta özgürleştirildikten sonraki aşamada, Suriye’deki her bir toprak parçasını kurtarmaya odaklanacak” diye ekledi.


16:33 | Erdoğan ve Putin, ‘Suriye krizi’ni görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘Suriye krizi’ ile ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmede, iki liderin Suriye’deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Ayrıca Erdoğan ve Putin’in, yakın temasta olma konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece geç saatlerde ABD Başkanı Donald Trump’la da ‘Suriye krizi’ ile ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.


16:05 | Merkel: Almanya, Suriye’ye askeri müdahalede bulunmayacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine Suriye rejimine yönelik olası askeri müdahalesine dair açıklamalarda bulundu.

Merkel, Almanya’nın Suriye’ye yönelik herhangi bir müdahaleye katılmayacağını söyledi.

Almanya Başbakanı, “Suriye ile ilgili tüm önlem yelpazesinin değerlendirilmesi gerektiğini, ancak Almanya’nın Suriye ordusu ya da diğer hükümet güçlerine yönelik askeri müdahalede bulunmayacağını” belirtti.

Öte yandan Merkel, Suriye rejiminin 2013’te kabul ettiği anlaşma uyarınca tüm kimyasal silah stoklarını imha etmesi gerekirken bunu yapmadığının ‘aşikar’ olduğunu söyledi.


15:05 | Macron: Kimyasal saldırı düzenlendiğine dair kanıtımız var

Fransız TF1 kanalına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta Suriye rejiminin kimyasal saldırı düzenlendiğine ilişkin kanıtları olduğunu söyledi.

Kanıtın ne olduğunu veya nereden elde edildiğini belirtmeyen Macron, Suriye rejiminde bulunan kimyasal silahların kaldırılması gerektiğini söyledi ve kimyasal silahların Fransa saldırısının hedefi olup olmayacağı yönündeki soruya “Karar verdiğimizde ve bilgilerin tamamını teyit ettiğimizde” yanıtını verdi.

Macron, önceliklerinin bölgede gerilimin tırmanmasından kaçınmak olduğunu söyledi:

“Fransa, bölgenin tamamının istikrarına zarar verecek hiçbir kızışmaya izin vermeyecektir ancak rejimin, aralarında uluslararası hukuku ihlal eden en kötü şeylerin de bulunduğu her şeyi yapabileceğini düşünmesine izin veremeyiz.”


14:10 | Esad’dan Suriye’ye olası müdahaleye ilişkin açıklama

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik olası müdahalesine ilişkin ”Bölgesel istikrarsızlığı artırmaktan başka işe yaramaz” dedi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti’yi ağırlayan Esad, şunları söyledi:

”Sahada kazandığımız her zaferle birlikte, bazı Batılı devletlerin sesi yükseliyor ve olayların gidişatını değiştirme amaçlı faaliyetleri yoğunlaşıyor. Bu sesler veya herhangi bir müdahale, uluslararası barışı ve güvenliği tehdit edecek şekilde bölgesel istikrarsızlığı artırmaktan başka işe yaramaz.”


14:00 | Trump: Suriye’ye saldırının ne zaman düzenleneceğini söylemedim

Suriye’ye atılacak füzeleri vuracağını söyleyen Rusya’yı “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor” sözleriyle tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, bugün konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Suriye’ye yönelik saldırının ne zaman gerçekleşeceğini asla söylemedim” dedi:

“Suriye’ye yönelik saldırının ne zaman gerçekleşeceğini asla söylemedim. Çok yakında veya yakın olmayan bir zamanda olabilir! Ne olursa olsun ABD, benim yönetimim altındayken bölgeyi IŞİD’den kurtarmakta iyi iş çıkardı. Bizim ‘Teşekkürler Amerika’mız nerede?”

ABD Başkanı Trump, dün Twitter’dan yaptığı paylaşımlarında Rusya’yı tehdit ederek, “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor, üstelik hepsi yeni ve ‘akıllı’” demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ‘silahlanmayı durdurma’ ve ‘sağduyu’ çağrısında bulunmuştu.


13:55 Kremlin’den Trump’a Suriye mesajı

ABD ile Rusya arasında artan gerilimle ilgili Kremlin’den yapılan açıklamada, “Suriye’deki krizi tırmandıracak adımlardan kaçınılmalı” denildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, iki ülke arasındaki iletişim hatlarının açık olduğu vurgusu yaptı.

“ABD ile Rusya arasında Suriye konusunda iletişim hatları açık. Bu iki taraf için de geçerli.”


12:48 | Erdoğan: Kimsenin Suriye’yi siyasi ve askeri güç mücadele ateşinde yakmaya hakkı yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki bir açılış töreninde yaptığı açıklamada, ABD ile Rusya arasındaki ‘Suriye krizi’ne dair konuştu.

Suriye’deki gelişmelerin dünya çapında ‘bir güvenlik krizi’ne yol açtığını söyleyen Erdoğan, “Suriye’deki rejim bizim gözümüzde zaten kapkara bir sicile sahiptir. Suriye’nin bilek güreşi sahasına çevrilmesinden rahatsızız” dedi.

Erdoğan, konuşmasına “Dün akşam Trump’la görüştük, bugün Putin’le görüşeceğim. Birlikte kimyasal katliamı nasıl durdururuz bunu konuşacağım. Suriye toprakları herkes için güvenli hale gelene kadar oradaki varlığımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” diye devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimsenin Akdeniz ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadele ateşinde yakmaya hakkı yok” dedi ve “Ne ABD ile olan müttefikliğimizden ne de Rusya ile geniş alanda kurduğumuz stratejik ilişkilerimizden, ne de İran ile birlikte çalışmaktan vazgeçme niyetimiz yoktur” diye belirtti.


11:35 | ‘ABD, Suriye’ye saldırırsa Türkiye bu operasyonu destekler mi?’

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD ile Rusya arasındaki ‘Suriye krizi’ne ilişkin konuştu.

Aksoy, “ABD, Suriye’ye saldırırsa Türkiye bu operasyonu destekler mi?” sorusuna şu karşılığı verdi:

Spekülatif bir soru. Bakalım gelişmeler bize neyi gösterecek. Biz süreci yakından izlemeye devam ediyoruz.”

Aksoy, Suriye’ye yapılacak olası bir askeri operasyonda İncirlik Üssü’nün kullanılması konusunun da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Pazartesi günü Ankara’ya yapacağı ziyaret sırasında gündeme geleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ayrıca 7 Nisan’da Doğu Guta’nın Duma bölgesine yöenlik saldırıya dair “Suriye rejimi tarafından gerçekleştirdiği yönünde güçlü şüpheler var” dedi ve ekledi:

“Kimyasal silah saldırıları insanlığa karşı suç teşkil eder, tekrarlanmaması için de cezalandırılması gerekiyor.”


09:50 | Erdoğan ve Trump, ‘Suriye krizi’ni görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, dün gece geç saatlerde ‘Suriye kriz’i ile ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmede, iki liderin “Suriye’deki son gelişmeler üzerine görüş alış verişinde bulunduklarını” aktardı.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise iki liderin “Son durumla ilgili temas halinde kalma konusunda hemfikir olduğu” kaydedildi.

Görüşmenin kimin talebi ile gerçekleştiği açıklanmazken, Başbakan Binali Yıldırım, ABD ile Rusya arasında artan gerilimi “Sokak kavgasını bırakma zamanıdır” sözleriyle yorumlamıştı.


09:25 | ‘Suriye ordusu, Doğu Guta’da kontrolü sağladı’

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezi, Suriye ordusunun Doğu Guta’da tamamen kontrolü sağladığını duyurdu.

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Doğu Guta’yı kontrolü altında tutan silahlı gruplar ve bunlara yakın yardım kuruluşları, geçtiğimiz hafta Suriye ordusunun Duma bölgesinde kimyasal saldırı düzenlediğini ve en az 70 kişinin ölümüne yol açtığını iddia etmişti.

Suriye rejimi ise iddiaların doğru olmadığını savunmuştu. Rusya da Duma bölgesinde Suriye rejiminin kimyasal saldırı düzenlendiğine dair iddiaları destekleyecek herhangi bir kanıt bulunamadığını belirtmişti.

ABD ve Fransa ise, kimyasal saldırı iddialarının ardından “ortak ve güçlü bir karşılık” verme tehdidinde bulunmuştu.


09:08 | BM: Suriye’deki durumun kontrolden çıkmasından kaçının

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, Britanya ve Fransa’yı Suriye’deki durumun kontrolden çıkmasından kaçınmaları konusunda uyardı.

Guterres, Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin büyükelçilerine, “Şu anki çıkmazın riskleri konusundaki derin endişelerini” ve “durumun kontrolden çıkmasının önlenmesi ihtiyacını” ilettiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, “Unutmamalıyız ki, en nihayetinde, çabalarımız Suriye halkının çektiği korkunç acıyı sonlandırma üzerine olmalı” ifadelerini kullandı.


09:05 | Britanya’da bakanlar kurulu ‘Suriye krizi’ gündemiyle toplanıyor

Britanya Başbakanı Theresa May, Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarına hükümetin vereceği yanıtı görüşmek için bugün bakanlar kurulunun toplanması çağrısı yaptı.

Britanyalı bakanlar, Doğu Guta bölgesinde kimyasal saldırı düzenlendiği iddialarının ardından, Suriye’ye askeri bir yanıt verilip verilmeyeceğini görüşecek.

Öğle saatlerinde yapılacak toplantıda kabinenin onay vermesi halinde, ABD’nin Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahalesine Britanya’nın destek vermesinin yolu açılmış olacak.

BBC’ye konuşan kaynaklar, Theresa May’in, parlamentodan onay almaksızın Suriye’de askeri müdahaleye katılım kararı almak için hazır göründüğünü söyledi.

May, bütün işaretlerin saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sorumlu olduğunu gösterdiğini, yalnızca rejimin suçlu bulunması halinde bir müdahalenin gerçekleşmesi gerektiğini belirtmişti.


08:53 | İran’dan Suriye’ye destek

İran’dan Suriye’deki müttefiklerine destek açıklaması geldi.

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Doğu Guta’ya yaptığı ziyaret sırasında devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “İran, Suriye’yi Amerika ve siyonist rejime karşı mücadelesinde destekliyor” dedi.

Velayeti, “Yurtdışından gelecek her türlü saldırıda Suriye rejiminin yanında yer alacağız” dedi.


08:48 | Jeremy Corbyn’den Suriye’ye olası müdahaleye tepki

Britanya’da muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, Suriye’ye olası bir askeri müdahalenin ülkedeki durumu daha da kötüleştirebileceğini söyledi.

Corbyn, “Gerilimin artmasına ve ABD ile Rusya arasında Suriye semalarında bir sıcak savaş yaşanmasına neden olacak bir bombardımanı istemiyoruz” dedi.

İşçi Partisi lideri, Suriye krizine karşı siyasi çözüme gitmek gerektiğini belirtti “Tüm ülkeler siyasi çözüm için bir masa etrafından biraraya gelmeli” diye konuştu.

‘Suriye krizi’nde Britanya da ABD’ye destek veriyor. BBC’nin edindiği bilgilere göre, Britanya Başbakanı Theresa May Suriye’de askeri müdahaleye katılma kararı almaya hazır. Haberde May’in parlamento onayını beklemeden askeri müdahaleye katılım kararı alabileceği belirtildi.


08:45 | Beyaz Saray: Suriye’ye olası müdahaleyle ilgili nihai karar henüz verilmedi

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Doğu Guta’nın Duma bölgesinde gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya’yı sorumlu tuttuğunu belirtti.

Sanders, “Başkan, saldırıdan Esad ve Rusları sorumlu tutuyor” dedi.

Trump’ın sadece askeri değil birçok seçeneği değerlendirdiği söyleyen Sanders, “Tüm seçenekler masada” diye konuştu.

Sanders, ABD’nin saldırıya karşı olası cevabıyla ilgili soru üzerine “Bununla ilgili nihai kararlar henüz alınmadı” dedi.


Trump “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor” dedi, Putin’den ‘sağduyu’ çağrısı geldi

Previous post
Boğaziçi Üniversitesi'nde iki öğrenci daha gözaltına alındı
Next post
Filmmor Kadın Filmleri Festivali Bodrum'da