Ana SayfaGüncelABD: Türkiye, insan hakları sicili kötü ülkeler arasında

ABD: Türkiye, insan hakları sicili kötü ülkeler arasında

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı 2017 yılı insan hakları raporunu yayımladı. Bakanlık görevine vekâlet eden John Sullivan Türkiye ile Suriye, Myanmar ve Venezuela’yı insan hakları sicili kötü olan ülkeler arasında saydı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm dünyada insan hakları koşullarının tablosunu ortaya koyan yıllık raporunu yayımladı.

Rapor Afganistan’dan Zimbabve’ye yaklaşık 200 ülkedeki durumu; cezaevinde işkence, gazetecilerin tutuklanması ve muhaliflere yönelik baskılar gibi çeşitli insan hakları ihlalleri yönünden inceliyor.

John Sullivan

Raporu kamuoyuna ABD Dışişleri Bakanlığı görevine vekâlet eden John Sullivan tanıttı.

ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sullivan, kadınlara, LGBT bireylere, engellilere, yerli halka ve dini azınlıklara yönelik istismarlara 2017 yılı raporu hazırlanırken daha fazla dikkat edildiğini söyledi.

DW Türkçe’nin Reuters’tan aktardığı habere göre Sullivan, Türkiye ile Suriye, Myanmar, Türkiye ve Venezuela’yı kötü insan hakları siciline sahip ülkeler olarak tanımladı.

Sullivan toplantıda Türkiye ile ilgili olarak, “Aralarında gazeteci ve akademisyenlerin de olduğu on binlerce insanın tutuklanması ve sürmekte olan olağanüstü hâl oradaki hukuk devletini zayıflatıyor” dedi.

İnsan hakları raporunda Türkiye

Raporda OHAL’in Türkiye’nin “toplum ve kurumları üzerinde geniş kapsamlı etkileri olduğu, birçok temel özgürlüğü kısıtladığı” belirtildi.

Türkiye’deki “en dikkate değer insan hakkı meseleleri” arasında şunlar sayıldı:

  • Gözaltında işkence ve zorla kayıp iddiaları
  • Milletvekilleri ve ABD’nin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinde çalışan iki Türkiye vatandaşı aralarında olmak üzere keyfi gözaltı ve tutuklamalar
  • Yargı bağımsızlığına yürütmenin adil yargılama hakkını etkileyecek şekilde müdahale etmesi
  • Seçilmiş yetkililerin de aralarında olduğu siyasi tutuklular
  • İfade ve medya özgürlüğünün ciddi bir biçimde kısıtlanması
  • Çok sayıda gazetecinin tutuklanması
  • Hükümet politikalarına ve yetkililerine yönelik eleştirinin suç sayılması
  • Web sitelerinin ve içeriklerinin engellenmesi
  • Toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlanması
  • Hareket özgürlüğüne müdahale
  • LGBTİ bireylere ve diğer azınlıklara yönelik şiddet olayları

Raporda, Türkiye’de 2015 yılındaki genel seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) medyanın haberciliği ve adayların özgürce kampanya yürütebilmesine engel olan koşullardan dolayı endişe duyduğunu açıklamasına dikkat çekildi.

Türkiye’deki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2014 yılında yapıldığı, AGİT gözlemcilerinin adaylar arasında eşitsiz bir seçim mücadelesinin söz konusu olduğu yönünde açıklamada bulunduğu hatırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı 42’nci insan hakları raporu ABD büyükelçilikleri, konsoloslukları, hükümet yetkilileri ve diğer kaynaklardan edinilen veriler doğrultusunda hazırlanıyor.