Ana SayfaGüncelBilgen ‘ikinci tura’ işaret etti, “İktidarda panik oluşabilir” dedi

Bilgen ‘ikinci tura’ işaret etti, “İktidarda panik oluşabilir” dedi

HABER MERKEZİ – Partisinin 24 Haziran’daki seçim stratejisine ilişkin ‘ikinci tura kendi adayımızı taşımak istiyoruz’ diyen HDP Sözcüsü Bilgen, “İktidar birinci turda kazanamadığında daha büyük bir panik daha büyük bir telaşla yeni yanlışlar yapma refleksi geliştirebilir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP’nin seçim stratejisine ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Hayri Demir ve Selman Güzelyüz’ün sorularına yanıt verdi.

Milletvekili seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimlerini birbirinden ayırarak tartışılması gerektiğini belirten Bilgen, şunları söyledi:

“Milletvekili seçiminin tek tur olması, birinci turda Meclis çoğunluğunu elde eden eğer muhalefet olursa bunun ikinci tura büyük bir motivasyon olarak yansıyacağının farkında olunması gerekiyor. Bu özellikle seçmenden “hani istikrar açışından, uyum açısından cumhurbaşkanlığı da Meclis’te çoğunluğu olan tarafta olsun” duygusunun en az 5 puanlık ikinci tura kalan muhalefet adayının lehine sonuç doğuracağı kabulü var. Araştırma firmalarının tespitleri bu yönde. Bu elbette ki tartışmaların birinci turda vekillikte en güçlü tabloyu elde etmek ama cumhurbaşkanlığı seçiminde de ikinci tura kazanılabilir, ortaklaşabilir bir adayla çıkmak notasında yoğunlaştırıyor.

“İkinci önemli nokta milletvekili seçimleri ile ilgili yani bir ittifak mümkün olursa, bu barajı sıfırladığı için büyük bir avantaj sağlıyor. Özellikle artık oylar ile ilgili 40 civarında milletvekilinin ittifak bloğunda yani AKP-MHP bloğunda değil de muhalefette temsil edilmesini sağlıyor. Bu da az önce ifade etmek istediğim Meclis çoğunluğunu elinde tutan bir muhalefetin cumhurbaşkanlığında da şanslı hale gelmesini sağlıyor.”

“Seçim ikinci tura kalırsa iktidarda panik oluşabilir”

İttifak tartışmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bilgen, “Ortaklaşmayı, uzlaşmayı birlikte ortak hareket etmeyi tercih ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı konusunda daha çok birinci turda güçlü bir kampanyayla kendi adayımız ile gireceğiz. İkinci tura kendi adayımızı taşımak istiyoruz” dedi.

Seçimlerde ilk turda kazananın çıkmayacağını belirten HDP’li Bilgen, “Birinci turda ikiden fazla adayın olmasının muhalefet lehine bir avantaj oluşturacağı düşüncesindeyiz. İktidar birinci turda kazanamadığında hele bir de parlamentoda çoğunluk muhalefete geçtiğinde daha büyük bir panik daha büyük bir telaşla yeni yanlışlar yapma refleksi geliştirebilir” ifadelerini kullandı.

Bilgen, HDP’nin adayını ne zaman deklare edeceğine ilişkin soruyu ise şu yanıtı verdi:

“Burada temas etmekte gecikmemeliyiz ama ilan etmekte de acele etmemeliyiz. Yani kendi önümüzü kesecek taktik hatalar yapmamalıyız.”