Ana SayfaGüncelAlmanya’da eyalet meclisinden Çavuşoğlu’nun konuşmasına ret

Almanya’da eyalet meclisinden Çavuşoğlu’nun konuşmasına ret

HABER MERKEZİ – Almanya’da KRV eyalet hükümeti, Solingen saldırısının yıl dönümünün, Türkiye’deki seçim kampanyası için kullanılamayacağı gerekçesiyle Çavuşoğlu’nun katılacağı bir parlamento etkinliği yapılmayacağını açıkladı.

Solingen saldırısının 25’inci yıl dönümü dolayısıyla 29 Mayıs’ta Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyalet parlamentosunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı bir anma töreninin düzenlenmeyeceği belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre KRV eyalet parlamentosu İhtiyarlar Heyeti’nin bu yöndeki uzlaşmasının Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller parti grupları tarafından da onaylandığı bildirildi.

KRV Eyaleti’nin Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Başbakanı Armin Laschet, Solingen saldırısında beş kişinin hayatını kaybettiği Genç ailesinin isteği üzerine Düsseldorf’taki eyalet parlamentosunda düzenlenecek anma etkinliğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu davet etmişti.

Anma töreninde siyaset istenmiyor

KRV eyaleti hükümetinin sözcüsü Christian Wiermer, Solingen saldırısınının yıl dönümü anmasının, “siyasi parti çekişmeleriyle” gölgelenemeyeceğini söyledi.

Wiermer,  29 Mayıs 1993’teki saldırının “Ne Almanya ne de Türkiye’deki seçim kampanyası için bir siyasi parti kavgasına dönüştürülemeyeceğini” ifade etti.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’un Solingen’de 29 Mayıs’ta düzenlenecek anma törenine katılacağı açıklandı.

Solingen saldırısı

Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde aşırı sağcılar tarafından Türkiyelilerin yaşadığı bir bina kundaklanmıştı.

Çıkan yangında Genç ailesinden beş kişi yaşamını yitirmişti.