Ana SayfaGüncelAvukatlar Günü | Tutuklu avukatlardan mesaj

Avukatlar Günü | Tutuklu avukatlardan mesaj

HABER MERKEZİ – Her hafta yapılan Adalet Nöbeti’nin 53’üncüsü, 5 Nisan Avukatlar Günü’ne denk geldi. Nöbette cezaevinde tutuklu bulunan avukatların mesajları okundu.

Avukatların Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması amacıyla başlattıkları Adalet nöbeti 53’üncü haftasında devam etti.

5 Nisan Avukatlar Günü’ne denk gelen nöbette, cezaevinde tutuklu bulunan avukatlardan Akın Atalay, Özlem Gümüştaş, Sezin Uçar, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı’nın mesajları okundu.

Tutuklu avukatların mesajları şöyle:

Selçuk Kozağaçlı-Barkın Timtik

“Dünyadaki cephanenizi de yığsanız, ezilmeyi reddetmiş bir insanın karşısına koyacak hiçbir şey bulamazsınız. 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlarken, öncelikle; halkımızın ekmek, adalet ve özgürlük mücadelesini büyüten, destek veren, geliştiren, bu nedenle iktidarın saldırılarına maruz kalan, gözaltına alınan, hakkında davalar açılan, soruşturmaya uğrayan meslektaşlarımızı selamlamak isteriz. Avukatlar Günü’nü kutlamayı en çok hak edenler elbette bizleriz. Mesleğin onurunu direnen avukatlar koruyor, mesleğin geleceğini de yine direnenler belirleyeceklerdir. Kimimizin adliye binalarında, kimimizin hakimler karşısında, kimimizin sokakta ya da hapishanelerde direnmeye devam ediyor olmasının gururu çok büyük. Avukatlar günümüzü bu gururla kutluyoruz. Evet ama sadece kutlamıyoruz. Son on yıldır, avukatlar günü aynı zamanda bizim için mücadele gününü de temsil ediyor. 5 Nisan Avukatlar Günü, yargının iktidarla ilişkilerini, halkın haklarını kullanmasına karşı kurduğu barikatları, halkın adalete olan özlemini anlattığımız gibi çok çeşitli sebeplerle saldırıya uğrayan avukatların haklarını savunduğumuz, tutsak edilen avukatların özgürlüğü için mücadele ettiğimiz, savunmaya özgürlüğü haykırdığımız bir gün olmaya başladı. Bunun için üzülmeli mi, öfkelenmeli mi ya da gurur mu duymalıyız?

“Biz üzülmek yerine öfkeleniyoruz hem de gurur duyuyoruz. Öfke, direnme gücümüzü diri tutuyor. Mücadele azmimizi güçlendiriyor. Gurur duyuyoruz; siyasi iktidar avukatların diz çöktüğünü, boyun eğdiğini görmeyecek. Savunma mesleğinin içini boşaltamayacak, mesleğe yabancılaşmamızı sağlayamayacaklar. Peki, ne değişti bazılarımız tutsak edilince? Hangi işçi avukatsız kaldı, hangi öğrenci savunulmadı, hangi akademisyen duruşma salonunda tek başınaydı, hangi gazeteci omuz başında avukat bulmadı? Nuriye ve Semih avukatsız mı kaldı, Berkin Elvan davası sahipsiz mi? Emekçi halkımız ekmek kavgasında yalnız mı artık? Hayalini bile kurmasınlar. İstiyorlar ki halka her türlü zulmü uygulasınlar ama yaptıkları yanlarına kalsın. Faşizm var oldukça direnenler olacak, direnenleri savunanlar olacak. Yeri çoktan geldi; avukatlar da direniyor, direnecek. Direnen avukatlar oldukça başaramayacaklar… Biz bu gururu sizlerle paylaşıyoruz. 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlar, dünya halklarına örnek gösterebileceğimiz mücadelemizi selamlarız… Bir içeriden, siz dışarıdan mücadeleye devam… Zulmün saltanatı son bulacak, asla teslim olmayacağız, biz kazanacağız.”

Özlem Gümüştaş-Sezin Uçar

“5 Nisan Avukatlar Günümüzü hapishaneden karşılayan iki avukat olarak sesleniyoruz sizlere. Tutsaklık ve avukatlığı yan yana getiremeyenlerimiz olabilir. Fakat hak ve hukuk mücadelesinin en önemli mekanlarından biri olan hapishaneye ‘tutuklanmalarına engel bir durum yok’ denilerek getirilmiş iki avukat olarak, hem tutuklama rejimine hem de kapatılma biçimlerine karşı yeni bir faaliyetle işimizi yapıyoruz. Burada oluşumuz, olağanlaşan OHAL rejiminin Türkiye adalet sistemini getirdiği yeni durumun sonucudur. Türkiye’de evrensel hukuk ilkelerinin, tarafı olunan uluslararası sözleşmelerin, Anayasa ile güvencelinmiş haklar ve bu hakların korunmasına dönük ceza yargılaması hukukunun amir hükümlerinin yerini OHAL uygulamaları ve KHK’lar almış durumda. Adalet sisteminin peşinde olacağı ‘maddi gerçek’, siyasi iktidarın ‘tehdit’ tarifine ve politik iklimin iniş-çıkışlarına bağlanmış durumda.

“Biz tutuklu avukatlar olarak, mesleki durumumuzu adadığımız özgürlük ve adalete inanıyoruz. Avukatlık mesleğini bu iki temel, yaşamsal hakkın geliştirileceği, insancıl hukukun ilerletileceği bir alan olarak görüyoruz. Siyasi iktidarlardan, her türlü otorite ve baskılama biçimlerinden üstün tutuyoruz. Bu nedenle 5 Nisan Avukatlar Günü’nde hapishanede olmak yüreğimizi daraltmıyor, inancımızı bükmüyor. OHAL rejimine karşı özgürlük ve adalet kazanacak! Bunu biliyor, bu inançla günümüzü kutluyoruz. Dayanışmayla…”

Akın Atalay

“Her insan zulme, zorbalığa, işkenceye, haksızlığa, insan hakları ihlallerine itiraz etmekle, bunların olmaması için çaba göstermekle yükümlüdür. Bu herkes için ahlaki bir sorumluluktur. Haksızlık ve adaletsizlik karşısında susmayan, ayağa kalkan bir insan, uygar insandır. Avukatlar için bu yalnızca insani ve ahlaki bir sorumluluk olmakla kalmayıp aynı zamanda mesleki bir gereklilik ve ödevdir. Avukatlık mesleği, kişiler arasındaki uyuşmazlıkların hukuki alanda çözülmesine, birbirlerinden olan hak ve alacaklarının takip ve elde edilmesine yardımcı olunmasından ibaret bir uğraş, meslek değildir. Toplumda hakkın, hukukun üstün ve egemen kılınması, adaletsizliklerle mücadele edilmesi, insan hakları ve özgürlüklerinin korunması da bu mesleğin ilgi ve sorumluluk alanındadır.

“Bu yıl 5 Nisan Avukat Günü, bir yıldır düzenli olarak her Perşembe günü büyük bir özveri, direnç ve cesaretle sürdürdüğümüz Adalet Nöbeti ile kesişti. Çok da iyi oldu… Çünkü içinde bulunduğumuz hukuk ve adalet kuraklığında, Avukatlar Gününün ancak Adalet Nöbeti tutmak suretiyle karşılanması, gündeme getirilmesi en anlamlı davranış olurdu. Yalnızca uygar, topluma karşı sorumluluk duyan ve vicdan sahibi birer yurttaş ve insan olarak değil, mesleğinin etik kurallarına sahip çıkan meslektaşlarım olarak hepinizin 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyorum. Ayrıca 53 haftadan beri bıkmadan, usanmadan, yorulmadan Adalet Nöbeti tutarak verdiğiniz çok değerli destek ve gösterdiğiniz dayanışma nedeniyle bir kez daha hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.”


Demirtaş’tan Avukatlar Günü mesajı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
8 öğrenciyi istismar ettiği gerekçesiyle yargılanan erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Gözaltına alınan Gün Matbaacılık çalışanlarının tamamı tutuklandı