Ana SayfaGüncelAKP’nin ‘konuşma süresini kısaltan’ önergesi kabul edildi: HDP ve CHP, Genel Kurul’u terk etti

AKP’nin ‘konuşma süresini kısaltan’ önergesi kabul edildi: HDP ve CHP, Genel Kurul’u terk etti

HABER MERKEZİ – AKP’nin dün işleme konulmayan Genel Kurul’da milletvekillerinin ‘konuşma süresini kısıtlayan’ önergesi, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yönettiği oturumda kabul edildi. CHP ve HDP’li vekiller Genel Kurulu terk etti.

Meclis Genel Kurulu’nda dün yapılan görüşmelerde, konuşma sürelerini kısaltan AKP önergesinin Meclis Başkanvekili Mithat Sancar tarafından işleme alınmaması üzerine Genel Kurul’u bugün “gerginlik yaşanmaması için kendisinin başkanlık edeceğini” söyleyen İsmail Kahraman yönetti.

HDP’li Sancar, Meclis Başkanı Kahraman’ın böylesi bir tasarrufta bulunmasını eleştirerek, “Bu bir kayyumluk tablosudur” ifadesini kullandı.

Genel Kurul’u aylık nöbet çizelgesine göre kendisinin yönetmesi gerektiğini kaydeden Sancar, “Bu durum, Meclis’in iradesine de, milleti temsil etme, halkın temsili organı olma işlevine de uygun düşmüyor” dedi.

CHP ve HDP Genel Kurul’u terk etti

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise konuşma sürelerinin kısaltılmasına yol açan önergenin “eylemli içtüzük ihlali olduğunu belirterek” işleme alınmamasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da önergenin içtüzük ve Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek usul tartışması açılmasını istedi.

Usul tartışmasının ardından Meclis Başkanı AKP önergesini oylamaya sunacağını söyledi. Özel, içtüzüğe aykırı önergenin oylamasının kabul etmediklerini belirterek, “Meclis’e sahip çıkmak için terk ediyoruz” dedi.

HDP milletvekilleri de “sürecin parçası olmayacaklarını” belirterek Genel Kurulu’nu terk etti.

Konuşma süreleri kısaltıldı

Kabul edilen önergeyle birlikte 20 dakika olan gündemin geneli üzerindeki konuşma süresi 20 dakikadan 5 dakikaya, kişilerin söz hakları 10 dakikadan 3 dakikaya düşürülmüş oldu.