Ana SayfaGüncelAf Örgütü’nden geri gönderilen Afganlarla ilgili rapor: Türkiye’nin yaptığı acımasızlık

Af Örgütü’nden geri gönderilen Afganlarla ilgili rapor: Türkiye’nin yaptığı acımasızlık

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye gelen binlerce Afganistanlının geri gönderilmesinin ardından bir rapor yayımlayan Af Örgütü, “Türkiye’nin yaptığı acımasızlık” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2018 yılında Türkiye’ye Afganistan’dan gelen 29 bin 899 göçmenin kaçak girdiğini, 7 bin 100 tanesinin ise geri gönderildiğini” belirtti.

Adana’da İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Stratejik Yönetim ve İstişare Konferansı’nda konuşan Soylu’nun Türkiye’deki Afgan göçmenlerle ilgili açıklaması şöyle:

“2018 yılındaki kaçak göçmenlerin içinde 29 bin 899 kişi Afganistan kökenlidir. 2017’nin tamamında Afgan kaçak göçmen sayısı 45 bin 259 kişidir. Geçen yıl geri gönderilenlerin oranı yüzde 29, bu yıl gelen Afgan kaçak göçmenlerin geri gönderme oranı halen yüzde 10’dur.”

Türkiye’nin tutumu için “acımasız” nitelemesi

Uluslararası Af Örgütü ise yayımladığı raporda Türkiye’nin Afgan mültecilere ve sığınmacılara yönelik tutumunu “acımasız” olarak nitelendirdi.

Af Örgütü’nün dün yayımlanan raporunda,  Afganistan’dan kaçarak Türkiye’ye giren yaklaşık 2 bin kişinin çok zor koşullar altında gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Türkiye’nin Nisan ayı başından bu yana 7 bin 100 Afgan’ı gözaltın aldığını ve Afganistan’a sınır dışı ettiğini de rapora ekleyen Af Örgütü’nün görüştüğü Türk yetkililer ise geri dönüşlerin gönüllü bir şekilde gerçekleştiğini ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) gözaltı merkezlerini düzenli olarak ziyaret ettiklerini söyledi.

“Zorla Türkçe belge imzalatıldı”

Ancak açıklamada, Af Örgütü görevlilerinin en az 2 bin Afgan’ın tutulduğu düşünülen Düziçi’ndeki çadırkentte tutulan bazı kişilerle telefonda görüştüğü ve bu kişilerin Türkçe bazı belgeleri imzalamaya zorlandıklarını söylediği de ifade edildi.

Ancak açıklamada, Af Örgütü görevlilerinin en az 2 bin Afgan’ın tutulduğu düşünülen Düziçi’ndeki çadırkentte tutulan bazı kişilerle telefonda görüştüğü ve bu kişilerin Türkçe bazı belgeleri imzalamaya zorlandıklarını söylediği de ifade edildi.

Türkiye’ye gözaltındaki Afganları serbest bırakma çağrısı

Nihayetinde Af Örgütü, Afganlara yönelik düzenlenen operasyonların “boyutunun olağanüstü” olduğunu belirtirken, Türkiye’nin yöntemlerini “acımasız” olarak nitelendirdi.

Af Örgütü ayrıca Türkiye’ye gözaltındaki tüm Afganları serbest bırakma çağrısı yaptı.


Bu haber BBC Türkçe’den derlenmiştir.