Ana SayfaGüncelAyşe öğretmenin avukatı: Cezaevinde Deran bebek için yaşamsal risk var

Ayşe öğretmenin avukatı: Cezaevinde Deran bebek için yaşamsal risk var

HABER MERKEZİ – “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezasını çekmek üzere bebeğiyle birlikte cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman, “cezaevi şartları altı aylık bir bebek için yaşamsal riskler barındırıyor” diye konuştu. Karaman, tahliye umutlarının da sürdüğünü belirterek, “Ayşe Öğretmen için denetimli serbestlik talep edeceğiz” dedi.

Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kesinleşen öğretmen Ayşe Çelik, dün altı aylık bebeği Deran ile birlikte cezaevine girmişti.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne götürülen Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman, DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a açıklamalarda bulundu.

“Tahliye umudumuzu kaybetmedik” diyen avukat Karaman, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Ayşe Çelik’in davasını gündemine aldığına ilişkin duyumlar aldıklarını ancak infaz gününe kadar AYM’den bir açıklama gelmediği için anne ve bebeğin hapse girdiğini söyledi ve “Ancak bu, her şey bitmiş demek değil. AYM bugün, yarın ya da 10 gün sonra kararını açıklayabilir. Bu da Ayşe öğretmen ve bebeğinin infazını durdurabilir” diye konuştu.

Ayşe Çelik ve çoklu alerji tanısı bulunan Deran bebeğin kalacağı Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde dört kadın koğuşu bulunduğunu ve koğuşların her birinin yaklaşık 30-40 kişilik olduğunu söyleyen Karaman, “Tahmin edersiniz ki cezaevi şartları sağlıklı bir yetişkini bile hasta etmeye yeterken, altı aylık bir bebek için yaşamsal riskler barındırıyor” dedi.

‘Ayşe Öğretmen ve bebeğinin bir saat dahi cezaevinde kalmaması gerekiyor’

Çelik’in her şeye rağmen söylediklerinin arkasında olarak cezaevine girdiğini belirten Karaman, bundan sonraki hukuki sürece ilişkin ise şunları söyledi:

“Yasalara göre iyi hâlli mahkûmlara uygulanan şartlı tahliye müessesesi, Terörlü Mücadele Yasası’ndan hüküm giymiş kişiler için cezanın dörtte üçü infaz edildikten sonra gündeme geliyor. Yani Ayşe Öğretmen’in şartlı tahliye olması için 11 ay cezaevinde yatması gerekiyor. Ama farklı il ve mahkemelerde farklı bazı kararlar alındığını biliyoruz. Biz de bazı emsal kararları topladık ve bunlarla birlikte hafta başında tekrar mahkemeye başvuracağız. Ayşe Öğretmen için denetimli serbestlik talep edeceğiz. Ama Ayşe Öğretmen ve bebeğinin bir saat dahi cezaevinde kalmaması gerekiyor. Asıl ve belirleyici kararı Anayasa Mahkemesi’nden bekliyoruz.”

Ne olmuştu?

Öğretmen Ayşe Çelik, 9 Ocak 2016 tarihinde Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız? Burada yaşananlar ekranlarda çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın. Ölen çocuklara sevinen insanlar var. Onlara hiçbir şey diyemiyoruz, yazıklar olsun demekten başka…” demişti.

Yaptığı bu açıklamalar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan Çelik’e 1 yıl 3 aylık hapis cezası verilmişti.

Çelik’in hakkında verilen hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

O dönemde henüz 2 aylık bir bebeği olan Ayşe Öğretmen’e verilen ceza yapılan başvuru üzerine 20 Nisan 2018’e ertelenmişti.

6 aylık infaz erteleme süresi dün dolan Ayşe Çelik’in 10 günlük infaz erteleme talebi de mahkeme tarafından reddedilmişti.

İnfazın durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruya ise infaz erteleme süresinin dolduğu 20 Nisan Cuma gününe kadar herhangi bir yanıt verilmemişti.

Böylelikle Diyarbakır Adliyesi’ne gelen Ayşe Çelik ve bebeği Deran, adli işlemlerin tamamlanmasının ardından Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne götürülmüştü.

Ayşe Çelik’e avukatının yanı sıra HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Ziya Pir ile CHP Milletvekili Zeynep Altıok da eşlik etmişti.