Ana SayfaGüncelBarış imzacısı iki akademisyene daha hapis cezası

Barış imzacısı iki akademisyene daha hapis cezası

HABER MERKEZİ – Akademisyenler Dr. Stefo Benlisoy ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Gülsüm Acar’ın bugünkü duruşmalarında mahkeme 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi, cezalar ertelendi.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan akademisyenler Dr. Stefo Benlisoy ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Gülsüm Acar’a hapis cezası verildi.

Bianet’in haberine göre davanın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülen ikinci duruşmasında mahkeme heyeti, akademisyenlerin 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti, cezalar ertelendi.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Hazal Halavut ile akademisyen Y.A.’nın ilk duruşmaları da bugün görüldü ve duruşmalar ertelendi.

Ne olmuştu?

10 Mart 2016’da 1100’ün üzerinde akademisyen Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212’yi buldu.

Bildirinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef almış, “ Aydın falan değilsiniz, karanlık ve cahilsiniz” dedi.

Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında tutuklamalara varan baskıların startı verildi.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

12 Nisan itibariyle 5 Aralık 2017’den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 187 oldu. 12 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in cezası hariç cezalar ertelendi. Üstel’in cezasının ertelememe gerekçesi olarak “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği” ve “mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı” gösterildi.