Ana SayfaKültür-SanatBelçikalı sanatçı Pascal Tassini’nin sürekli dönüşen kumaş kulübesi

Belçikalı sanatçı Pascal Tassini’nin sürekli dönüşen kumaş kulübesi

HABER MERKEZİ – Belçikalı sanatçı Pascal Tassini atölyesinde kumaş heykeller ve kostümler üretiyor. Down sendromlu sanatçının ayrıca sadece aynı harfi kullanarak yazdığı ve iç içe geçmiş iki daire ile imzaladığı mektupları var.

Belçikalı sanatçı Pascal Tassini, “Outsider Art” olarak tanımlanan sanatı icra ediyor.

“Outsider Art”; sanat kültürü, endüstrisi ve kurumlarının dışında kalan, çoğunlukla sanatçının resmi bir eğitime dayanmadan kendi kendine öğrenerek yarattığı çalışmalardan oluşan sanattır.

bantmag’in bu haftaki “Marjinlerden” dizisinde yer verdiği 1955 Belçika doğumlu Pascal Tassini, down sendromlu.

Anne ve babası öldükten sonra büyük abisi tarafından Liège’de bulunan Créahm atölyelerine gönderilen ve burada yaratıcı bir hobi olarak kil ile çalışmaya başlayan Tassini, aynı dönemde kimi zaman çevresinden çeşitli eşyalar aşırarak, kimi zaman ise kendisine hediye gelen eşyaları kullanarak, çalıştığı atölyenin içine bir kulübe inşa etmeye başlar.

Zamanının çoğunu kulübesinde geçiren Tassini, ziyaretçilerini kulübesinde ağırlamadan önce onlardan medikal bir kontrolden geçmelerini istiyor. Bir doktor önlüğü giyerek kendisinin uyguladığı bu kontrol, nabız ölçümü ve takibinde “Doktor Tassini”nin tüm hastalıkları iyileştirmesi ile sona eriyor.

Zaman içinde -bulunan yeni eşyalarla birlikte- sürekli dönüşen bu kulübeyi bir arada tutan ise Tassini’nin genellikle atölye arkadaşlarının giysilerini kullanarak yaptığı bez bağ ve düğümler.

Kulübesini inşa ederken kullandığı bu teknik, aynı zamanda Tassini’nin esas tutkusunu da ortaya çıkarır: kumaş heykeller ve kostümler.

Geçtiğimiz on yıl içerisinde malzeme olarak sadece kumaş kullanan Tassini, iskeleti oluşturması için bulduğu materyallerin üzerine farklı renk ve dokulardaki kumaşlardan düğümler ve boğumlar yaratarak heykeller, kostümler, gelinlikler ve şapkalar üretiyor.

Tassini’nin bir diğer ilgi çekici üretimi ise sadece aynı harfi kullanarak yazdığı ve iç içe geçmiş iki daire ile imzaladığı mektupları.

İşte Tassini’nin eserlerinden bazıları:

Previous post
Dansı ve rüyaları Doğu'ya ait olan ilk Kürt kadın dansçı: Leyla Bedirxan
Next post
AB raporu: Türkiye ters yönde 'büyük adımlar' attı, Kürt sorunu 'en vahim sorun'